Uni

„Kivételesen modern környezetben tanulhatunk” – Ilyen campusra sokan vágynak

UNIside | 2023-01-13
Az országban csak ezen az egyetemen lehet ezt a diplomát megszerezni, ráadásul doktori cím is társul az oklevél mellé, ez volt a fő érv Nagy Máté Gergely számára, amikor győriként az érettségihez közeledve úgy döntött: Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karán az államtudományi osztatlan mesterképzési szakon tanul tovább.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója, Nagy Máté Gergely az UNI 2023-nak adott interjúban többek között arról beszél, hogy milyen lehetőségek között tanulhat és mennyire megvalósítható a munka az egyetem mellett egy államtudományi szakon.

 

Mi alapján döntöttél az NKE mellett?

Erősen humán beállítottságú vagyok, így sok képzést ki tudtam zárni a lehetséges továbbtanulási opciók közül. Elsődlegesen jogász szakra szerettem volna jelentkezni, aztán az érettségi előtti nyáron hallottam az NKE-ről és az államtudományi szakról. Később az itteni nyílt napon megbizonyosodtam arról, hogy itt a helyem. Döntésemet az egyetem nyújtotta infrastrukturális lehetőségek is befolyásolták, hiszen kivételesen modern környezetben tanulhatunk, ráadásul egy igazi angolszász mintájú campuson tölthetjük a mindennapjainkat. Másrészt maga a szak győzött meg a jelentkezésről, ugyanis a képzési portfólió, illetve a képzés egyedülállósága fontos szempont volt, és az országban csak ezen az egyetemen lehet ezt a diplomát megszerezni, ráadásul doktori cím is társul az oklevél mellé.

Nagy Máté Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója (Fotó: UNI 2023)

Fontos volt a gyakorlatorientáltság?

Igen, mert manapság ez egyre inkább előtérbe kerül a munka világában. Éppen ezért örültem annak, hogy ezen a szakon az elmélet és a gyakorlat kiegyensúlyozott arányban van egymással.

 

Van már gyakorlati tapasztalatod a saját szakmaterületeden?

Jelenleg az Igazságügyi Minisztérium Miniszteri Kabinetjében dolgozom, ahol betekintést nyerhettem a „színfalak” mögé, ami mindenképpen jó, hiszen a diploma után elsődlegesen az államigazgatás a fő elhelyezkedési célpontom. Mindemellett a kari Hallgatói Önkormányzatban és az Egyetemi Hallgatói Önkormányzatban is töltök be tisztséget, ami első látásra nem kapcsolódik a szakmaterületemhez, ugyanakkor sikerült olyan készségeket elsajátítanom a HÖK-ön belül, amelyeket már a mostani munkám során eredményesen tudok alkalmazni.

 

Mennyire tartod nehéznek vagy éppen könnyűnek a képzésed?

Ez tárgy- és személyfüggő is. Nyilvánvalóan itt is megvannak azok a tárgyak, amelyek több felkészülést igényelnek az átlagnál, de az elvárások messze nem teljesíthetetlenek.

 

Mit gondolsz a munka melletti tanulásról?

Mindez nagyban függ az adott szaktól is, hogy mennyire lehet összeegyeztetni az óralátogatást és a tanulást a munkával. Ugyanakkor nálunk sok hallgató dolgozik egyetem mellett, hogy releváns szakmai tapasztalatot szerezhessen a közigazgatásban, amit később, a diploma megszerzése után kamatoztatni tud. De olyan is van, aki azért dolgozik, hogy a jelenlegi körülmények között tehermentesítse valamennyire a családját.

„Döntésemet az egyetem nyújtotta infrastrukturális lehetőségek is befolyásolták, hiszen kivételesen modern környezetben tanulhatunk, ráadásul egy igazi angolszász mintájú campuson tölthetjük a mindennapjainkat.” (Fotó: 123rf)

Szerinted mi a jó munkaadó ismérve?

Egy munkaadó attól jó, hogy megbízik a fiatalokban, támogató attitűdje van, valamint szakmailag inspiráló. Ezekre a tulajdonságokra azért van szükség, hogy segítsen kihozni a legtöbbet a bennünk rejlő potenciálból. Sokszor látom és hallom, hogy egy friss diplomás álláskereső azért nem kapja meg azt a munkát, amire jelentkezett, mert nincs elegendő munkatapasztalata. Éppen ezért gondolom azt, hogy a legfontosabb talán a bizalom, hogy meg tudjuk mutatni, igenis jó munkát tudunk végezni, még akkor is, ha korábban nem volt sok tapasztalatunk az adott munkakörben.

 

Milyen jövedelemre számítasz pályakezdőként?

Ez a kérdés több szempontból is összetett, nagyban függ attól, hogy három év múlva milyen gazdasági helyzet lesz mind hazai, mind globális szempontból, de bízom a legjobbakban.

 

Az államtudományi képzéssel kapcsolatos legújabb rangsorokat az UNI 2023 kiadványunkban olvashatjátok el, amit itt tudtok megvásárolni

Ha kifejezetten az államtudomány képzési terület érdekel, akkor itt találsz általános információkat. Ha élethivatást keresel, akkor a Deli Gergely rektorral készült interjúnkat ajánljuk a figyelmedbe. Amennyiben pedig a diplomáciai pálya érdekel, Pacsay-Tomassich Orsolyával, a Magyar Diplomáciai Akadémia elnökével készült interjúnkat ajánljuk.