Munka

Petőfi 200: MOME-n végzett tervezőgrafikust dicsér az arculat

Haiman Éva | 2023-01-04
Kósa Tamás, a MOME-n végzett fiatal és tehetséges tervezőgrafikus álmodta meg azt az arculatot, amellyel Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából számos plakáton, emléktárgyon találkozhatsz a bicentenárium alkalmából.

Az Országgyűlés már 2020 decemberében Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánította a 2022–2023-as évet. A Petőfi-bicentenárium hivatalos oldalán megtalálható minden információ az emlékév kapcsán: aktuális események, oktatási segédanyagok, sőt a legizgalmasabb reformkori történetek. 

 

A Petőfi 200 missziójának tekinti, hogy a múlt tisztelettel és elismeréssel átszőtt talaján új, izgalmas és sokszínű összefüggéseket mutasson meg, megkopott értelmezéseket fogalmazzon újra. Így a mai kor embere is kapcsolódni tud anyanyelvi kultúránk meghatározó pontjaihoz. E küldetést végigkíséri az a friss és újszerű arculat, melyet Kósa Tamás, a MOME-n végzett fiatal és tehetséges tervezőgrafikus álmodott meg.

Kósa Tamás különféle reklámtárgyakat is tervezett, például bajusz formájú matricát, pulóvert, sapkát, kitűzőt. (Petőfi 200)

A tervezőgrafikussal készült interjúból kiderül: a key visual alapját a közvélemény által leginkább ismert, Barabás Miklós által készített Petőfi portré adta – ez a Petőfi-kultusz talán legikonikusabb ábrázolása. 

„Meghagytam a rajz klasszikus vonalvezetését, melyet ütköztettem a digitális formavilággal, mely így reprezentálja a Petőfiben rejlő ellentmondásokat. Az arculat egy másik fontos eleme a címbetűk tipográfiája, amiben váratlan és radikális fontváltások láthatóak. Van egy alap betűkészlet, amin belül egy-egy karakter teljesen más formát kap, mely Petőfi szakmai csapongását jelképezi és önmagában is egy erőteljes vizuális elem. A fő arculati színek a piros és a mélykék, az előbbi a forradalom színe, a feketébe hajló kék pedig eleganciát sugall.”

Kósa Tamás különféle reklámtárgyakat is tervezett, például bajusz formájú matricát, pulóvert, sapkát, kitűzőt, ezek tették teljessé a projektet. 

A Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készített összeállításunkból rengeteg mindent megtudhatsz a költőről, egy másik cikkünkben pedig segítséget adunk, ha most tanulsz róla vagy éppen érettségire készülsz. De a bicentenáriumra készült sorozatunkból az is kiderül: miért tartják őt sokan a reformkor influenszerének.