Uni

A tudomány és innováció világa: meghirdették a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát

UNIside | 2023-10-15
Az olimpia egyedi, kreatív ötleteket támogat, valamint megmutatja a szakképzésből vagy a köznevelésből érkezőknek, hogy a tudomány és az innováció világa milyen jó - mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára pénteken a versenyt bejelentő eseményen.

Fontos célja az innovációs olimpiának az államtitkár szerint, hogy ezáltal a fiatalok „essenek szerelembe a kutatással, az innovációval, ehhez alakítsanak ki erős kötődést, és abból szülessen sok szabadalom, védjegy és dizájn” – írja az MTI. Hankó Balázs úgy véli, hogy a magyarországi szakképzés nemcsak szakmát ad, hanem azáltal, hogy reagálni kíván a munkaerőpiaci igényekre, a szakképzés „egyenes utat biztosít” az egyetemekre is.

A magyarországi szakképzés nemcsak szakmát ad, hanem azáltal, hogy reagálni kíván a munkaerőpiaci igényekre, a szakképzés „egyenes utat biztosít” az egyetemekre is. (Fotó:123rf)

Magyar sikerek

Számos magyar sikert említett az államtitkár. Például a Lengyelországban tartott szakmák Európa-bajnokságán az informatika-rendszerüzemeltetési csapat kapta a legtöbb érmet és bajnok lett. Emellett négy másik aranyérmet, ipari robotikában egy ezüstérmet, valamint több bronzérmet is nyertek a fiatalok. A felsőoktatási rangsorokat is említette Hankó Balázs. Az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsorába hazánkból idén négy intézmény került be a világ legjobbjai közé. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az 501-600, a Semmelweis Egyetem a 601-700-as, a Szegedi Tudományegyetem a 701-800-as, míg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 901-1000-es csoportba jutott. A QS, Quacquarelli Symonds idén debütáló európai rangsorában a 208. helyet szerezte meg az ELTE, megelőzve ezzel a szintén szépen szereplő Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem, Pécsi Tudományegyetem. Összesen idén már 12 magyar egyetem szerepel a legnagyobb felsőoktatási rangsorok alapján a legjobb öt százalékban a világ 30 ezer intézménye között. Az innovációt pedig „fémjelzi” az idei két magyar Nobel-díjas – tette hozzá Hankó Balázs.

A szakképzés, felsőoktatás és innováció hármasát látja összekapcsolódni Pölöskei Gáborné. A KIM szakképzésért felelős helyettes államtitkára, ugyanis olyan új okleveles technikusképzést alakítottak ki, amit összehangolnak a felsőoktatással, amelyért kreditpontokat számolnak el az egyetemek, így rövidebb lehet a felsőoktatásban eltöltött képzési idő is.

Műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről lehet bármilyen innovatív alkotással pályázni. (Fotó:123rf)

Pályázati feltételek

A versenyre egyénileg vagy kétfős csapatba szerveződve lehet jelentkezni a pályázati kiírás szerint. Azok pályázhatnak, akik 2003. szeptember 1-je és 2010. augusztus 31-e között születtek, és még nem kezdték meg felsőoktatási tanulmányaikat. Műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai, valamint matematikai területről lehet bármilyen innovatív alkotással pályázni. A jelentkezéseket határon túlról is várják.

A nevezést www.otio.hu/nevezes oldalra kell feltölteni november 27. éjfélig! A legjobb kidolgozott ötletek pénzjutalomban részesülnek.

Forrás: MTI