Uni

Ezektől fél minden szakdolgozatíró: mutatjuk a megoldást

Kőszegi Anna | 2022-10-22
Sok dolog mehet félre egy akkora projektnél, mint a szakdolgozat, nem is csoda, ha félsz. Összeszedtünk pár tippet, hogy ebben az időszakban se rágd tövig a körmöd.

A szakdolgozat, vagy diplomamunka egyetemi éveink egyik legnagyobb feladata. Bár visszatekintve sokak számára már nem is tűnik akkora kihívásnak, előtte és közben sokat főhet a fejünk. Ez teljesen rendben is van, hiszen legtöbben tartunk az ismeretlen, nagy feladatoktól. Ezek a félelmek azonban könnyen el is oszlathatóak, ha néhány gyakran ismételt kérdést tisztázunk.

Mi történik, ha nem tudom megírni?

Röviden: semmi. Ha már a lehető legrosszabb eshetőség megvitatásával kezdjük, el kell mondanunk, ettől sem dől össze a világ. Minden egyetemi és tanulmányi ügyben a legjobb tanács, amit adhatunk, hogy olvasd el a szabályokat, kérdezz utána a tanulmányi osztályon. Ha minden kötél szakad, és tényleg nem tudod időre összehozni a dolgozatodat, akkor legalább már nem lepnek meg a következmények.  Általában ha a konzultációs tárgyakra nem kapsz aláírást, azokat ismét fel kell majd venned, mint bármelyik másik tárgyat. Amennyiben a konzultáció sikeres volt, de a leadási határidőre nem készültél el a végleges verzióval, akkor szintén csúszol ugyan a végzéssel, de ettől függetlenül – egy bizonyos időkereten belül – bármikor leadhatod.

Mi történik, ha nem jó témát választok?

Néhány egyetemen szinte semmi beleszólásod nincs a szakdolgozat témádba, mert mondhatni beosztanak valakihez, majd kapsz egy témát. Ebben az esetben csak reménykedni tudsz, és igyekszel a minimális mozgástérhez képest a lehető legtöbbet kihozni a témádból. Hiszen még egy fix témát is sokféleképpen meg lehet írni. Ha azonban azok közé tartozol, akik teljesen szabad kezet kapnak a témaválasztásban, a témavezető pedig csak kísér a folyamat alatt, akkor azt ajánljuk, gondold meg alaposan, mit lépsz.

Forrás: Unsplash

Teljesen érthető, hogy elfog a vágy, hogy egy formabontó témával forradalmasítsd a szakterületedet, de ezzel könnyen olyan fába vághatod a fejszédet, aminek a megoldásához egy végzős hallgatónak nincs elég eszköze vagy tudása. Azért, hogy témaválasztásnál olyan kérdésre essen a választásod, amely érdekes, de jól is kutatható, továbbá sikeres leadáshoz is vezet, kérdezd bátran a témavezetődet. Neki a zsebében van a terület összes érdekes kérdése. Ráadásul tudja is, hogy mi az, amit egy hallgató is jól meg tud írni. Természetesen itt is fontos pontosan utánanézni, hogy nálatok pontosan hogyan történik a témaválasztás, hiszen nagy különbségek vannak egyes egyetemek között.

Mi történik, ha felszívódik a konzulensem?

Ha szakdolgozatírás közelébe értél, akkor biztos, hogy hallottál már egy-két rémtörténetet üzenetekre nem válaszoló, nem igazán segítőkész, mondhatni passzív konzulensekről. Lehet, hogy pont olyan témavezetőre vágysz, aki hagy egyedül alkotni, de ha segítséget és tippeket szeretnél, akkor jobb olyan tanárt megkörnyékezni, akiről nem terjednek olyan hírek, hogy az emailjeit havonta olvassa. Ha azonban megtörtént a baj, és kérdéseid lennének  a szakdolgozat kapcsán, de az az érzésed, hogy levegőnek néznek, akkor vess be minden eszközt. Szükség törvényt bont alapon, ha az emailek és a tanszékre telefonálás nem működik, a legjobb, ha személyesen keresed fel és kérsz segítséget. Ha minden kötél szakad, tudnod kell, hogy bizonyos feltételek mellett elképzelhető a konzulens váltás is, de ahhoz lehet, hogy a korábbi konzulens, vagy a tanszék engedélyére is szükséged lesz, ezért ezt a kínos kört jobb elkerülni, ha megoldható másképp.

Címkék: diplomamunka   egyetem   felsőoktatás   főiskola   konzulens   szakdolgozat   tipp