Munka

Porsche: Karrierlehetőséget nyújtunk

UNIside | 2022-11-23
A gyakornoki programunk fontos eleme az utánpótlásképzésnek, emiatt számos diák az egyetem után hosszú távon is nálunk helyezkedik el – árulta el Kiss Csaba, a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. hr-igazgatója.

Ez az interjú az UNI 2022 nyári kiadványában jelent meg.

A gyakornokok felvétele hogyan zajlik önöknél?

Mi azokat az egyetemistákat várjuk, akik professzionális környezetben érdemi munkát szeretnének végezni. A Porschénál legalább egy évre szoktuk felvenni a gyakornokokat, ez idő alatt pedig heti 20-25 órányi rendelkezésre állást várunk el. Aki ezt az elvárást össze tudja hangolni a tanulmányaival, és jelentkezik nálunk, azzal többkörös interjút készítünk. Amikor másodszor ülünk le beszélgetni, már annak a szakmai területnek a képviselője is jelen van, amelynél a jelentkező dolgozni szeretne. Nálunk egyébként számos divízió van: a márkaigazgatóságoktól kezdve a műszaki vevőszolgálaton, a pénzügyön és a kontrollingon át az IT-ig sok terület közül válogathatnak, akik hozzánk szeretnének jönni. A tanulókat diákszövetkezeten keresztül foglalkoztatjuk. Az órabéreket pedig piacképesen határozzuk meg. A gyakornoki programunk fontos eleme az utánpótlásképzésnek, emiatt számos diák az egyetem után hosszú távon is nálunk helyezkedik el.

Forrás: Unsplash

Mekkora a fluktuáció a gyakornokok körében?

Roppant minimális. Arányaiban tízből kilenc diák legalább a tanulmányai végéig nálunk dolgozik, a többkörös kiválasztásnak köszönhetően.

Mit tanácsolna azoknak a tanulóknak, akik a Porschénál szeretnének a jövőben dolgozni? Mire figyeljenek oda az iskolai éveik alatt?

Minden fiatal más, de a pályakezdőknek van egy jellemző vonása: sokan közülünk nehezen beszélnek nyelveket. Pedig ez beszűkíti a lehetőségeiket. Sokszor előfordul, hogy egy jelentkezőnél be vannak írva a nyelvvizsgák, az illető mégsem tudja használni az elsajátított tudást. Úgyhogy mindenképp azt tanácsolnám, hogy a diákok fordítsanak nagyobb figyelmet a nyelvtanulásra. Emellett nyilván az is fontos, hogy ha gyakornoki pozícióra jelentkeznek, akkor legyen bennük tenni akarás. De szerencsére ezen a fronton alapvetően pozitívak a tapasztalataink.

A koronavírus hogyan hatott a Porsche munkamenetére?

Amikor kipattant a járvány, sok céghez hasonlóan, nekünk is egyik napról a másikra váltanunk kellett. Az adminisztratív munkakörökben dolgozóknak közel 95 százaléka hirtelen át kellett álljon home office-ra. Bár voltak kihívások, hisz a munkavállalókat megfelelő eszközökkel kellett ellátni és át kellett hangolni a munkamenetet, kifejezetten jól vettük az akadályokat. Bár most épp lecsengőben van a pandémia, az átállásból sok mindent tanultunk: az oktatásaink túlnyomó része például jelenleg is online zajlik. De az elsőkörös munkainterjúk egy részét is a neten keresztül bonyolítjuk.

Itthon a Porsche Csoport miként épül fel?

A csoport három cégből áll. A Porsche Hungaria foglalkozik a nagykereskedelemmel, mellettünk külön menedzsmenttel működik a Porsche Inter Auto. Hozzájuk tartoznak az autószalonok, illetve a saját márkás szervizek. A harmadik lábat a Porsche Finance képviseli, amely a gépjármű-finanszírozással foglalkozó kisebb kft.-ket fogja össze. A tulajdonos és a székhely közös, viszont külön menedzsmenttel és külön vállalati struktúrával működünk.

Címkék: gyakornok   karrier   Porsche