Agyunk a testtömegünknek ugyan mindössze a 2 százalékát teszi ki, ugyanakkor ez a kicsiny szerv használja fel a szervezet által termelt oxigén 20 százalékát, míg a glükóznak az egynegyedét. Ennek az az oka, hogy az agy gyakorlatilag sosem pihen, az idegsejtek között folyamatos az információküldés, még akkor is, amikor alszunk. (Ezért van az, hogy például a kómás betegek glükózfelhasználása is csak a felére esik vissza.)
Az agyat tehát fel kell tölteni az üzemanyaggal, abból is a legfontosabb a glükóz, ami a cukor egy fajtája. Az agy a vérben lévő cukrot tudja felhasználni, amit szénhidrátból állít elő. Ezért a szakemberek kiemelten fontosnak tartják, az elegendő szénhidrát-bevitelt, főleg a keményítőt tartalmazó, lisztből készült termékeket vagy krumplit. Az az ideális, ha a napi energiaszükséglet 50-55 százalékát szénhidrátok teszik ki.
Forrás: Unsplash
Talán te is tapasztaltad, hogy a vércukorszint mennyire hatással tud lenni a hangulatunkra és a szellemi teljesítményükre. A szénhidrátszegény táplálkozás rövidtávon fejfájást, koncentrációs és memóriazavart, idegességet, feszültséget, szédülést, alvásproblémákat okozhat. De a szükségesnél több szénhidrát sem tesz jót az agynak, a plusz kilókról nem is beszélve. Jó, ha tudod, hogy az agy nem képes tárolni a glükózt, ezért bizony naponta „fel kell töltened” energiával.
Vizsga előtt sokan szőlőcukrot esznek, mert az a belekből gyorsan a vérbe, azzal az agyba kerül. De a szőlőcukor a vércukorszintet is hirtelen megdobja, hogy utána gyorsan vissza is essen, s vele a koncentrálóképesség is.
Ha valami jót akarunk tenni az agyunkkal, tehát tartósabb energiát akarunk a rendelkezésére bocsátani, akkor olyan szénhidrátot kell fogyasztanunk, amit a szervezet csak lassan bont glükózzá. Ilyenek a teljes kiőrlésű gabonafélékből, hüvelyesekből és zöldségfélékből származó szénhidrátok.
Az agy számára is nélkülözhetetlenek a fehérjék, amelyek aminosavakból épülnek fel. Ezek a neurotranszmitterek építőkövei, azaz olyan hírvivő anyagoké, amelyek ingerületeket továbbítanak és így az idegrendszer információközvetítőiként működnek. Az agy által jól felhasználható fehérjéket tartalmaznak a húsok, a diófélék és magvak, a tejtermékek, a zab, a halak, a hüvelyesek (bab lencse), a szójatermékek.
Az agynak zsírra is szüksége van, különösen Omega-3 zsírsavakra. Ezek az ideg- és agysejtek felépítésében vesznek részt. Megállapították, hogy az Omega-3 hozzásegíti az agyat a keményebb munkához, és javítja a mentális egészséget. Omega-3-ban bővelkednek a tengeri halak, mint a hering, makréla és a lazac, ismét a diófélék, a növényi olajok, valamint a tojás, a baromfi- és a marhahús.
Egyél lehetőleg mindenféle tápanyagból rendszeresen, és nemcsak az agyad, de az egész szervezeted hálás lesz érte!
Forrás: Unsplash
Ami még segít a koncentrációban, az a fekete csokoládé, a fekete és a zöld tea, a koffein. Utóbbiakat érdemes nem túlzásba vinni, különösen, ha energiaital formájában fogyasztod.
Igyál elég folyadékot!
Az agy 73 százalékban vízből áll, a folyadék tehát létfontosságú ahhoz, hogy az agyad működni tudjon. Már akkor fáradtabbnak, dekoncentráltabbnak érezheted magad, ha a szervezeted hidratáltsága mindössze 1-2 százalékkal csökken. Ne várj, amíg szomjúsággal jelez a szervezeted a folyadékhiányra, minimum napi másfél liter folyadékot akkor is iszogass meg, ha nem vagy szomjas! A legjobb, ha mindig van nálad utántölthető palack, amit akár egy csapnál is megtölthetsz.
Az agyad hálás lesz!
Az étrend és a mentális egészség elválaszthatatlanul összefügg – hívja fel a figyelmet Dr. Uma Naidoo pszicháter, táplálkozási szakértő és a Harvard Medical School oktatója. A köztük lévő kapcsolat ráadásul mindkét irányba mutat: a megfelelő étrendi választások hiánya fokozza a mentális egészségügyi problémákat, az utóbbiak pedig rossz étkezési szokásokhoz vezethetnek. Ezért fontosak azok az agyserkentő ételek, amelyeket érdemes beépíteni a mindennapi étrendbe, mert ezekkel nem csak javíthatjuk a hangulatunkat, de élesíthetjük a memóriánkat, és elősegíthetjük, hogy agyunk a legjobb teljesítményt nyújtsa. Az indiai származású kutató az étcsokoládét, a dióféléket, a leveles zöldeket és az erjesztett élelmiszereket ajánlja. Természetesen a fűszereket is, amelyek az indiai konyha nélkülözhetetlen alkotóelemei.