Munka

A tökéletes motivációs levél összetevői

Kőszegi Anna | 2022-11-22
Gyakornoki helyet keresel, esetleg friss diplomás vagy és most szeretnél először elhelyezkedni a munkaerő piacon? Mindkét esetben hasznodra válik, ha megtanulod a profi motivációs levél trükkjeit.

Miért ilyen fontos a motivációs levél?

Bár elég elavultan hangzik, jelentkezéskor az önéletrajz mellé csatolandó a motivációs levél is. Lehet, hogy csak púpnak érzed a hátadon az akár órákig tartó fogalmazást, de még az előnyödre is fordíthatod ezt a munkát. Sok olyan készség és tapasztalat van, amit nehéz lenne egy CV-be foglalni, de egy motivációs levélben kidomborítva olyan többletet adhat az önéletrajzod mellé, ami kiemel a többi jelentkező közül. Így, ha vannak olyan pontok az önéletrajzodban, amelyek nem tűnnek túl érdekesnek, vagy magyarázatra szorulnak, nem kell attól tartanod, hogy csak ránéznek, és helytelenül döntenek rólad. Tekints úgy a motivációs leveledre, mint a CV-hez fűzött magyarázatra.

A forma

Arra kell törekedned, hogy már az első embert, aki megnyitja a tőled érkezett motivációs levél című fájlt, jó érzések fogják el, amikor rápillantanak a művedre. Fontos az egyszerű, tiszta szerkesztés és formázás. Az sem baj, ha nem több oldalas, sőt a legjobb, ha egy oldal alatt van a Harvard szakértői szerint. Akinek ugyanis lehet, hogy száz motivációs levelet kell elolvasnia, nincs ideje egy regényre, amiben ugyanaz van, mint az önéletrajzodban. Biztos nem nyúlsz mellé, ha egy megszokott betűtípust és méretet választasz. Lényeges, hogy PDF-ben küld el a dokumentumot.

motivációs levél

Forrás: Pexels.com

Legyen releváns

Ahelyett, hogy mondatokba foglalod azt, ami az önéletrajzodban is olvasható, jobban jársz, ha arra reagálsz, ami az álláshirdetésben szerepelt. Mivel arról szeretnéd őket meggyőzni, hogy miért te vagy a pozícióra a legmegfelelőbb ember, azokról a tapasztalatokról és skillekről írj, amelyek a hirdetés leírása szerint elvárások, vagy előnyt jelentenek. Sokat segít, ha mielőtt nekiállsz írni, jobban utánanézel a cégnek és az állás velejáróinak. Ennél a résznél nem kell szájbarágósan feltüntetned a hirdetés minden pontját. Elég, ha a korábbi tapasztalataidban felismerhető, hogy neked mindez már megvan. Az is jó pont lehet, ha a legfontosabbal indítasz, vagyis már a leveled elején leírod, hogy miért te vagy a tökéletes ember az állásra. Így már az olvasás elején meg tudod ragadni a figyelmet.

Figyelj a stílusra

A legjobb, ha pontosan tudod kinek kell címezned a levelet, de arra mindenképp érdemes odafigyelni, hogy a stílusod ne legyen se túl laza, de túl hivatalos sem. Lehet, hogy kísértésbe esel, hogy megpróbálj vicces lenni, de legtöbbször ez nem sül el jól, papíron nehéz humort átadni. Ehelyett próbálj inkább olvasmányosan fogalmazni a hivatalos hangvétel helyett, hogy érezhető legyen, nem gondolsz magadról túl sokat, és képes vagy lényegretörően kommunikálni.

Ne vidd túlzásba

Fontos ugyan, hogy lelkesnek tűnj, de ne ess át a ló másik oldalára sem! Egy-két sorban leírhatod, hogy miért szeretnél az adott helyen dolgozni, hogy érezhető legyen, tudod miről szól a kérdéses pozíció és várod, hogy belevághass. Ne feledd, hogy elsősorban (mint bármilyen üzletkötésnél) meg kell őket győznöd arról, hogy nélkülözhetetlen vagy számukra. Ehhez nem szükséges azt feltétlenül elárulni, hogy te mennyire szeretnél náluk dolgozni.

Címkék: gyakornok   motivációs levél   munka