Free

Így tápláld az agyadat, hogy jól működjön!

Haiman Éva | 2022-10-18
Az emberi agy bonyolult szerkezet, amit muszáj rendesen és rendszeresen táplálnod ahhoz, hogy képes legyen működtetni az egész szervezetedet. Különösen, amikor nagy teljesítményt vársz el tőle, mondjuk mert sok új információt kell megjegyezned, kreatívnak kell lenned egy-egy feladat megoldásában, vagy vizsgázni fogsz.

Agyunk a testtömegünknek ugyan mindössze a 2 százalékát teszi ki, ugyanakkor ez a kicsiny szerv használja fel a szervezet által termelt oxigén 20 százalékát, míg a glükóznak az egynegyedét. Ennek az az oka, hogy az agy gyakorlatilag sosem pihen, az idegsejtek között folyamatos az információküldés, még akkor is, amikor alszunk. (Ezért van az, hogy például a kómás betegek glükózfelhasználása is csak a felére esik vissza.)

Szénhidrátot az agynak! 

Az agyat tehát fel kell tölteni az üzemanyaggal, abból is a legfontosabb a glükóz, ami a cukor egy fajtája. Az agy a vérben lévő cukrot tudja felhasználni, amit szénhidrátból állít elő. Ezért a szakemberek kiemelten fontosnak tartják, az elegendő szénhidrát-bevitelt, főleg a keményítőt tartalmazó, lisztből készült termékeket vagy krumplit. Az az ideális, ha a napi energiaszükséglet 50-55 százalékát szénhidrátok teszik ki.

Forrás: Unsplash

Talán te is tapasztaltad, hogy a vércukorszint mennyire hatással tud lenni a hangulatunkra és a szellemi teljesítményükre. A szénhidrátszegény táplálkozás rövidtávon fejfájást, koncentrációs és memóriazavart, idegességet, feszültséget, szédülést, alvásproblémákat okozhat. De a szükségesnél több szénhidrát sem tesz jót az agynak, a plusz kilókról nem is beszélve. Jó, ha tudod, hogy az agy nem képes tárolni a glükózt, ezért bizony naponta „fel kell töltened” energiával. 

Vizsga előtt sokan szőlőcukrot esznek, mert az a belekből gyorsan a vérbe, azzal az agyba kerül. De a szőlőcukor a vércukorszintet is hirtelen megdobja, hogy utána gyorsan vissza is essen, s vele a koncentrálóképesség is.

Ha valami jót akarunk tenni az agyunkkal, tehát tartósabb energiát akarunk a rendelkezésére bocsátani, akkor olyan szénhidrátot kell fogyasztanunk, amit a szervezet csak lassan bont glükózzá. Ilyenek a teljes kiőrlésű gabonafélékből, hüvelyesekből és zöldségfélékből származó szénhidrátok.

További energiaforrások

Az agy számára is nélkülözhetetlenek a fehérjék, amelyek aminosavakból épülnek fel. Ezek a neurotranszmitterek építőkövei, azaz olyan hírvivő anyagoké, amelyek ingerületeket továbbítanak és így az idegrendszer információközvetítőiként működnek. Az agy által jól felhasználható fehérjéket tartalmaznak a húsok, a diófélék és magvak, a tejtermékek, a zab, a halak, a hüvelyesek (bab lencse), a szójatermékek.

Az agynak zsírra is szüksége van, különösen Omega-3 zsírsavakra. Ezek az ideg- és agysejtek felépítésében vesznek részt. Megállapították, hogy az Omega-3 hozzásegíti az agyat a keményebb munkához, és javítja a mentális egészséget. Omega-3-ban bővelkednek a tengeri halak, mint a hering, makréla és a lazac, ismét a diófélék, a növényi olajok, valamint a tojás, a baromfi- és a marhahús. 

Egyél lehetőleg mindenféle tápanyagból rendszeresen, és nemcsak az agyad, de az egész szervezeted hálás lesz érte!

Forrás: Unsplash

Ami még segít a koncentrációban, az a fekete csokoládé, a fekete és a zöld tea, a koffein. Utóbbiakat érdemes nem túlzásba vinni, különösen, ha energiaital formájában fogyasztod.

Igyál elég folyadékot!

Az agy 73 százalékban vízből áll, a folyadék tehát létfontosságú ahhoz, hogy az agyad működni tudjon. Már akkor fáradtabbnak, dekoncentráltabbnak érezheted magad, ha a szervezeted hidratáltsága mindössze 1-2 százalékkal csökken. Ne várj, amíg szomjúsággal jelez a szervezeted a folyadékhiányra, minimum napi másfél liter folyadékot akkor is iszogass meg, ha nem vagy szomjas! A legjobb, ha mindig van nálad utántölthető palack, amit akár egy csapnál is megtölthetsz.

Az agyad hálás lesz!

Az étrend és a mentális egészség elválaszthatatlanul összefügg – hívja fel a figyelmet Dr. Uma Naidoo pszicháter, táplálkozási szakértő és a Harvard Medical School oktatója. A köztük lévő kapcsolat ráadásul mindkét irányba mutat: a megfelelő étrendi választások hiánya fokozza a mentális egészségügyi problémákat, az utóbbiak pedig rossz étkezési szokásokhoz vezethetnek. Ezért fontosak azok az agyserkentő ételek, amelyeket érdemes beépíteni a mindennapi étrendbe, mert ezekkel nem csak javíthatjuk a hangulatunkat, de élesíthetjük a memóriánkat, és elősegíthetjük, hogy agyunk a legjobb teljesítményt nyújtsa. Az indiai származású kutató az étcsokoládét, a dióféléket, a leveles zöldeket és az erjesztett élelmiszereket ajánlja. Természetesen a fűszereket is, amelyek az indiai konyha nélkülözhetetlen alkotóelemei.

Címkék: agy   energia   ennivaló   étel   táplálkozás   vizsga