Uni

Deli Gergely rektor: Az NKE igazi élethivatást kínál

Halaska Gábor | 2023-01-10
Miért jó a felvételi rendszer friss átalakítása? Mert végre igazi szabadságot és függetlenséget ad a felsőoktatási intézmények kezébe a jelentkezőik kiválasztásában – mondja az UNI 2023-nak adott interjúban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora. Deli Gergely igazán remek ajánlattal szolgál azoknak, akik élethivatást keresnek.

A felvételi rendszer 2022 őszén megkezdett átalakításával kapcsolatban is kérdeztük Deli Gergely NKE-rektort. Ezzel kapcsolatban többek között azt mondta: szerinte ez igen jelentős lépés. Az egyetemek nem egy központi pontszámításhoz vannak kötve, amelyben centralizált döntés alapján, mondhatni „ömlesztve” kapták meg a megfelelő pontot elért továbbtanulókat.

Az NKE az egyik leginkább gyakorlatorientált képzési programot nyújtja a hallgatóknak. (Fotó: NKE)

Az átalakulással minden intézménynek lehetősége nyílik arra, hogy a saját igényei, elképzelései szerint válassza meg, hogy mely hallgatók nyernek felvételt.

 

Nagy változás a felvételiben

 

„Nagy változásokat jelent ez a gyakorlatban, és lehet, hogy sokan meg is fognak lepődni. Hiszen elképzelhető, hogy bizonyos karokon az igazolt nyelvtudás nem ér majd pluszpontot, illetve az is, hogy egyes képességeket is elvárnak egy-egy jelentkezőtől. Az is lehetséges, hogy a középiskolai tárgyakból elért eredmény végső soron kisebb hangsúlyt kap, hiszen az egyetemen sokszor más tényezők lényegesek, másfajta tudásanyagot kell elsajátítani” – fogalmaz az interjúban a rektor.

 

A Deli Gergellyel készült beszélgetést teljes egészében az UNI 2023-ban olvashatjátok el. A kiadványt ezen a linken tudjátok megrendelni. Abból azt is megtudhatjátok, miért mondja a rektor, hogy az NKE az egyetemek közül az egyik leginkább gyakorlatorientált képzési programot nyújtja a hallgatóknak.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora az UNI 2022-nek is adott egy nagyinterjút, azt teljes egészében elolvashatjátok az UNIside oldalán.