Free

7 mítosz a szájápolásról: tényleg a ragyogó fehér fog a normális?

Kőszegi Anna | 2022-12-11
Az életünk mindennapos része, mégsem foglalkozunk vele túl sokat, és számos tévhitet makacsul tartja magát. Pedig egy kis odafigyelés a fogak állapotára százszorosan megtérül.

Lehet, hogy először és utoljára hároméves korunkban beszélünk arról, hogy a szájhigiénia és a fogak egészsége mennyire meghatározó. Mondhatni képet ad a teljes egészségünkről és arról, mennyire figyelünk oda és gondoskodunk jól magunkról. A bajt pedig e téren tényleg megéri megelőzni, mert helyrehozni fájdalmas, idő- és pénzigényes.

A szánkban természetes, hogy sok baktérium él. Ezek nagyrészt ártalmatlanok, fogmosással és ápolással kordában tarthatók. Csak akkor okoznak gondot, ha elburjánzanak, ekkor alakulnak ki fog- és fogínyproblémák. Egy kezeletlen, elterjedő fertőzés pedig még olyan súlyos betegségeket is okozhat, mint a szív- és a tüdőgyulladásos megbetegedései.

Ha fogat mosunk, a nyelvünk is tiszta lesz

A szájban megtalálható baktériumok mintegy fele a nyelven él, fogmosáskor mégis sokan megfeledkeznek a nyelv megtisztításáról. Nemcsak a fogszuvasodás kialakulásához van köze, hanem a rossz lehelethez is. A fogkefe is alkalmas a nyelv megtisztítására, de vannak kifejezetten e célt szolgáló eszközök is. A lényeg, hogy a nyelvünk tisztántartása is része a fogmosásnak.

A cukor lyukakat okoz, ami cukormentes az jó

A két, látszólag egymásnak ellentmondó állítás közül egyik sem igaz. Önmagában attól, hogy valaki sok cukrot eszik, nem lesznek szuvasak a fogai. A fogszuvasodástól nem ment meg az sem, ha például cukros üdítők helyett cukormenteset fogyasztunk. Legyen szó akár cukros ételekről, akár cukormentes üdítőkről, ami megtámadja a fogzománcot, azok a savak, amelyeket előbbi esetben azok a baktériumot termelnek, amelyek a szánkban levő cukrot eszik, utóbbi esetben pedig az üdítők savassága okozza a kárt.

fogak

Forrás: Pexels.com

A fehér fog az egészséges fog

A fehér fogak körüli felhajtás, a rengeteg fogfehérítő szolgáltatás és eszköz igénybevétele valójában egyéni preferencia kérdése. A fogorvosok ugyanis nem a fog színét nézik, amikor fogaink egészségéről akarnak képet alkotni. A száj egészségének legfontosabb jelei ugyanis a lehelet és a fogzománc állapota.

Ha erősebben sikálod, tisztább lesz

Ha túl erősen súroljuk a fogainkat fogmosás közben, felsérthetjük a fogzománcot és hozzájárulhatunk a lyukak kialakulásához. Így a legjobb az, ha puhább fogkefével és nyomás nélkül mossuk fogainkat.

A fogszabályozás gyerekeknek van

Manapság már egyre több felnőtt vesz igénybe fogszabályozást, és ez szerencsére már nem hatalmas drót szájkosarat jelent, hanem sok esetben alig észrevehető eszközöket. Sosem késő nekivágni a fogsorunk kijavításának, különösen akkor, ha a mindennapokban is zavaró problémákat tapasztalunk harapás vagy fogmosás közben.

A fogfájás nem baj, ha idővel elmúlik

A fogfájás mindig bajt jelent, ha elmúlik, az nem azért történik meg a probléma megszűnt. A fogak szuvasodása során akkor jelentkezik fájdalom, amikor a lyuk elér egy ideget. Ha ez elmúlik, akkor az ideg valószínűleg elhalt, és ettől még ugyanúgy érdemes mihamarabb fogorvoshoz menni.

Az életkorunk előrehaladtával úgyis fokozatosan elromlanak a fogaink

Ahogy öregszünk, a fogak állapota változik, így más és más kihívásokkal szembesülünk ezen a téren is. De ez nem jelenti, hogy a megfelelő száj- és fogápolási rutin mellett nem lehetnének egészséges fogaink bármilyen életkorban. Ehhez persze fontos nem elhanyagolni az egészségünknek ezt a területét sem.

Címkék: egészség   fog   fogápolás   mítosz   szájápolás