Free

Te is energiaitallal turbózod fel magad? Akkor jó, ha ezeket tudod!

Haiman Éva | 2022-12-27
Van, aki csak vizsgák vagy dolgozatok előtt iszik energiaitalt, de egyre többen vannak, akik gyakorlatilag üdítőitalként használják, és úgy veszik, mint a cukrot. A hasonlat egyébként nagyon is megállja a helyét az energiaital esetében, mert a koffeinen és a taurinon kívül cukorból is rengeteg van benne, így bár felpörget, ha rendszeresen iszod, szépen meg is hízhatsz tőle.

Ez a cikk nem arról fog szólni, hogy ne igyál energiaitalt, mert káros az egészségre. Szólhatna erről is, hisz tulajdonképpen semmi szükséged nem lenne rá, ha egészséges ételeket ennél, elég vizet innál és sportolnál. De lássuk be, ennek a jelentőségét kb. 30 éves kor alatt kevesen érzik még át. Így felesleges az energiaital démonizálása. Inkább arra szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy legyél kicsit tudatosabb az energiaital-fogyasztással.

 

Mi van a dobozban?

 

Az energiaital lényege, hogy energiát ad, más szóval fokozza az ébrenlétet, a teljesítőképességet és a szervezet anyagcseréjét.

Ennek érdekében a következő alapösszetevőket teszik az energiaitalba meghatározott arányban: cukor, koffein, taurin.

Napi egy-két doboz energiaitaltól alapjáraton nem lesz bajod, ha nem iszol mellé alkoholt, kávét és egyéb serkentőket, és persze, ha már felnőtt vagy. (Fotó: 123rf)

S hogy képben legyél, egy 2 dl-es energiaitalban:

 • cukorból annyi van benne, mintha megettél volna 6-6,5 db kockacukrot,
 • koffeinből annyi van, mintha 2 adag erős feketekávét innál meg, ráadásul ez a koffein mesterséges, nem úgy, mint a kávéban,
 • taurin is van benne, ami egy teljesítményfokozó antioxidáns. Ez alapjáratban megtalálható az agyban, a feladata pedig a memória karbantartása. Fokozza a tanulási képességeket és javítja a hangulatot is. Emellett segít szabályozni a normális szívritmust, az izom-összehúzódásokat. Ám, mivel amúgy is van a szervezetedben, nagyon figyelj rá, hogy ne told túl, mert minden felesleges taurint a vese választ ki, ezért nagymértékű vagy hosszútávú használata komolyan károsíthatja a veséket. 

Amit még tartalmaznak az energiaitalok általánosságban:

 • ginzeng: ez stresszcsökkentő és emeli a szervezet energiaszintjét,
 • karnitin: ez egy aminosav, ami segít a zsírsavak anyagcseréjét,
 • ginkgo biloba: memóriaserkentő hatást tulajdonítanak neki,
 • inozitol: a B-komplex vitaminok közé tartozik, közreműködik a sejtek közötti információ-továbbításban,
 • guarana mag: Brazíliában és Venezuelában termő stimuláns, amelynek a kávénál is magasabb a koffeintartalma.

 

Mi történik a szervezetedben?

 

Napi egy-két doboz energiaitaltól alapjáraton nem lesz bajod, ha nem iszol mellé alkoholt, kávét és egyéb serkentőket, és persze, ha már felnőtt vagy. A 18 éven aluliaknak az orvosok egyáltalán nem ajánlják, hogy energiaitalt fogyasszanak, mert egy fejlődő szervezetben az említett stimulánsok hatása kiszámíthatatlan.

 

Felnőttként főleg arra figyelnj, hogy ne úgy idd az energiaitalt, mint az üdítőt, mert nem az! A túlzott energiaital-fogyasztás hatással lehet:

 • a szívre: megemeli a pulzusszámot és a vérnyomást,
 • a vesére: vízhajtó hatása miatt kiszáradást okozhat és magas szénsav tartalma miatt akár vesekőképződéshez is vezethet, valamint 
 • az idegrendszerre: azt stimulálja, tehát felpörgeti, ezáltal kiszámíthatatlan az egyénre gyakorolt hatása.

 

Energiaital + alkohol = veszély

 

Az energiaital stimulál és dehidratál (vagyis vizet von el a szervezettől). Az alkohol szintén dehidratál, viszont az energiaitallal szemben tompít. A szénsav pedig felgyorsítja az alkohol felszívódását. Ez azt jelenti, hogy a kettő együtt gyorsabban okoz kontrollvesztést, mint csak önmagában az alkohol. Ráadásul a szervezeted nem tudja eldönteni, hogy a féket nyomod, vagy a gázpedált, így teljesen megzavarodik.

 

Címkék: egészség   energiaital   felpörget   kávé   koffein   turbó   üdítő