Free

Laposföldhívők kíméljenek! Láttad ezt az új videót?

Tar Gábor | 2022-10-20
Új könyvet jelentetett meg Neil deGrasse Tyson világszerte ismert amerikai asztrofizikus, akinek kétmillió követővel rendelkező YouTube-csatornája arról vált híressé, hogy tudományos kérdéseket közérthető, humoros módon tálal. Szerinte a laposföldhívők által vallotthoz hasonló nézetek fennmaradását a természettudományok oktatásának jelenlegi módja is lehetővé teszi. Új könyvének érdekes, néha döbbenetes megközelítéséről beszélget ebben a videóban egy tudománytörténésszel.

A tudós Starry Messenger – Cosmic Perspectives on Civilization című új könyve kozmikus perspektívából igyekszik új megvilágításba helyezni civilizációnk különböző törésvonalait (például háborúk, politikai, vallási, faji, nemi kérdések), miközben a racionális gondolkodás, a tudásra való törekvés, valamint véleményünk tesztelésének fontosságát hangsúlyozza. 

Neil deGrasse Tyson (Fotó: haydenplanetarium.org)

Új könyve kapcsán pár hete adott egyórás interjút Michael Shermer tudománytörténésznek, a Skeptic tudományos oktatási magazint kiadó amerikai Skeptics Society vezetőjének.

A lapsföldhívők népszerűségét az oktatás módja is elősegíti

Neil deGrasse Tyson szerint miközben

az emberiség tudáshoz való hozzáférése könnyebb mint valaha, soha nem volt egyszerűbb önigazolást találni a valótlan állításokhoz,

amit ironikus módon elsősorban a tudománynak köszönhető online tér és egyéb tömegkommunikációs eszközök tesznek lehetővé. A kiutat nem valamilyen új csodaszer jelentheti ebből a toxikus helyzetből, hanem a jó öreg tudomány és a racionális gondolkodás – hangsúlyozza a tudós.

Neil deGrasse Tyson úgy véli, a laposföldhívők által vallotthoz hasonló nézetek fennmaradását a természettudományok oktatásának jelenlegi módja is lehetővé teszi, mivel a tudományt nem folyamatként, nem mint a természet és az objektív igazságok megismerésének eszközét és módszerét tanítják.

Kétmillióan követik You Tube-csatornáját

Az asztrofizikus jelentős tudományos ismeretterjesztő tevékenységet folytat: You Tube-csatornájának, az Emmy-díjra jelölt – a tudományos kérdéseket humorral és a popkultúrával ötvöző – StarTalk podcastnak 2 millió követője van.

A tudós előszeretettel szerepel a médiában, legyen szó akár

  • a Batman-hívójel használatának praktikus korlátairól,
  • egy esetleges nukleáris háború következményeiről,
  • a 2025-re tervezett ismételt Holdraszállásról,
  • az aszteroidabányászat,
  • vagy éppen a multiverzum emberi aggyal való felfogásának nehézségeiről.

Önmagát alakítva felbukkant például az Agymenők című népszerű amerikai sorozatban is, emlékeztetve, hogy nagyrészt az ő hatására veszítette el bolygóbesorolását a Plútó.

A Hayden Planetárium igazgatójaként, illetve az Amerikai Természettudományi Múzeum asztrofizikai részlegének kutatási munkatársaként is tevékenykedő Tyson imád szerepelni, akárcsak a legendás Carl Sagan. 

Különösen szívesen leplezi le a hollywoodi blockbusterekben látható tudománytalanságokat. Elmondása szerint az Armageddon című filmben percenként több fizikai törvényt sértenek meg, mint bármely más, általa látott filmben.

Legutóbb pedig a Top Gun: Maverick című filmmel kapcsolatban osztotta meg a nyilvánossággal azzal kapcsolatos kételyeit, hogy miként lehetne a hangsebesség 10,5-szeresével száguldó repülőgépből sikeresen katapultálni. Eláruljuk: a valóságban semmiképpen sem…

További tudományos érdekességeket is találsz Free rovatunkban