Példakép

Magyar lány lett Európa legjobb ápolója

Haiman Éva | 2022-11-02
Pál Blanka, a Szegedi Tudományegyetem Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola végzős diákjaként érte el a legjobb eredményt az európai versenyzők közül a WorldSkills Competition 2022 Special Edition versenyen, összesítésben pedig az 5. helyen végzett.

Pál Blanka Földeákon él, az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskolában szerzett gyakorló ápoló végzettséget 2020-ban. Európa legjobb ápolója lett. Jelenleg általános ápolóképzésre jár, és várhatóan 2023 februárjában végez. Hódmezővásárhelyen egészségügyi és egyéb rendezvények szervezője, segítője.

A franciaországi Bordeaux-ban megrendezett, a Szakmák Olimpiájaként is ismert WorldSkills Competition 2022 Special Edition világversenyen Pál Blanka a Health and Social Care (egészség és szociális ellátás) versenyszámban indulva képviselte Magyarországot. 

Forrás: SZTE

A versenyen a szakmai feladatokat négy berendezett helyszínen kellett teljesíteni: kórházi környezet, járóbeteg-ellátás, otthonápolás, bentlakásos otthon. A négy napon keresztül tartó versenyen 16 feladatot kellett megoldani úgy, hogy a betegszerepet imitáló színészekkel folyamatosan angolul kellett kommunikálni.

Európa legjobbja

Pál Blanka kiemelkedően szép sikert aratva az 5. helyen végzett, a legjobb eredményt elérő európai versenyző lett. Blankát az SZTE honlapja szerint Németh Zoltánné Torma Ida segítette, mind szaktanárként, mind osztályfőnökként végig kísérve a versenyző felkészülését.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatósága a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) együttműködve 2014 óta biztosítja a versenyzők felkészítését az eredményes szereplésre az EuroSkills és WordSkills versenyen Health and Social Care kategóriában. Az egészségügyi szakmát egyedüliként képviselő magyar versenyző, Pál Blanka is részt vett egy intenzív felkészítésen az OKFŐ szervezésében, amelynek keretében többek között volt versenyzők is segítették.