Uni

5 nyomós érv amellett, hogy szakmai gyakorlatra menj Erasmussal

Sófalvi Márton | 2022-10-21
Az egyetem adta lehetőségek közül az Erasmus+ ösztöndíj program az egyik legizgalmasabb. Nagyítóval kell keresni azokat, akik negatív élményként élték meg. Legtöbben a tanulást választják, ami hasznos, de egy szakmai gyakorlattal sokkal többet hozhatsz ki a kint töltött időből.

Szerencsére nem kell a tanulás és a gyakorlat között választanod, ha az Erasmus+ előnyeit akarod élvezni, még akkor sem, ha az utolsó féléveidet taposod a szakodon. Ezzel el is értünk első pontunkhoz, amelynek a kényszeres halogatók fognak a legjobban örülni.

Diploma után és levelezősként is mehetsz szakmai gyakorlatra

A tanulmányaidat követően még egy évig lehetőséged van Erasmus+ ösztöndíjjal szakmai gyakorlatot végezni a programországokban, még akkor is, ha levelező képzésen veszel részt. Az egyetlen kikötés, hogy a pályázatot még a képzésed vége előtt, aktív hallgatói jogviszonnyal add le.

Ez azért jó, mert így nem kell megszakítanod az utolsó tanévedet, amiben – elméletileg – a szakdolgozatodat írod. Így nem kell újra visszaszoknod az itthoni, egyetemi élethez. Illetve, ez egy kitűnő lehetőség, ha egészen az utolsó pillanatig haboztál a jelentkezéssel, és már csak heteid, hónapjaid vannak hátra a képzésedből.

Arról nem is beszélve, hogy kevés jobb módja van egy diploma megünneplésének, mint egy több hónapos utazás, egy kis munkával egybekötve.

Forrás: Unsplash

Több pénzt kapsz

A szakmai gyakorlatot végzők kicsivel több ösztöndíjat kapnak, mint simán „csak” tanuló társaik. Ez logikus, hiszen a legtöbb diákkedvezményt nem vehetik igénybe, de még ezek után is jól jön a maradék plusz költőpénz. Ezen felül a befogadó cég jóindulatától függően a gyakornokok kaphatnak fizetést is.

Ez mind-mind sokat számít, ugyanis – főleg a nyugat-európai országokban – a bérleti díjak el fogják vinni az ösztöndíjad nagy részét, szóval minden garas számít.

Hasznosabb tudást ad

A késő délután, vagy este éppen ráérő tanárok által tartott órák helyett valódi szakmai tudást fogsz szerezni, ha gyakorlatra mész. Igen dolgozni kell, de gyakornok vagy, szóval nem fogsz belehalni. És ez csak a szakmai rész!

Magadról is többet fogsz megtudni. Dolgozó ember leszel egy ismeretlen városban, ahol ráadáasul idegen nyelvet kell beszélned. Teljes mértékben magadról kell gondoskodnod, és fel kell találnod magad. Nincsenek Erasmus segítőid, eligazító napok, hanem csak Te és a Világ.

De nem kell megijedni, a befogadó cégek is veszik a fáradságot, hogy tanítsanak, segítsenek a munkában sőt, a beilleszkedésben is.

Forrás: Unsplash

Jól mutat az önéletrajzodban

Álláskeresés során nagyon jól fog mutatni egy külföldi szakmai gyakorlat az önéletrajzodban. Nem csak itthon! Ha esetleg külföld felé kacsintgatsz, ez egy kitűnő kiindulópont lehet számodra. Az is megeshet, hogy ugyanoda fognak visszavárni tárt karokkal, ahol dolgoztál.

Kevesebb egyetemi adminisztráció

Apró dolog, de talán mégis ez az egyik legjobb része a szakmai gyakorlatnak, hogy csak itthon kell megbirkózni az akadémiai bürokráciával. Nem kell a félév végén a külföldi tanárokra várni, hogy beírják a jegyeket határidőn túl, hogy utána elfogadhattasd az itthoni tanárral, hogy végül leadhass egy lapot az egyetemen. Természetesen mindezt személyesen.

Ezzel szemben a fogadó cégek sokkal olajozottabban működnek. Majdnem mindent egyből aláírnak és visszaküldenek neked, de ha mégsem, akkor normális időben elérhetőek; nem úgy, mint néhány tanulmányi osztály, amelyek egy héten három napot vannak nyitva, és akkor is megfelelően kell álljanak a csillagok, hogy felvegyék a telefont.

Használd ki az Erasmus+ nyújtotta lehetőségeket

Képzési ciklusonként 12 hónap Erasmus+ ösztöndíjra vagy jogosult, használd ki, mert kevés jobb alkalmad lesz arra, hogy lásd a világot. Ha meggyőztünk, a részleteket az egyetemed oldalán találod, a gyakornokokat fogadó cégek listáját pedig az Erasmus+ saját oldalán böngészheted.