Tudástár

Petőfi éve – Az idén mindent megtudhatsz a költőről

Haiman Éva | 2023-01-02
Ha úgy gondolod, mindent tudsz Petőfi Sándorról, akkor próbáld ki magad a születése 200. évfordulójára készült kvízben, vagy egy könyvtári szabadulószobában! Ha viszont úgy érzed, van még mit bővíteni a költővel vagy akár a korával kapcsolatos ismereteidben, az idén rengeteg dolog a segítségedre lesz ebben. Az alábbiakban olyan programokat, érdekességeket, aktivitásokat ajánlunk, amelyeknek biztosan hasznát veszed, akár az érettségire akár a vizsgákra való felkészülésben is.

A Petőfi Irodalmi Múzeum a Petőfi Sándor-emlékévben elhatározta az intézmény alapgyűjteményének, a névadó Petőfi Sándor válogatott muzeális műtárgyainak széles körű, akadálytalan, digitális közzétételét. Ez azt jelenti, hogy legféltettebb kincseiket, a költő eredeti verseit, leveleit, portréit, köteteit kapja kézhez az érdeklődő. Csak rá kell kattintani a 200 Petőfi szabadon weboldalra. Ez a virtuális képeskönyv jóval több egy adatbázisnál: letölthető képek mellett közérthető módon ismerkedhet meg a látogató a műtárgyak történetével, a hozzájuk kötődő érdekességekkel.

Festő rokonának és jó barátjának a költő több alkalommal ült modellt. Orlai Petrics Soma legismertebb Petőfi Sándor mellképe 1848 nyarán készülhetett, és a Nemzeti Múzeum őrzi. (Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteménye)

Tavaly október 15-e óta már történelmi emlékhelyként várja látogatóit a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum. A megújult épületegyüttesben a költő születésének 200. évfordulója alkalmából két, megújult, Petőfi életét és művészetét feldolgozó állandó kiállítás is nyílt.

Mi volna Petőfi Sándor, ha ma élne?

Ezt a kérdést Esterházy Péter is fejtegette már, s meglátása szerint a lánglelkű poéta ma légtornász lenne. Ugyancsak ezt a felvetést boncolgatja a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház közös előadásában, a PETŐfi SZELfi című vígdrámában is.

Azt a kétszázát, Petőfi! Ezzel a frappáns, Petőfi népiességére, humorára reflektáló címmel alkotott diákoknak Emlékév Kvízt Vinczéné Szabó Éva. A szentesi Boros Sámuel Technikum kreatív, magyar-pedagógia szakos pedagógusa a költő életéből, műveiből merített. Naponta 1-2 perc 67 napon át – mindössze ennyit kell megtennie annak, aki játékosan, szórakozva szeretne többet nemzeti költőnkről megtudni. 

Naponta 1-2 perc 67 napon át – mindössze ennyi idő alatt játékosan, szórakozva rengeteget megtudhatsz Petőfiről. (Forrás: facebook.com/petofiponthu)

A mi Sándorunk címmel nyílt kiállítás az Evangélikus Országos Múzeumban, amely az akkori iskolai anyakönyvekben Petrovicsként szereplő Petőfit kíséri végig az evangélikus oktatás útvesztőiben. Tablók és eredeti dokumentumok, a korabelihez hasonló padok analóg ismeretellenőrzéssel és digitális játékok segítik az elmélyült és élményközpontú tudásszerzést.

Előadás-sorozattal és a Petőfi-hagyaték ritkán, vagy korábban be nem mutatott darabjait felvonultató minitárlatokkal csatlakozik a Petőfi-emlékévhez a kecskeméti Neumann János Egyetem. A Petőfi értelmezések a 21. században – változó minitárlatok a Neumann János Egyetemen című sorozat havonta jelentkezik új tartalommal egészen 2023 márciusáig.

Jön A helység kalapácsa!

„Magával ragadó látványvilág, izgalmas kaszkadőrjelenetek és kiváló zene”. Ezek fémjelzik a Petőfi Sándor eposzparódiáján alapuló tévéfilmet, A helység kalapácsát. Az MTVA megrendelésére és finanszírozásában, a Megafilm Service Kft. gyártásában készülő alkotás országos premierje januárban lesz a Dunán, werkfilmje és előzetese viszont felkerült már a Youtube-ra. 

PTF SNDR szabadságharczos szabadulójáték – A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Üllői úti Könyvtárában ez év áprilisáig még bárki próbára teheti tudását Petőfiről, aki szereti a rejtvényeket, kalandokat. A játék során felfedezheted a költő 26 évének rejtett, fordulatos részleteit. A cél a végső titok megfejtése a hozzá vezető út nyolc fordulójának teljesítésével. S bár a játék tavaly augusztusban indult, 2023 áprilisáig egy-egy útvonal végigbarangolása során három-három szintet teljesíthetsz. A játékidő 1-1 fordulónál nagyjából egy óra. A program ingyenes, de regisztrálni kell. 

Különleges, a költő ihlette kortárs kiállításnak ad otthont a kecskeméti Cifrapalota. A Petőfi költészete a kortárs képző- és iparművészetben című tárlaton látható hazai és határon túli alkotások nem a megszokott módon közelítettek Petőfihez. A tervek szerint január végén megjelenik a kiállítás katalógusa, sőt a tárlat virtuális változata is. A kiállítás 2023. június 4-ig tekinthető meg, csütörtöktől vasárnapig 10 és 17 óra között. (A Cifrapalota 2023. január 30-ig zárva tart.)

Nyomozás, játék és tengernyi izgalom – ilyen, nem csak a gyerekek számára csalogató élményekkel vár a debreceni Déri Múzeum legújabb, Színről színre Petőfi című múzeumpedagógiai tárlata. Aki megoldja a feladatokat, ügyesen nyomoz, feltárul előtte Petőfi Debrecenben töltött időszakának három érdekes története.

Színről színre Petőfi címmel állított össze múzeumpedagógiai tárlatot a Déry Múzeum (Forrás: Déry Múzeum)

Vajon a kortárs fotóművészet eszközeivel hogyan jeleníthető meg, és a mai vizuális kultúra hogyan tud közelíteni a költő alakjához, munkásságához?

Erre keresi a választ a Budapest Fotó Fesztivál által kiírt fotópályázat, amelyre a pályamunkákat még be lehet adni január 14-én éjfélig. A pályázatra beküldött alkotások a zsűri válogatása után kiállításon mutatkoznak majd be a Budapest Fotó Fesztivál részeként. 

Virtuális étlapon kínálják a forradalmár költeményeit a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban. A Kalamáris Vendéglő megnyitásával nem mindennapi kiállítással ünnepli a múzeum a költő születésének 200. évfordulóját. Valós ételek helyett szellemi táplálékot tudunk a digitális étlapról rendelni. Az asztalokon tányérok helyett tabletek vannak, amelyekhez a vendégek a belépőjegyhez kapott fülhallgatóval csatlakozhatnak. A kijelzőn megjelenő aktuális étlapról tudjuk kiválasztani a nekünk tetsző Petőfi-verset, melynek meghallgatása után a virtuális pincér játékra invitál: a tányéron felkínált három szövegrészlet közül kell kiválasztanunk azt, amelyik elhangzott a versben.