Tudástár

Kreatív tanulási technikák: fűszerezd meg a vizsgaidőszakot

Kőszegi Anna | 2022-11-25
Ha mostanában kezdted az egyetemet, vagy már régebbi motoros vagy, de úgy érzed, elakadtál a tanulással, és a korábbi módszereid már nem működnek, adunk néhány kreatív tippet, amivel könnyebb lesz a vizsgaidőszak.

Mindenkinek megvan a bevált receptje arra, ha komolyan neki kell állni a tanulásnak. Van aki a hangos visszamondásra esküszik, egyesek vázlatokat és jegyzeteket készítenek, mások pedig a világ összes színes kiemelőjét felhasználják. A vizsgaidőszak azonban maratoni erőfeszítés, és előfordulhat, hogy egy ponton belefáradsz, s úgy érzed már semmi sem válik be, ami előtte tökéletes volt. Ilyen esetekre gyűjtöttünk össze néhány olyan módszert, amit segítségül hívhatsz, ha új technikákat szeretnél kipróbálni.

Adj egy kis szünetet magadnak

Ha már úgy érzed a végletekig megerőltetted magad, akkor lehet, hogy eljött az ideje, hogy tegyél hátra egy lépést, és beiktass egy kis pihenőt. Még akkor is jó ötlet lehet kihagyni egy napot és regenerálódni, ha szorít az idő, hisz könnyen lehet, hogy többre mész kipihenten, mint ha hullafáradtan erőlteted a tanulást. A legjobb, ha kiszellőzteted az agyad, vagy azt valami teljesen másra, vagy máshogy használod. Ha vannak online elérhető videó- vagy hanganyagok az adott kurzushoz kapcsolódóan, séta vagy pihenés közben ezeket is hallgathatod. Ez is másfajta munkára készteti az agyadat. Ha jó minőségű videókat, vagy valamilyen online kurzust találsz, ami lefedi a tananyag egy részét, hasznos lehet belenézni. Sokat segíthet, ha másfajta megfogalmazásban is hallod ugyanazt.

vizsgaidőszak

Forrás: Pexels.com

Elő a dallamokkal

Vannak, akik a zenehallgatásra esküsznek. Ha magolás közben zene szól a háttérben, az olyan különleges hatással van az emlékező képességünkre, amely nagyban segíti az információk felidézését akár évekkel később is. Kutatások szerint különösen a klasszikus zene segíthet az agynak abban, hogy információkat megtartson és értelmezzen. Emellett még a stresszt és a szorongást is enyhíti, amire nincs jobb példa, mint a vizsgaidőszak.

Képek, rajzolás és betűszavak

Nem számít, ha általánosban csak a pálcikaemberig jutottál rajzórán, ha bárhogy sikerül lerajzolnod, amit éppen tanulsz, garantáltan megjegyzed. Nem feltétlenül a szemléltetés számít, kivéve, ha nagyon profi vagy. Amíg lerajzolod, addig is gondolkozol, értelmezed, amit éppen meg akarsz tanulni. Később, ha felidézed a firkát, ez a gondolatmenet is be fog ugrani. Ugyanígy beválhatnak a gondolattérképek is. Felsorolásoknál, megtanulandó részeknél még egy értelmetlen betűsor is sokat segíthet, ha a kezdőbetűket összeolvasod és megpróbálsz értelmet, vagy dallamot adni nekik, attól függően, hogy mi ugrik be neked róluk először. Az asszociációval jobban felidézheted a vizsgaidőszak alatt tanultakat később is.

A gyorsolvasás is segíthet

Ez egy igazán különleges és kreatív tanulási módszer. A gyorsolvasás, vagy más néven villámolvasás olyasmi, aminek nem tudsz a vizsga előtt két nappal nekiállni, hiszen magát a technikát is el kell sajátítanod. Ehhez vannak kurzusok, videók és könyvek is. Ha azonban sikerrel jártál és elsajátítottad, akkor akár hasznodra is válhat ez a módszer, attól függően, hogy milyen szakon tanulsz. Akár több száz oldalt is el tudsz olvasni pár óra alatt, ami nagy segítség lehet olyan szakokon, ahol egy vizsgára több száz, vagy ezer oldalas könyvek és tankönyvek sora vár elsajátításra.

 

Az UNI, a Mateking.hu és a HÖOK közös szervezésében, valamint a Hungarian Startup University Program (HSUP) támogatásával, egy kutatással szeretnénk segíteni nektek, fiataloknak abban, hogy könnyebben és hamarabb megtanuljatok tanulni, egymás tapasztalataira, jó gyakorlataira építeni:
Így tanultok ti! Innováció a tanulásban – hiánypótló kutatás

Címkék: kreativitás   tanulás   tanulás technika   vizsgák