Rangsorok

Itt a QS és az ARWU – két fontos rangsorban is első lett az ELTE

Halaska Gábor | 2023-09-25
Két fontos külföldi felsőoktatási rangsorban is az Eötvös Loránd Tudományegyetem végzett első helyen a magyarországi egyetemek közül. A QS, Quacquarelli Symonds idén debütáló európai rangsorában a 208. helyet szerezte meg, az augusztusban nyilvánossá tett ARWU, közismertebb nevén a sanghaji rangsorban egy kategóriát javítva tavalyi eredményén az 501-600. helyre került.

 A magyar egyetemek közül  két mérvadó felsőoktatási világrangsorban is az Eötvös Loránd Tudományegyetem végzett első helyen a magyarországi egyetemek közül. A QS, Quacquarelli Symonds idén debütáló európai rangsorában a 208. helyet szerezte meg, az augusztusban nyilvánossá tett ARWU, közismertebb nevén a sanghaji rangsorban egy kategóriát javítva tavalyi eredményén az 501-600. helyre került. Mindkét eredményével a hazai mező élén szerepel, így az ELTE lett a legjobb magyar egyetem.

A közel húsz éve egyetemi rangsorokat készítő Quacquarelli Symonds (QS) idén először közölte kifejezetten európai egyetemeket listába rendező rangsorát. A régió 42 helyszínén összesen 690 intézményt vizsgált a lista elkészítéséhez. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az összesített rangsorban a 208. helyet szerezte meg, ezzel az eredménnyel pedig a legjobb magyar felsőoktatási intézménynek számít. Magyarországról összesen 15 egyetem került be a rangsorba.

A QS listáján szereplő TOP 5 magyar egyetem:

1.       Eötvös Loránd Tudományegyetem 208. hely

2.       Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 238. hely

3.       Szegedi Tudományegyetem 242. hely

4.       Debreceni Egyetem 258. hely

5.       Pécsi Tudományegyetem 325. hely

A QS európai rangsorának legelőkelőbb helyeit a brit egyetemek uralják, az első 10-ből hét pozícióban. Első helyen az angliai Oxfordi Egyetem áll, amit az ETH Zurich majd a szintén brit Cambridge-i Egyetem követ. Kelet-Európából a prágai Károly Egyetem és a Varsói Egyetem érte el a legjobb eredményt.

A QS szempontjai

A listára olyan intézmények kerülhettek fel, amelyek átfogó képzési programot kínálnak jelenléti oktatás biztosításával az alapképzéstől a posztgraduális képzésig. A rangsor összeállításakor szempont volt az akadémiai hírnév, az oktatók reputációja és a tudományos cikkidézettség mellett a fenntarthatóság is. A QS rangsora fontos európai értéknek tartja nemzetköziesítést és a mobilitást, így más listákhoz képest előtérbe helyezte módszertanában ennek szerepét. A rangsorolásban így új kategóriaként bevezette a nemzetközi hallgatók sokszínűségére vonatkozó mérőszámot.

Egy másik lista: az ARWU, itt is első az ELTE

Az ELTE már augusztusban sikeresen szerepelt az ARWU, közismertebb nevén a sanghaji rangsor listáján, amelyben az 501-600. helyre került egy kategóriát javítva tavalyi eredményén. Ezzel szintén a legjobb helyezést elérő felsőoktatási intézmény lett Magyarországon. A befolyásos világrangsorba hazákból még három intézmény került be a világ legjobbjai közé, a Semmelweis Egyetem a 601-700-as, a Szegedi Tudományegyetem a 701-800-as, míg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 901-1000-es csoportba jutott.

[kiemelt]A három legbefolyásosabb világrangsor egyébként a Shanghai Ranking Consultancy (Academic Ranking of World Universities; ARWU), a Quacquarelli Symonds (QS) és a Times Higher Education (THE) által készített rangsorok. Mindegyik szervezet más módszerek és kritériumok alapján méri a felsőoktatási intézményeket.[/kiemelt]

 

QS magazin rangsor - fotó: https://www.facebook.com/quacquarellisymonds/photos

QS magazin rangsor – fotó: https://www.facebook.com/quacquarellisymonds/photos