Rangsorok

Friss felsőoktatási rangsor – 4 magyar egyetem a világ legjobbjai között

UNIside | 2023-08-23
A Shanghai Ranking Consultancy augusztusban közzétette a világ top egyetemeinek 2023-as tudományos rangsorát. Az Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2003 óta minden évben rangsorolja a világ legjobb egyetemeit átlátható módszertan és objektív adatok alapján, a publikációs indikátorok számításához a Clarivate Web of Science adatait használják.

Így készült a rangsor – és ez a top 10

Az első nemzetközi rangsorokat, az ARWU, ismertebb nevén a Shanghai Rankings-t 2003-ban a kínai Shanghai Jiao Tong Egyetem tette közzé.

A rangsor összeállítása során a világ mintegy 30 ezer egyeteme közül idén is több mint 2500 intézményt vizsgáltak meg, melyek közül az első 1000 kerül fel a listára. A vizsgált szempontok között a publikációk és a magas idézettségű kutatók száma, az intézmények volt hallgatói, illetve jelenlegi oktatói által nyert tudományos díjak száma is szerepel.

(Fotó: 123RF)

A ranglistát 21. éve a Harvard Egyetem vezeti, majd a Stanford és az Massachusetts Inst Tech (MIT) követi. A világ top 10 egyeteme között szerepel még az University of Cambridge, az University of California Berkeley, a Princeton University, az University of Oxford, a Columbia University, a California Institute of Technology és az University of Chicago.

A lista élére idén is csak amerikai és angol egyetemek kerültek.

 

A hazai top négy a rangsor szereplőjeként

Hazánkból idén négy intézmény került be a világ legjobbjai közé, az Eötvös Loránd Tudományegyetem az 501-600, a Semmelweis Egyetem a 601-700-as, a a Szegedi Tudományegyetem a 701-800-as, míg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 901-1000-es csoportba jutott.

 

Világszintű rangsor az egyetemek közt

A három legbefolyásosabb világrangsor a Shanghai Ranking Consultancy (Academic Ranking of World Universities; ARWU), a Quacquarelli Symonds (QS) és a Times Higher Education (THE) által készített rangsorok. Mindegyik szervezet más módszerek és kritériumok alapján méri a felsőoktatási intézményeket. A magyar egyetemek nemzetközi rangsorokban elért eredményeiről az alábbi cikkeink jelentek meg.