Példakép

Világversenyen lett ezüstérmes egy magyar diák

Bodzás Szabolcs | 2022-10-26
Óriási magyar siker: Sisák Botond webfejlesztő versenyszámban szerzett ezüstérmet a szakmák világversenyén!

A WorldSkills Competition 2022 Special Edition ezen versenyszámát a dél-koreai Goyangban tartották 2022. október 13-a és 16-a között.

A magyar versenyzők részvételét a WorldSkills és a EuroSkills nemzetközi szakmai versenyeken a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezi és koordinálja, szponzorokkal együttműködve biztosítja a versenyzők felkészítését az eredményes szereplésre.

Fotó: MKIK

Út a sikerhez

Sisák Botond szakmai felkészítését édesapja, Sisák Zoltán vezette. Az édesapa a WorldSkills és EuroSkills versenyeken webfejlesztő versenyszámban képviseli Magyarországot, így szakértőként jelen volt a WorldSkills Competition 2022 Special Edition goyangi világversenyén.

Itt a fia, Botond versenyzőként ezüstérmet szerzett.

Botond korábban a XIII. kerületi Berzsenyi Dániel Gimnázium fizika tagozatos tanulója volt, ahol már 2020-ban is képviselte hazánkat az Európai Űrügynökség (ESA) CanSat versenyén három társával együtt. Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának harmadéves mérnökinformatikus hallgatója.

Botond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Skills IT Konzorcium támogatásával két évet készült a világversenyre, azonban édesapja szakértői tevékenysége révén évek óta figyelemmel kíséri a WorldSkills és EuroSkills versenyeket. Segítőként részt vett a hazai Skills-es informatikai versenyek nemzeti válogatóinak megrendezésében. A fiatallal készült interjút itt olvashatják.

Módosították a helyszínt

A világversenyt eredetileg Sanghajban tartották volna 2022 októberében, azonban a kínai járványügyi helyzet miatt inkább 15 ország 26 városában rendezik meg 62 versenyszámban. Ezeken 57 országból 1015 versenyző méretteti meg magát szeptember 7-e és november 26-a között.

További díjazottak

Magyarországot 23 versenyszámban 27 fiatal szakember képviseli 10 különböző országban. Az utóbbi napokban további hat kiválósági érmet is hazahoztak a fiatal magyar tehetségek: szintén Goyangban Lakos Bence szoftverfejlesztő, míg Bóné Áron Zoltán informatikai rendszerüzemeltető versenyszámban versenyzett kimagasló eredménnyel. Ferenczi Krisztofer és Kovács Márton csapata a németországi Stuttgartban, mechatronika szakmában bizonyította felkészültségét. Svájcban, Aarauban Uszkó Dorka Csenge grafikus, Basel városában Nagy Dániel épületasztalos és Sajtos Dániel bútorasztalos remekeltek.