Free

Nehezen veszed be a gyógyszereket? Ezeket a formulákat neked találták ki!

Haiman Éva | 2022-11-05
Keserű vagy túl nagy? Cikkünkben hat innovatív megoldást mutatunk be a gyógyszerbevétel megkönnyítésére, amelyek közül a szívószálas módszert idehaza fejlesztették ki, mégpedig a Semmelweis Egyetem kutatói. Az egyetem gyógyszerészeti intézetének laboratóriumában jelenleg is folynak kutatások újabb betegközpontú gyógyszeradagolási formák fejlesztésére.

A betegközpontúság ma már általános trend a gyógyszerfejlesztésben. Hiszen minél kevesebb kellemetlenséggel jár az orvosság bevétele, annál valószínűbb, hogy a páciens be fogja szedni és sikeres lesz a kezelés. A nyelési nehézség (dysphagia), illetve a félrenyelés, fulladás lehetősége miatt a gyártók folyamatosan igyekeznek olyan gyógyszerformákat kialakítani, amelyek biztonságosan alkalmazhatók. Ezért a leggyakoribb pirulák mellett az elmúlt évtizedekben megjelentek a folyékony, szirupos orvosságok, valamint egészen innovatív megoldások is.

Az idén a világ 250 legjobb felsőoktatási intézménye közé került Semmelweis Egyetem szakértői hat ilyen újdonságot mutatnak be összeállításukban.

1. Szívószálas gyógyszerek

A Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetének kutatói nemrég a Pharmaceutics című szaklapban számoltak be arról, hogy – a laktóz intolerancia tüneteinek mérséklésére – gyorsan oldódó, gömb alakú, laktáz-tartalmú szemcsékkel töltött szívószálat fejlesztettek. A szívószálba csomagolt orvosságok már egy ideje léteznek, bár nem annyira elterjedtek, mint a hagyományos gyógyszerformák. Laktáz enzimet tartalmazó szívószálról azonban korábban még nem publikáltak. A gyógyszerészeti intézet szakemberei most azt vizsgálják, hogyan lenne hasznosítható a nemzetközileg is egyedinek számító laktáz enzimes szívószál szélesebb körben.

Forrás: Pexels

2. Gyógyszeres nyalókák

Az Amerikai Egyesült Államokban súlyos daganatos betegeknél már évtizedek óta használnak opioid fájdalomcsillapítót gyógyszeres nyalóka formájában. Magyarországon néhány éve kaphatók köhögéscsillapító nyalókák, amelyek szintén megkönnyítik a gyógyszerbeadást a gyerekeknek. Ugyanebben a formában vitaminok is vannak már forgalomban. A széles körű elterjedésnek egyelőre éppen a vonzó forma szab korlátot: a gyerekek ugyanis azután is kérik a gyógyszeres nyalókát, hogy meggyógyultak.

3. Orális fecskendő, szonda

Az úgynevezett „kanalas orvosságok”, folyékony láz- és fájdalomcsillapítók manapság már inkább orális – szájon át adagolható – fecskendőkkel kaphatók, semmint a múltban megszokott kiskanállal. Ezekkel precízebbé vált az adagolás, megkönnyítve a szülők feladatát.

4. „Sprinkle”-kapszulák

Ezeket a kapszulákat nem lenyelni kell, hanem szétnyitni. A tartalmukat pedig valamilyen pépes ételre, például joghurtra lehet szórni, vagy folyadékban feloldva bevenni.

5. Nyelést segítő zselék

Egyre elterjedtebbek a szilárd gyógyszerek bevételét segítő zselék. Csak egy kanálba kell tenni, bele a tablettát, kapszulát, amit így mindjárt könnyebb lenyelni.

6. Szájban oldódó (diszpergálódó) minitabletták

Ezek egyelőre a jövő apró tablettái, amelyek szájba véve azonnal széteshetnek vagy feloldódhatnak, és így könnyebben lenyelhetők. A piacon külön léteznek szájban diszpergálódó tabletták és minitabletták, de a szájban oldódó minitabletták alkalmazhatóságát még kutatják.