Tudástár

Petőfi és kora az érettségin – segítség a felkészüléshez

Haiman Éva | 2023-01-03
Nem vitás, hogy a 200 éve született Petőfi Sándor életműve helyet érdemel az érettségi vizsgán is. A szóbelin egyértelműen, de az írásbelin is rendszeresen előkerül. Mutatjuk mikor, hogyan volt ez az utóbbi években, és tippeket adunk a sikeres felkészüléshez is, mégpedig nem csak Petőfiből!

Az utóbbi húsz év írásbeli érettségi feladatsoraiba időről időre beválasztottak egy-egy művet Petőfi Sándor életművéből is. Az utolsó hagyományos érettségi évében, tehát amikor még nem volt különválasztva közép- és emelt szintű érettségi, szintén szerepelt a feladatok között a költő életműve. A 2003–2004-es érettségin ez így hangzott: A költészet feladatának értelmezése Petőfi Sándor műveiben.

2006-ban az emelt szintű érettségi nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorában egyebek mellett Az apostol című művel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk a diákoknak.

2009-ben a középszintű érettségin az összehasonlító elemzésnél volt lehetőség Petőfi-verset választani. Petőfi Sándor: Ivás közben, illetve Vörösmarty Mihály: Keserű Pohár című bordala volt a két mű.

2011-ben szintén egy nagyon hasonló feladat volt a középszintű magyar írásbelin. Petőfi Az álom…, illetve Csokonai Vitéz Mihály: Az álom leírása című verséről lehetett összehasonlító elemzést írni.

2017-ben már csavartak egyet a sztorin, és nem a költői életműből válogattak, hanem egy Petőfi-kötettel kapcsolatos interjút kellett értelmezniük a magyarból középszinten érettségizőknek. Ennek a címe ez volt: Hogyan építette fel Petőfi a saját imázsát?

Ha idén érettségizel, akkor pontosan tudod, hogy most ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. (Fotó: Petofimuzeum.hu)

Azt nem tudni, hogy vajon a 2023-as magyar írásbeli érettségin szerepel-e majd valamilyen formában Petőfi Sándor. Azt viszont már tudni lehet, hogy az emelt szintű szóbeli érettségi vizsga tételcímei között igen, mégpedig ezzel a címmel: Romantikus költőszerepek, ars poeticák Petőfi Sándor költészetében.

 

Készülj Petőfi Sándorból is a sikeres érettségire!

 

Az interneten számos kidolgozott tételt találsz, ami segítheti a felkészülésedet Petőfiről, a költő koráról vagy éppen kortársairól. Mi most a költő születésének 200. évfordulójára indított hivatalos portál, a petőfi.hu csapata által kidolgozott tételeket ajánljuk a figyelmetekbe. 

 

A középszintű érettségi történelem tételei közül a holnapon a következőket találjátok meg: 

Az emelt szintű történelem tételek közül pedig ezt:

A középszintű érettségi magyar nyelv és irodalom tételei közül kidolgozták nektek a következőket: 

Az emelt szintű magyar tételek közül ezekből válogathattok itt:

Ha idén érettségizel, akkor pontosan tudod, hogy most ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. A bicentenárium alkalmából készítettünk számodra egy összeállítást, amelyet böngészve szintén számos dolgot megtudhatsz a költőről. Egy másik cikkünkből pedig kiderül: miért tartják őt sokan a reformkor inflenszerének.