Free

Újévi fogadalmak: a tanulás terén mit fogadsz meg?

Kőszegi Anna | 2022-12-28
A vizsgaidőszak nem éppen úgy megy, ahogyan vártad, és már látod, hogy mit hibáztál a tanulásban félév közben? Itt az alkalom, hogy a következő félévnek új szokásokkal vágj neki, a tanulás terén is.

Az új év elején sok mindent megfogadunk. Ezek többsége az egészségünkre vonatkozik, néhány a kapcsolatainkra vagy szokásainkra. Sokkal kevesebb születik meg a tanulás javítása kapcsán. Ha a vizsgaidőszak alatt szembesültél vele, hogy a tanulással kapcsolatos szokásaid nem voltak következetesek, akkor lehet, hogy itt az ideje változtatni. Lássuk be: a legtöbben soha nem leszünk kifogástalan, eminens tanulók, főleg az általános iskola után. Ennek ellenére mégis igyekezhetünk a legtöbbet kihozni magunkból.

Új, hasznos szokásokat bevezetni sohasem késő, és ha az új évben megpróbálod a tanulás terén is kicsit jobban tartani a lépést, az sokszorosan meghálálja magát. Ne feledd: az új szokások nem mindent vagy semmit alapon működnek. Nem azt kell megfogadni, hogy mostantól valamiben tökéletes leszel, hanem azt, hogy minden nap megpróbálsz valamit tenni a célod elérése érdekében. Ha szeretnél egy szokást kialakítani, akkor hosszú távon kell gondolkoznod. Ha egyik napról a másikra próbálod meghonosítani, a hirtelen váltásba több mint valószínű, hogy belebuksz.

Lépést tartani az órákkal

A félév elején maximálisan megtelt előadótermek, melyek a harmadik, negyedik hétre lassan kiürülnek, legtöbbünk számára ismerősek. Akik pedig az egész félév során kitartanak és (csaknem) minden órán részt vesznek, a félév végén nagy előnnyel vághatnak neki a vizsgaidőszaknak. Ők legalább képben vannak a tananyaggal. A vizsgaidőszaknak úgy belefogni, ha van egy alaptudásod a tárgyról, szinte felbecsülhetetlen. Időt spórolsz tanulás közben, mert nem kell órákat töltened azzal, hogy tankönyvből és jegyzetekből próbálod megérteni az alapfogalmakat. Ha eddig te is azok közé tartoztál, akik hamar feladták az órák látogatását és inkább ebédelni vagy a könyvtárba mentek tanulni, akkor lehet, hogy érdemes a stratégiádat átgondolni.

tanulás

Forrás: Pexels

Odafigyelni és jegyzetelni

Az órákra nem elég bejárni és végigülni az előadást. Ha a telefonont nézegetve töltöd az időt, akár több percre is elterelődik a figyelmed arról, ami az előadáson elhangzik, akkor ennyi erővel akár máshol is lehetnél. Ha úgy érzed, képtelen vagy az egész előadást kibírni telefonozás nélkül, akkor jobb, ha ki sem teszed a telefont az asztalra, hogy ne ess kísértésbe. Röviden: ha az új évben megpróbálsz több órán ott lenni, akkor emellé a fogadalom mellé rakd a kosárba azt is, hogy a tanulmányaid nemcsak jelenlétet, hanem figyelmet is kapjanak. Ne feledd, hogy mindegy, hogyan jegyzetelsz, az számít, hogy neked működjön a módszer és utána tudj belőle tanulni.

Nem kampány, hanem maraton

Míg az őszi félév gyorsabban eltelik, a tavaszi félév több kitartást kíván. Legyen azonban akár hosszú, akár rövid a félév, a tervezés kulcsfontosságú. Gondolkodj el, hogyan tudnád az idődet hatékonyabban beosztani az új évben, hogy a tanulás zöme ne a zh- és vizsgaidőszakban szakadjon rád. Jó fogadalom lehet, ha igyekszel a legtöbb tárgyaddal hetente foglalkozni. Ez olyasmi, amit könnyebben be tudsz tartani, mint egy túl nagy vállalást. Ez az ígéret is következetességet és tervezést kíván tőled. Ezt amúgy sem árt gyakorolni, hiszen, ha nem is megy tökéletesen, már a próbálkozásból is sokat tanulhatsz.

Címkék: fogadalmak   tanulás   tippek   újév