Free

Te milyen online tanfolyamon voltál már? Idén tovább düböröghet az e-kurzusok piaca

UNIside | 2023-02-26
A Covid-időszaka óta rohamosan megnőtt a legkülönbözőbb témában meghirdetett online tanfolyamok száma. Mindegy, hogy valaki a lakberendezés, a kézművesség vagy éppen a spiritualizmus témájában mélyedne el, biztosan talál magának megfelelő kurzust. Idén tovább bővülhet az online kurzusok piaca, ahol olyan szolgáltatók is megjelenhetnek, akik eddig távol maradtak.

A jelenlegi gazdasági helyzetben sokkal fontosabb lett a szakképzettség, mint volt az elmúlt években, évtizedekben korábban. Ezt felismerte a piac: rohamosan nőtt a különféle online kurzusok száma, amelyek között hagyományos képzéseket, valamint egyedi, különleges tanfolyamokat is találunk.

A Covid-járvány alatt sokan indítottak online tanfolyamokat

Míg régebben elsősorban népszerű szakmákat találhattunk a tanfolyamok kínálatában, ma már elképesztő mértékben kiszélesedett a képzések köre. A Covid-időszakban sokan indítottak sporttal kapcsolatos online tanfolyamokat, de ugyanennyire kedveltté váltak az egészséges életmód elsajátítását célzó kurzusok is. 

Egyre többen vállalták fel, hogy különböző területeken működő segítőket, coach-okat képeznek, de a környezettudatosság szellemében is számos új oktatás indult – emelte ki Kiss Ákos kurzuspiaci szakértő, aki az online képzéseket kínáló cégek számára informatikai hátteret nyújtó TudásPiac alapítója.

Ma már szinte bármilyen témában indulnak online tanfolyamok (Fotó: 123rf)

„Ha valaki a lakberendezés fortélyaival szeretne behatóbban megismerkedni, a szépségipar, a kézművesség vagy éppen a spiritualizmus világában mélyedne el, mindegyikhez megtalálhatja ügyfeleink kurzusai között a megfelelő tanfolyamot” – mondta Kiss Ákos.

A TudásPiac ügyfeleinek rendszerében egyébiránt közel 75 ezer felhasználói fiók található. A szolgáltatók 2800 kurzust kínálnak, amelyekhez több mint 13 ezer online megtekinthető videóanyag tartozik, valamint 5200 letölthető file.

Az online repülővezető kurzusok is sok bevételt hoznak

Kiss Ákos elmondta: adataik szerint a top öt bevételt elérő szolgáltatók az alábbi online képzéseket kínálják:

  • üzleti-marketing,
  • ingatlan-lakberendező,
  • életmód-fitnesz,
  • pénzügy-adózás,
  • légijármű-vezetés.

A szakértő várakozása szerint idén a hazai tanfolyampiac további, ütemes bővülésére lehet számítani. Vélhetően olyan ágazatok is megjelennek újabb képzéseikkel az online térben, amelyek eddig távol maradtak ettől a megoldástól.

„Sorra látnak napvilágot bonyolult eszközök és technológiák, amelyek alkalmazása képzés nélkül már nehezen lenne megvalósítható, így meglátásunk szerint egyre több szolgáltató fog értékesített terméke mellé oktatást is kínálni partnereinek. Emellett előtérbe kerül egy-egy cégen belül a saját alkalmazottak képzése is, amelyre az online rendszer kiváló alternatívát jelent” – tette hozzá a TudásPiac alapítója.

Kiss Ákos szintén 2023-as trendként említette a mesterséges intelligencia, az MI megjelenését a tanfolyamkínálatban, valamint az előfizetéses rendszer további erősödését, ami stabil és tervezhető bevételt hoz a szolgáltatóknak.

Rohamos az MI térnyerése az online tanulás világában is

A mesterséges intelligencia egyre erőteljesebb térnyeréséről az utóbbi időben számos cikkben foglalkoztunk. Főként a ChatGPT-ről írtunk, amelynek csetbotját világszerte sok egyetemista használja dolgozatok, beadandók írására. Az ingyenes mesterséges intelligencia (MI) alkotója, az OpenAI nemrégiben egy új programot mutatott be: ez el tudja dönteni, hogy adott anyag egy MI gép munkája vagy valódi ember tollából született – persze nem 100 százalék bizonyossággal.

A HR területén is rohamosan terjed az MI. A személyügyi feladatok közel felében szoftveres robottal dolgoznak, azaz használnak mesterséges intelligenciát, például chatbotokat a vállalatok. A digitális asszisztensek, az automatizált erőforrás-kezelő programok, továbbá az algoritmuson alapuló projektmenedzsment-eszközök így ma már nem csak a jövő, hanem a jelen megoldásait is jelentik a HR-ben.

Címkék: e-learning   képzés   Kiss Ákos   kurzus   online tanfolyam   tanfolyam   TudásPiac  

UNI 2023

Szavazás