Rangsorok

A Corvinus ismét a Financial Times globális top100-as listáján

Tar Gábor | 2022-09-25
Egyedüli hazai intézményként idén is felkerült a Financial Times világ legjobb menedzsmentképzéseit tartalmazó listájára a Budapesti Corvinus Egyetem. A Vezetés és szervezés mesterszakjával a 98. helyet szerezte meg a top100-as rangsorban. A karrierszolgáltatásokat értékelő alindikátorban a budapesti egyetem a top10-be került.

A Financial Times idén is összeállította a világ legjobb menedzsmentképzéseit tartalmazó rangsorát (FT Masters in Management 2022 Ranking). A százas listán Magyarországról egyedüliként a Budapesti Corvinus Egyetem szerepel a Vezetés és szervezés mesterszakjával, amely 2005-től kezdve, a lista első elkészítése óta szinte megszakítás nélkül szerepel a Financial Times rangsorában – olvasható a Corvinus közleményében. Idén a Corvinus mesterképzése a több tényezőt figyelembe vevő összesített rangsorban a 98. helyet szerezte meg a tavalyi 91. hely után. A budapesti egyetem 2019-ben még a 84. helyen szerepelt.

Karrierszolgáltatások terén top10-ben a Corvinus

A karrierszolgáltatásokat értékelő alindikátorban a Corvinus mesterképzése igen előkelő helyre, a 9. pozícióba került, miután a tavalyi besoroláshoz képest ebben a mutatóban 38 helyet javított a helyezésén. Emellett igen jó besorolást – a tavalyi évhez hasonlóan –, a 22. helyet érte el a Corvinus mesterszakja az ár-érték arány szerinti mutatóban. Ez az indikátor a szakon végzettek fizetését veti össze a tandíjjal és az egyetemi évek alatt felmerülő egyéb költségekkel.

Fotó: 123rf

A diplomaszerzés utáni elhelyezkedés, illetve a szakmai előmenetel szerinti mutatókban pedig a Corvinus mesterképzése a globális százas lista középmezőnyébe került. Átlagosan a végzősök 93 százalékának sikerül három hónapon belüli elhelyezkednie (tavaly ez a mutató 90 százalék volt), míg a diplomaszerzés utáni három évben elért előmenetel szerinti rangsorolásban a 61. helyre került a Corvinus képzése a tavalyi 78. helyről.

A közép-kelet-európai régióból a Corvinuson kívül még egy-egy cseh, osztrák, szlovén és lengyel képzés került fel a Financial Times 100-as listájára.

Gazdaságtudomány terén a Corvinus a legjobb hazai egyetem a sanghaji rangsor szerint

Egy másik, nemrégiben megjelent globális felsőoktatási rangsorból pedig az derült ki, hogy a gazdaságtudomány területén a Corvinus számít a legjobb hazai egyetemnek. A sanghaji rangsorként elhíresült globális egyetemi listát készítő SanghaiRanking Consultancy tanácsadó cég egyes tudományterületekre lebontott idei listáján (Global Ranking of Academic Subjects – GRAS) a Corvinus két kategóriában (politikatudomány, gazdaságtudomány) került a világ legjobb egyetemei közé. Politikatudomány terén 301-400., míg gazdaságtudomány terén 401-500. helyezést ért el, ezzel mindkét kategóriában a legjobb hazai egyetemnek számít (politikatudomány terén az ELTE-vel holtversenyben).

Nemrégiben írtunk arról is, hogy a Quacquarelli Symonds (QS) idei felsőoktatási világrangsorában – amely szerte a világból 1422 egyetemet rangsorolt – tíz másik magyarországi egyetem mellett a Corvinus is helyet kapott (1001-1200. helyezéssel). Ebben a rangsorban az alábbi szempontokat veszik figyelembe:

  • akadémiai elismertség (40 százalékos súlyozás mellett),
  • oktatók-hallgatók aránya (20),
  • tudományos munkák idézettsége (20),
  • munkaadók véleménye (10),
  • külföldi hallgatók aránya (5),
  • külföldi oktatók aránya (5).