Munka

„If you pay peanuts, you get monkeys.”

UNIside | 2022-09-20
Manapság már a gyakornokok felvételéhez is célszerű fejvadászt megbízni – véli Bóné László. A Bóné Ügyvédi Iroda alapító vezetője tárt karokkal és jó fizetési lehetőségekkel fogadja a szakmát szerető, szorgalmas fiatalokat. Szerinte a középkorú jogászoknak sem ártana eltanulni a fiataloktól, amiben jobbak, például a náluk készségszinten meglévő kép- és videószerkesztő tudást.

Ez az interjú az UNI 2022 nyári kiadványában jelent meg.

 

Milyen nyári munkalehetőséget, gyakornoki programot biztosít az önök ügyvédi irodája diákoknak?

Rendszeresen keresünk gyakornokokat, nem csak nyáron. A gyakornoki programunk célja, hogy a tanulókból később ügyvédjelöltek, majd ügyvédek legyenek.

A gyakornoki programunk öt éve működik, és jó tapasztalataink vannak. Érdekes, hogy már a gyakornokok felvételéhez is célszerű fejvadászt felvenni, mert 6-8 megszűrt, nagyon jó jelentkezőt küldenek.

Mit várnak el a céghez belépőktől, azaz a jogi területen belül mik az alapvető elvárások?

Azt várjuk el, hogy tudjanak és akarjanak is dolgozni. A többi menet közben kialakul, hiszen a gyakorlat kialakítja a szükséges egyéb képességeket. Úgy gondolom, hogy ha valaki szorgalmas és kellő alázattal áll a feladatokhoz, akkor biztosan mindent meg tud tanulni, és jó szakember lesz belőle.

Milyen alternatív foglakoztatási formákat vezettek be?

A gyakornokok kapcsán szerintem jó megoldást találtunk: évek óta iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatjuk őket.

Mit gondol, milyen típusú fiataloknak való ez a pálya?

Bárki lehet jó ügyvéd, a lényeg, hogy szeressen ebben a szakmában dolgozni. Ezzel az egyetlen „tulajdonságával” mindent meg tud tanulni. Legyen szorgalmas, szeressen tanulni, fejlődni. Ezenkívül nincs más elvárás. Bármilyen habitusú, érdeklődési körű lehet.

Milyen sikerei vannak a cégnek, amelyek alapján vonzó munkahely lehet a fiatalok számára?

Jó ügyeken, jó ügyfeleknek, jó díjakért dolgozunk. Aki nálunk dolgozik, az szakmailag és emberileg is jól érzi magát, emellett igyekszünk jó fizetéseket is adni. Gyakornokként azért jó nálunk dolgozni, mert a gyakornokokra egyenként odafigyelünk, hogy kellőképpen motiváló feladatokat kapjanak, azaz fejlődhessenek, emellett szakmailag is jól érezzék magukat. Megmutatjuk azt is, hogy a gyakornoki munkájuk a „nagy egészbe” hogyan illeszkedik bele.

Mi jelenti önöknek a legnagyobb kihívást?

A megfelelő tudású és elkötelezettségű munkaerő megtalálása. 

Milyen életpályára készülhetnek az ebben az irányban továbbtanulók?

Nálunk a gyakornokok idővel ügyvédjelöltek, majd ügyvédek lesznek. Ügyvédnek lenni a világ legjobb dolga. Az előnye, hogy egész nap kihívásokkal teli, izgalmas feladatokon lehet dolgozni, amit jól meg is fizetnek. Igazi hátránya nincs is a szakmának azoknak, akik ezt elhivatottan végzik.

Eddig a munkaerőhiány volt a gond, most a koronavírus okozta válság után lassan épül újra a gazdaság. Önöket hogyan érinti a válság?

Szerencsére a koronavírus gyakorlatilag nem érintett minket, így továbbra is rengeteg munka és feladat van. Így természetesen szeretnénk továbbra is gyakornokokat felvenni. Szerintem szorgalmas, elkötelezett, becsületesen dolgozni akaró és tudó munkaerőre mindig szükség lesz.

Mit gondol a mai fiatalokról, pályakezdőkről? Milyennek tartják a mai Y és Z generációt?

Pontosan olyanok, mint a baby boomerek vagy az X generáció tagjai voltak. Vannak közöttük értelmes, szorgalmas és – most karcosan fogok fogalmazni – buta, lusta emberek. Azt kell nekünk, középkorúaknak a fiataloktól eltanulni, amiben ők kifejezetten jók. Például készségszinten használják a különböző technikai eszközöket, mondjuk a kép- és videószerkesztő programokat.

Mi az, amit még el lehet tanulni a fiataloktól?

Például én egy ingatlanhasználati megosztási szerződés mellékletét tollal és vonalzóval rajzoltam volna meg, ehhez képest az egyik gyakornokunk fél óra alatt összerakta képszerkesztővel. Gyönyörű lett, és nagyon könnyű sokszorosítani, csak ki kell nyomtatni. De egy további példa: a fiatalok az irodában is jobban odafigyelnek a klímavédelemre, például felhasználják a hulladékpapírt, a műanyag szemetet hazaviszik azért, hogy otthon szelektíven dobják ki, illetve lekapcsolják a villanyt, ha üres a tárgyaló. Ilyen apró dolgok is sokat számítanak, ezen a téren egész mások.

