Free

A 7 legfontosabb szűrővizsgálat, amire mindenképp el kell menned az új évben

Kőszegi Anna | 2022-12-23
A két hétig tartó diétázás helyett legyen újévi fogadalmad, hogy mostantól tényleg odafigyelsz az egészségedre, és elmész ezekre a rutin vizsgálatokra. Ne hidd, hogy a szűrővizsgálat csak az idősek számára fontos!

A szűrővizsgálatok általában nem tartoznak a kedvenc témáink közé, és senki sem sorolná hobbijaihoz, hogy eljár rájuk. Be kell jelentkezni, el kell menni, ki kell várni a sorunkat, majd alá kell vetnünk magunkat a vizsgálatnak. Kellemesnek éppen nem mondható az egész procedúra. Fontosságukat azonban nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ha rendszeresen elébe megyünk a dolgoknak és leellenőrizzük, hogy minden rendben van-e, akár súlyos betegségeket is megelőzhetünk. Ezzel rengeteg időt, fájdalmat és pénzt spórolhatunk magunknak. Legyen szó akár egy idejében elkapott fogszuvasodásról, vagy valami sokkal veszélyesebbről. Az újévben mindenki tesz az egészségére vonatkozó fogadalmakat, ajánlott ezek közé beépíteni néhány szűrővizsgálatot is!

Vérkép

Évente ajánlott akkor is egy teljes vérkép és vizelet vizsgálatot tartani, ha úgy érezzük, semmi bajunk. Képet kaphatunk hormonháztartásunk működéséről, a szervezetünkben jelenlévő zsírokról, vesénk

és májunk állapotáról. Mindez különösen fontos egy elhízásra hajlamos és alapvetően mozgásszegény életmódot élő társadalomban, akik rohanó napjaik során még elég zöldséget és rostot sem fogyasztanak.

Látásvizsgálat

Különösen az egyetemi évek alatt tapasztalnak sokan rohamos látásromlást. Ha gyakran érzünk fejfájást, szédülést vagy fáradékonyságot, először a szemünket érdemes megvizsgálni. Akkor is hasznos évente egy ellenőrzésre benevezni, amikor úgy gondoljuk, hogy semmi gondunk. A szemünk ugyanis sokáig képes magát megerőltetve a látás romlását kompenzálni, pedig valójában már egyáltalán nem ártana egy szemüveg.

Nőgyógyászati szűrés

Fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A méhnyakrákszűrés évente mindössze pár másodpercet vesz igénybe az életünkből és megelőzhető vele a második leggyakoribb rákos megbetegedés nők körében. A leleteinket már az ügyfélkapun keresztül is elérhetjük, így már ennyivel kevesebb teendőt igényel ez az egészségünk szempontjából fontos szűrővizsgálat. Minden nőnek ajánlott évente elvégeznie a tesztet legkésőbb a húszas évei elejétől, akkor is, ha korábban védőoltásban részesültek.

Urológiai vizsgálat

Bár a férfiaknál ennek a sürgőssége a 40-es 50-es éveik során jön el, fiatalabb korban is érdemes ezt a vizsgálatot elvégezni, kellemetlenség ide vagy oda. Ahogy a többi vizsgálat, ez is gyorsan megvan, és az idejében elkapott rákos daganat bármit megér. Különösen ajánlott azoknak a fiatal férfiaknak, akik már családalapításon gondolkoznak.

szűrővizsgálat

Forrás: Pexels

Fogászat

A fogorvostól tartanak talán a legtöbben, de éppen ezért éri meg nem elfeledkezni a rendszeres ellenőrzésekről. Még akkor is, ha a suli már nem visz minket évente a fogorvoshoz magyar óra helyett. Akinek volt már egy kezeletlenül maradt fogszuvasodása, tudja, mennyi fájdalomtól és kiadástól menthetjük meg magunkat egy kis odafigyeléssel.

Melanoma-szűrés

Biztos nem ismeretlen ez a terület azoknak, akik az átlagosnál több anyajeggyel rendelkeznek. Azonban a többieknek sem szabad figyelmen kívül hagyniuk a bőrön megjelenő elváltozásokat. Évente érdemes a kérdéses területeket egy szakértő orvosnak megmutatni, hogy kiderüljön, ha valami kórosnak tűnik és esetleg el kell távolítani.

Mammográfia

Bizonyos kor felett a nők kétévente kapnak emlékeztetőt a szűrés esedékességéről, ahol röntgennel vizsgálják meg az esetleges elváltozásokat. De nem árt, ha már fiatalabb korunkban is és gyakrabban foglalkozunk a kérdéssel. A csomók kézzel is kitapinthatók és saját magunkat is megvizsgálhatjuk, hiszen sosem lehet elég hamar kezdeni és jobb, ha oda figyelünk magunkra. Egy zsírcsomó megjelenése húszas éveinkben sem kizárt, ezért érdemes nyugodtnak maradni és szakemberhez fordulni.