Rangsorok

Informatika képzési terület

UNIside | 2022-09-19
Ez a cikk az UNI 2022 nyári kiadványában jelent meg.

Alapképzési szakok:

 

Az informatika képzési területen alapképzésen 4 szak közül választhatnak a felvételizők. A havi bruttó átlagjövedelem tekintetében a legmagasabb pályakezdő fizetésre 

diplomásai  számíthattak a 2019-es adatok alapján. A képzési terület iránt érdeklődők szaktól függően több felsőoktatási intézmény mellett dönthetnek, amelyek között megtalálhatók fővárosi és vidéki intézmények is.

Fotó: 123RF

 

Intézményi ranglista

A diploma megszerzését követően elérhető pályakezdő átlagbért véve rangsorképző indikátornak.

Az informatika képzési területen a 2017/18-as tanévben végzettek havi bruttó átlagjövedelme a 2019-es adatok alapján közel 488 ezer forint, és bár jelentős eltérés mutatkozik az egyes intézmények között, más képzési területekhez képest az informatika képzési területen diplomát szerzett munkavállalók magasabb havi bruttó kezdő jövedelemre számíthatnak. Csak a nappalisokat nézve a legmagasabb fizetése a BME-n végzetteknek volt, esetükben ez az összeg a havi 607 ezer forintot is meghaladta. A havi bruttó átlagjövedelem tekintetében második helyen az SZE áll közel 550 ezer forinttal, míg a harmadik pozíciót az OE foglalta el 540 ezerrel. 

A képzési terület valamely szakán alapképzésben diplomát szerzők 86 százaléka kezd dolgozni a végzést követően, átlagosan 1,1 hónapon belül. Jelentős részüknek (94 százalékuknak) sikerül diplomás munkakörben elhelyezkednie – két intézmény kivételével ez az arány minden egyetemnél 90 százalék vagy afölötti. 

Az alapképzésben résztvevők körülbelül 13 százaléka dönt úgy a végzést követően, hogy munka mellett folytatja a tanulmányait. A továbbtanulás leginkább a BME (33 százalék) és a Corvinus (29 százalék) diplomásaira jellemző.

 

A top 3 egyetem 

A BME-n diplomát szerzők havi bruttó átlagjövedelme több mint 607 ezer forint, és ezzel az intézmény a végzést követően elérhető várható diplomás pályakezdő bért vizsgáló képzési területi ranglistánk első helyét foglalja el. A végzést követően a diplomások kicsivel kevesebb mint egy hónapon belül már munkába is állnak, és igen magas arányban (97 százalékban) végeznek diplomás munkát. Az informatika képzési területen a BME a nagyobb képzési intézmények közé tartozik, a vizsgált időszakban 347-en szereztek itt diplomát. 

Az SZE-n diplomát szerzők havi bruttó átlagjövedelme 550 ezer forint, és ezzel az egyetem a képzési területi ranglista második helyére került. Igen magas arányban (90 százalékban) végeznek diplomás munkát. Az első munkavégzésig eltelt hónapok számának tekintetében az SZE-n diplomát szerzők vezetik a listát: a végzést követően általában fél hónapon belül már munkába is állnak.

Az OE-n diplomát szerzők havi bruttó átlagjövedelme közel 540 ezer forint, és ezzel az intézmény a képzési területi ranglista harmadik helyét foglalj el. A végzést követően a diplomások magas arányban (98 százalékban) végeznek diplomás munkát, és egy hónapon belül munkába is állnak. 

 

Az informatika képzési területen végzettek munkaerőpiaci helyzete

Az informatika képzési területen alapképzésben végzettek nem túl magas aránya, mindössze 4 százaléka tanult külföldön is (például Erasmus-program keretében) a képzés alatt. Ugyanakkor a képzés során (a végzés előtt) a hallgatók több mint kétharmada végzett szakmai munkát, valamint magas azon tanulók aránya is (63 százalék), akik a diplomaszerzést megelőzően nem szakmai munkát (is) végeztek.

A végzést követően a diplomások leginkább Budapesten (35 százalék) vagy Pest megyében (11 százalék) dolgoznak és/vagy folytatják a tanulmányaikat. Az alapképzést követően túlnyomórészt (94 százalékban) a versenyszférában helyezkednek el, és a végzettek mindössze körülbelül 6 százaléka vállal munkát a közszférában, nonprofit vagy egyéb jellegű foglalkoztatónál. 

Magas azon végzettek aránya a képzési területen, akik alkalmazottként vannak jelen a munkaerőpiacon (89 százalék). Jellemző, hogy munkájukkal összességében elégedettek az informatika képzési területen diplomát szerzők (81 százalék).

Címkék: átlagjövedelem   BME   egyetem   elhelyezkedés   informatika   képzés   OE   pályakezdés   ranglista   SZE