Fiatalok, frissek, energikusak, élettel töltik meg az irodát, és igenis sokat lehet tőlük tanulni.

Kitartanak a cég mellett?

Van olyan fiatal kolléga, aki már bő öt éve itt van, gyakornokként kezdte, most ügyvédjelölt, és ügyvédként is szeretne itt maradni, hosszú távra tervez.

Mi a helyzet a fizetések terén?

Folyamatosan figyeljük a piacot, hogy átlag feletti bért tudjunk adni, mert azt vallom, hogy egy munkavállaló pótlása sokkal többe kerül, mint amennyivel többet kell neki fizetni, hogy ne akarjon elmenni. Akkor inkább odaadjuk neki ezt a pluszpénzt, amíg itt van, azért, hogy ne a váltáson gondolkodjon, minthogy ugyanezt a pénzt a fejvadásznak fizessük ki, és az elejéről kelljen betanítanunk az új gyakornokokat.

Hogyan igyekeznek megtartani a jó, fiatal tehetségeket?

Normális munka, normális fizetés, normális légkör és korrekt főnökség. A legutóbbi a legfontosabb, és – tegyük hozzá – semmibe sem kerül. Nem értem, hogy miért nem alkalmazza ezt az egyszerű „eszközt” jó néhány cég.

Részt vesznek képzési programban?

Tekintettel arra, hogy a magyar jogi oktatás nagyon elméleti, a gyakornokok minden gyakorlati tudást nálunk sajátítanak el. Folyamatosan képezni kell őket, de szerencsére maguktól is tanulni akarnak.

Mit jelent a cég számára a munkáltatói márka fogalma?

Az employer branding nagyon fontos, megfelelő időt, energiát és pénzt kell rá áldozni, de nem ismerek olyan lényeges dolgot, ami mindezeket ne igényelné.

Tavaly egynapos biciklitúrán voltunk, az idén három és fél napot Nizzában töltöttünk a kollégákkal, de remélhetőleg lesz még egy izgalmas kenutúra is. Ezenkívül van céges karácsonyi vacsora, meg általában kellemes, barátságos, laza és fiatalos hangulat az irodában.

Kinek van nagyobb esélye elnyerni egy állást önöknél: a bent lévő fizetés nélküli gyakornoknak, vagy egy utcáról jelentkező pályakezdőnek?

A bent lévőkből lesz ügyvédjelölt, az utcáról nem veszünk fel ilyet. Nálunk természetesen a gyakornokok is rendes, tisztességes fizetést kapnak, senki sem dolgozik ingyen. Van erre egy angol mondás: „If you pay peanuts, you get monkeys.”

Mi a véleménye a dolgozni vagy tanulni szembenállásról?

A tanulás és a munka nem állnak szembe egymással, inkább kiegészítik egymást. Mindkettőre szükség van, hogy valakiből jó szakember legyen.

A pályakezdők esetén van-e olyan a gyakorlat, amit azért elvárnak?

Teljesen változók az igények, rugalmasnak kell lennünk.

Sok HR-es szerint e szakma legnagyobb kihívása, hogy a cégek munkavállalói élményt adjanak a munkavállalóiknak. Sőt, sokan azt mondták, hogy az új generációkhoz a munkáltatóknak kell alkalmazkodniuk, az elvárásaikat, a munkakörülményeket hozzájuk kell igazítaniuk. Mit gondol erről?

Ez teljesen helyénvaló, de mikor nem volt így? Amikor 25 évvel ezelőtt gyakornok voltam, én sem maradtam volna egy olyan helyen, ahol rossz munkákon arrogáns főnökök ugráltatnak hozzáértés nélkül, kevés pénzért.

Igaz, hogy a fiatalok fizetésbeli elvárásai elrugaszkodottak?

Eddig mindenkivel sikerült megállapodnunk. Nyilván előtte felmérjük a piacot, hogy mennyit keresnek a gyakornokok, az ügyvédjelöltek, az ügyvédek. A jó munkaerőt meg kell fizetni, ám az így is sokkal több pénzt termel, mint amennyibe kerül.

 

Névjegy

A Bóné Ügyvédi Iroda alapító vezetője.
25 év szakmai tapasztalata van.

  • A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán diplomázott, majd a buffalói Canisius College-ben MBA-képesítést szerzett.
  • Egy Big Four tanácsadónál és nemzetközi ügyvédi irodáknál dolgozott Budapesten, valamint az Egyesült Államokban.
  • 2012-ben alapította meg ügyvédi irodáját, ahol elsősorban M&A-tranzakciókon, befektetéseken dolgoznak, és nagy hangsúlyt helyeznek a startupvállalkozásokra.
  • Vezetőként az elkötelezett, szorgalmas munkában hisz. Minden szabadidejét a családjával tölti.