Uni

Szívesen dolgoznál diplomáciai területen? Itt képzik a jövő diplomatáit!

Haiman Éva | 2023-01-12
Diplomataként egy nemzetet, egy népet képviselni kitüntetett munkakör, de óriási felelősség is. Aki ezt igazán jól, felelősségteljesen csinálja, annak ez nem munka, hanem hivatás mondja Pacsay-Tomassich Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium égisze alatt működő Magyar Diplomáciai Akadémia (MDA) elnöke.

Az UNI 2023-nak adott interjúból kiderül, hogy a Magyar Diplomáciai Akadémia képzéseit 2020-ban indították, de az igény már régóta megvolt rá. Magyarországnak nem létezett ugyanis önálló diplomataképző intézménye, pedig a legtöbb államban a külügyi tárcához kapcsolódóan működik ilyen. Egy diplomata akkor végzi jól a munkáját, ha a saját országa érdekeit tudja képviselni, aminek az a feltétele, hogy ennek megfelelő képzést kapjon. A szükséges tudást pedig sehol máshol nem tudja megtanulni, csak hazai állami képzőhelyen.

 

A jövő diplomatáinak egyenes út a külügybe

 

Az akadémiára jelentkezés feltétele a magyar állampolgárságon és a cselekvőképességen túl a büntetlen előélet, bármilyen felsőfokú végzettség (elegendő BA), felsőfokú angolnyelv-tudás, valamint egy másik nyelv középfokú ismerete, valamint megfelelő biztonsági tanúsítvány. Ez utóbbi a munkavállalás feltétele a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Pacsay-Tomassich Orsolya, aki maga is több területen dolgozott diplomataként, arról is beszél: milyen személyiségű, hozzáállású, képességű fiatalból lesz jó diplomata. (KüM)

Pacsay-Tomassich Orsolya a diplomataképzés gyakorlati részleteiről a következőket mondta. „Kiemelt hangsúlyt fektetünk a diplomáciai készségek fejlesztésére, és ez nem csak a három fő kurzusra igaz. A főkonzulok, nagykövetek számára kötelező a szakirányú kurzusunk elvégzése az állomáshelyük elfoglalása előtt. Misszióvezetőknél kiemelten fontos a gyors reagálóképesség, ezért célzott médiatréningeket tartunk számukra. A diplomatáknak meg kell tanulniuk azt is, hogyan kell sok ember elé kiállni és beszélni, hiszen ez sem megy elsőre mindenkinek, főleg annak, akinek korábban nem volt erre a készségre igazán szüksége.”

Az interjúban szóba kerül az is, hogy milyen képességekkel, készségekkel gazdagodnak itt a jövő diplomatái. Pacsay-Tomassich Orsolya, aki maga is több területen dolgozott diplomataként, arról is beszél: milyen személyiségű, hozzáállású, képességű fiatalból lesz jó diplomata.

 

Aki diplomata lesz, annak alap az idegen nyelv ismerete

 

Az interjú egyik legfontosabb üzenete, hogy nagyon fontos az idegen nyelvek ismerete.

„Ha belegondolunk abba, mennyire jó érzés, amikor egy külföldi hazánkban magyarul igyekszik megszólalni, pontosan átérezhetjük, milyen ez fordítva. Az emberek hálásak, másként viszonyulnak hozzánk, ha beszéljük a nyelvüket, és teljesen más, közvetlenebb kapcsolatot tudunk kialakítani velük. Az angol mint világnyelv ismerete elengedhetetlen, de tényleg igaz a mondás: ahány nyelvet beszél valaki, annyi ember. Mert minden egyes nyelvvel közelebb kerülhetünk annak a nemzetnek a kultúrájához, történelméhez.”

Ha többet szeretnél tudni a magyarországi diplomataképzésről és arról, milyen karrierút vár, rendeld meg a kiadványt, amelyben elolvashatod el a teljes interjút!