Uni

Odamentem, megcsináltam – Interjú Sisák Botond ezüstérmes webfejlesztővel

Pisztrai Beatrix | 2022-11-03
A szakmák világversenyén webfejlesztés versenyszámban ezüstérmet nyert Sisák Botond, a Budapesti Műszaki Egyetem harmadéves hallgatója, aki interjút adott az UNIside-nak.

A versenyre édesapád készített fel. Mi ennek az oka?

Édesapám informatika tanár volt egy középiskolában, később igazgatóhelyettes lett, majd munkát váltott és azóta a HTTP alapítványnál dolgozik. Az informatikai szakképzést és közoktatást, az informatika tanárokat támogatják, illetve a Cisco Hálózati Akadémia magyarországi működésében van meghatározó szerepük. Emellett ebben a szakmában a HTTP Alapítvány felel a felkészítésért is erre a világversenyre.

Mindig is érdekelt a számítástechnika?

Az édesapám révén már gyerekkoromban jelen volt az életemben az informatika, a programozás, mindig voltak körülöttünk számítógépek. Talán hetedik osztályos koromban volt apával az első nagyobb közös munkánk, amivel igazából az egész programozási világban jobban elmélyültem. Utána folyamatosan jöttek kisebb-nagyobb programok, amiken dolgoztunk.

Kezdetektől apukád foglalkozott veled?

Mivel az általános iskolában nem nagyon volt ilyen jellegű foglalkozás, édesapámmal együtt és önálló tanulással haladtam előre. Ebben a szakmában nagyon jól lehet így fejlődni.

Nem is volt kérdés, hogy a BME-n tanulj tovább?

Egyértelműen ez volt a célintézmény, köztudott, hogy ezen a szakterületen a BME a legjobb. Azt gondolom, hogy amit a webfejlesztés területen elértem, az döntően alkalmazott tudás, az egyetemi anyagnak egy nagyon kis része, de így is nagyon hasznos dolgokat tudok itt tanulni. Számomra maga a BME egy pozitív csalódás volt. Azt látom, hogy itt tényleg azon dolgoznak, hogy jó színvonalú legyen az oktatás.

Hogyan jött, hogy indulj a World Skills Competition 2022 Special Edition versenyen?

Erre a versenyre még a tavalyi év márciusában volt a válogató, amit én nyertem meg, ezzel megszereztem a jogot, hogy én indulhassak a világversenyen. Ez azt is jelentette, hogy másfél évem volt felkészülni. Magát a felkészítést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatta, a felkészülés időszaka alatt a felkészülő és a felkészítő is napidíjat kapott.

Fotó: MKIK

Milyen módon, milyen feladatokkal készültetek?

A felkészülés első felében még nem volt célirányos a felkészítés, valós projekteken dolgoztunk. Később a felkészülés fontos része volt, hogy korábbi versenyfeladatokat oldottunk meg, akár egy-egy feladatot egymás után többször is, hogy minél gyorsabban menjen, és hogy meglegyen a rutin.

Izgultál? Mégiscsak egy világversenyen indultál!

A versenyt eredetileg Kínában rendezték volna, ehelyett egyszerre több helyszínen tartották meg. Én Dél-Koreában versenyeztem. Engem ez a változás nem befolyásolt egyáltalán, odamentem, megcsináltam.

Mik a jövőbeni terveid?

Most vagyok harmadéves. A BSC diploma után szeretném az MSC-t is megcsinálni. A webfejlesztést nagyon szeretem, de most úgy gondolom, talán nem feltétlenül abban képzelem el a jövőmet. Igaz, még nem pontosan tudom, hogy miben.