Példakép

Három magyar bronzérem az Európai Lány Informatikai Diákolimpián

Tar Gábor | 2022-10-31
Három bronzérmet szerzett a magyar csapat az Európai Lány Informatikai Diákolimpián (EGOI). A verseny szervezőinek közvetett célja, hogy minél több nő válasszon szakmát az infokommunikációs szektorban. A hazai felsőoktatás informatikai képzéseiben jelenleg a hallgatók mintegy 15 százaléka nő.

Idén második alkalommal rendezték meg az Európai Lány Informatikai Diákolimpiát (European Girls’ Olympiad in Informatics – EGOI), ahol versenyprogramozási feladatokat kellett megoldaniuk a versenyzőknek. A törökországi Antalyában megrendezett versenyen a négyfős magyar csapatból hárman is bronzérmet szereztek (zárójelben iskolájuk, illetve konkrét helyezésük):

  • Éles Júlia (ELTE Informatikai Kar, 28.)
  • Nagy Korina (kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium, 30.)
  • Fülöp Csilla (Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium, 32.).

A magyar csapat negyedik tagja, Nagy Boglárka a romániai szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója szintén jó eredményt ért el, miután a középmezőnyében, az 50. helyen végzett a versenyen, amelyen 44 országból mintegy száz középiskolás diák vett részt.

Balról jobbra: Szabó Zsanett csapatvezető-helyettes, Nagy Boglárka, Fülöp Csilla, Merve Nasli guide, Nagy Korina, Éles Júlia és Erdősné dr. Németh Ágnes csapatvezető, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke (Fotó: Neumann Társaság Facebook-oldala)

A Neumann Társaság készítette fel a diákokat

A magyar diákolimpikonok a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT) tehetséggondozási programja keretében készültek fel a versenyre a Nemzeti Tehetség Program és a Boston Consulting Group stratégiai menedzsment tanácsadó cég támogatásával. Utóbbi cég a magyar versenyzők közül a legmagasabb pontszámot elérő Éles Júliának különdíjként egy gyakornoki pozíciót (visiting associate) ajánlott fel, amelyet az egyetem második évének elvégzését követően tölthet be.

Éles Júlia a tavalyi, első ízben megrendezett versenyen ezüstérmet ért el, akkor még a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjaként. „Az alkotás lehetősége fogott meg leginkább az informatikában: egy üres fájlból akár már pár sor kóddal is teremthetünk valamit. Számomra ebben rejlik az informatika szépsége” – mondta az ELTE honlapjának az egyetem informatikai karának hallgatója.

Kevés nő dolgozik informatikusként

Az NJSZT az idei versenyről szóló beszámolójában kiemelte: az EGOI megrendezésének célja, hogy ezzel is arra bátorítsák a fiatal lányokat arra: foglalkozzanak számítástechnikával, ugyanis világszerte és itthon is a szükségesnél kevesebb nő dolgozik informatikusként. „A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sok lány azért nem választ szakmát az infokommunikációs szektorban, mert a több évtizedes sztereotípiák miatt ma is sokan tartják azt – tévesen – férfias szakmának” – állapítja meg az NJSZT.

A KSH adatai szerint a 2021/22-es tanévben

a hazai felsőoktatásban (alap- és mesterképzésben) informatikai képzésen összesen mintegy 22 ezer diák tanult, akik közül kb. 3 400 volt a női hallgatók száma, ami 15 százalékos aránynak felel meg.

Nemrégiben írtunk arról, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) mellett működő Pro Progressio Alapítvány az első magyar mérnöknőről, Pécsi Eszterről elnevezett díjat alapított középiskolai tanárok számára. A díj célja, hogy minél több középiskolás lány készítsenek fel arra, hogy műszaki és természettudományi pályát válasszanak.

Egy másik magyar diáksikerről is beszámoltunk a napokban: Sisák Botond, a BME hallgatója ezüstérmes lett a szakmák világversenyén webfejlesztő versenyszámban.