Free

Nem mozogsz eleget? Hajlamos vagy a hízásra? Segít a Semmelweis Egyetem! – Videó

Szádeczky-Kardoss Klára | 2022-11-12
Hogyan őrizhető meg az ideális testsúly? Túlsúlyos valaki vagy egyenesen elhízott? Mi az a testtömegindex? Ha kíváncsi vagy, milyen kutatások foglalkoznak ezzel a problémával, akkor a Semmelweis Egyetem szakértői által készített videó nagy segítség lehet.

Miért akkora probléma az elhízás?

Az egészségügyi szempontból ideális testsúlytól való nagyobb eltérés súlyos betegségekhez, akár idő előtti halálhoz is vezethet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint hamarosan a halálozások kétharmadáért közvetve az elhízás és a mozgásszegény életmód lesz a felelős. 

Az elhízással együtt járó lerakódó zsírréteg áthangolja a szervezet működését, köztük az olyan fontos területek működését is, mint a hormonrendszer, vagy az immunrendszer.

Forrás: Unsplash

Jó tudni, hogy az elhízással járó társbetegségek nagy része visszafordítható, így a kockázatok csökkenthetők. Ne feledd: az elhízás betegség, amelynek gyógyításához érdemes szakember segítségét kérni. 

Miért alakulhat ki testsúly-probléma? 

Jól ismert, hogy a testsúly probléma hátterében jellemzően a hátterében a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő összetételű és mennyiségű táplálkozás áll. Ugyanakkor túlsúly kialakulásához vezethetnek különböző genetikai okok, vagy hormonális zavarok, például pajzsmirigy problémák. De szervi megbetegedések, mint a policisztás petefészek szindróma vagy anyagcserezavarok, mint az inzulinrezisztencia is. Így ezek diagnózisa és kezelése az első lépés a gyógyuláshoz.

Jó, ha ismered a testtömeg-indexedet

A testtömeg-index (angolul body mass index, rövidítve BMI), segít kideríteni az elhízás mértékét. Egy egyszerű számítás, vagy kalkulátor segítségével kiderítheted a te BMI-értékedet. Ha tisztában vagy egy átlagos testsúlyú felnőtt napi kalóriaszükségletével, továbbá megfigyeled a napi kalóriabeviteled, könnyen rájöhetsz, hol van a hiba az étkezésedben. Természetesen a kalóriaigény eltérő életkor, magasság és nem szerint is.

Mit tehetsz a túlsúly ellen?

A fogyáshoz vagy épp az egészséges testsúly megőrzéséhez rendszeres mozgásra van szükség. Tudod, hogy milyen időtartamú és intenzitású fizikai aktivitás javasolt egy átlagos felnőttnek? Miért fontos már gyermekkorban foglalkozni a prevencióval? Mi a jelentősége a megváltozott összetételű bélflórának, a stressznek vagy az alvási bioritmus zavarainak? Egyáltalán, miért alakulnak ki a zsírpárnák? 

A fenti kérdésekre mind-mind fontos ismerni a választ a teljes probléma megértéséhez. A Semmelweis Egyetem animációs filmjéből ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz.