Uni

Három hétre bezárják a szegedi egyetem kollégiumait

Tar Gábor | 2022-10-28
Kollégiumi bezárásról döntött a szegedi egyetem az intézmény által bevezetett energiatakarékossági intézkedések keretében. A téli időszakban kétszer egyhetes igazgatási szünet és egy egyhetes bezárás lesz az egyetemen.

Részletes energiamegtakarítási intézkedési csomagot fogadott el a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). Ennek keretében kétszer egyhetes igazgatási szünetet és egy egyhetes téli bezárást rendeltek el a következő időszakra az alábbiak szerint:

  • igazgatási szünet 1. rész: december 19–december 23.
  • téli bezárás: december 24–január 1.
  • igazgatási szünet 2. rész: január 2–január 8.

Az igazgatási szünet első és második felében folyamatos lesz a vizsgáztatás, de az csökkentett teremkapacitás mellett zajlik majd. A téli bezárás alatt pedig vizsgáztatási szünetet rendeltek el – derül ki az egyetem honlapján olvasható közleményből.

Az SZTE kollégiumait az igazgatási szünet és a téli bezárás idejére bezárják, azonban „különösen indokolt esetben” azok a hallgatók, akik a leállás idejére nem tudnak hazautazni, négy erre kijelölt kollégiumban szállhatnak meg.

Fotó: Pexels.com

Az igazgatási szünetekben és a téli bezárás alatt az egyetemi épületek nagy része zárva lesz, kivéve az egészségügyi és közoktatási feladatot ellátó épületeket, a József Attila Tanulmányi és Információs Központot és az egyetemhez tartozó állatházakat.

A kollégiumokban 20 fok lesz

Ami a fűtést illeti, az oktatási épületekben és a kollégiumokban 20 fokos hőmérsékletet írtak elő, viszont az igazgatási szünetekben és a téli bezárás ideje alatt a lezárt egyetemi épületekben csak 10 fokos temperáló fűtés lesz. Emellett megtiltják a különböző elektromos berendezések (olajradiátor, hőlégbefúvó, hősugárzó) használatát, és saját fűtőeszközt sem lehet használni kivéve, ha arra előzetesen engedélyt adnak.

Az intézkedésekről szóló rektori-kancellári körlevélből az is kiderül: a bevezetett intézkedésekkel azt szeretnék elérni, hogy az akadémiai területen (vagyis a közoktatási és betegellátási területet nem számítva) 25 százalékkal csökkenjen a gázfogyasztás minden negyedévben 2021 azonos időszakához képest, míg az áramfelhasználás terén a szinten tartás a cél.

Tavaly az egyetem energiaköltségei több mint 2,5 milliárd forintot tettek ki, ami idén várhatóan 8 milliárdra növekszik.

Sorra jelentik be a spórolási döntéseket az egyetemek

A hazai egyetemek az elmúlt hetekben sorra jelentették be az energiamegtakarítási intézkedéseiket. Pár napja jelent meg a Miskolci Egyetem rektori-gazdasági vezetői utasítása, amely szerint az egyetem épületeiben 18 fok alá nem mehet a hőmérséklet, míg a kollégiumokban 20 fok alá. Továbbá itt is megtiltják a fűtőklímák, hősugárzók használatát.

Legutóbb pedig arról írtunk, hogy a BME időszakosan korlátozza a fűtést az egyetem épületeiben, valamint – a kollégiumok kivételével – korlátozzák, illetve szüneteltetik a melegvíz-szolgáltatást. Emellett beszámoltunk arról is, hogy az SZTE lépéséhez hasonlóan a Nemzeti Közszolgálati Egyetem energiatakarékossági intézkedései is kiterjednek a kollégiumok téli bezárására.

A Pécsi Tudományegyetem pedig legfeljebb 20 fokos fűtést ír elő az egyetem oktatási és irodahelyiségeiben, valamint a kollégiumi szobákban. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szintén 20 fokos fűtési limitet vezettek be az oktatótermekben, illetve a kollégiumi szobákban, valamint az egyetem épületeiben a használati melegvizet is elzárták.

A Corvinus esetében a téli szünet meghosszabbításáról döntött az egyetem vezetése, valamint az intézmény épületei is bezárnak három hétre a téli időszakban. Az ELTE pedig már szeptember elején módosította a tanév rendjét. Eszerint az őszi szünetet december 12-17. között tartják meg, így az őszi félév utolsó tanítási napja és ezzel a szorgalmi időszak vége december 9-én (levelező munkarendben 10-én) lesz.