Free

Könyvek tengerén – Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison

UNIside | 2023-10-03
Az olvasás legtöbbször magányos tevékenység. Magyarország legnagyobb könyves rendezvénye, a Nemzetközi Könyvfesztivál azonban közel sem az. Hanem minden, ami közösségi az olvasásban; írók, olvasók, könyvkiadók, könyvterjesztők, szerkesztők és persze az olvasók találkozója, tekintet nélkül ízlésre és korra. Mi is kint jártunk.

Idén 28. alkalommal rendezték meg szeptember utolsó napjaiban a Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek évről-évre a Millenáris ad helyet. A közel 400 hazai író, tudós és művész részvétele mellett 25 ország neves alkotója kínál ilyenkor többnapos kulturális programot a látogatóknak; író-olvasó találkozókat, felolvasásokat, dedikálásokat, irodalmi esteket, könyvpremiereket, kerekasztal-beszélgetéseket, koncerteket, színházi bemutatókat, kiállításokat és filmvetítéseket. A fesztivál hangsúlyt fektet az olvasóvá nevelésre.

Külön kiállítóterem fogadja a gyerekeket a nekik szóló irodalommal. Habár digitális világban élünk, a könyvfesztivál iránti érdeklődés azt mutatja, hogy még a könyvek világában is fontos a személyes találkozás.

A közel 400 hazai író, tudós és művész részvétele mellett 25 ország neves alkotója kínál ilyenkor többnapos kulturális programot a látogatóknak. (Fotó: UNIside)

A rendezvényt idén először nyitotta meg az ifjúsági– és gyerekkönyvíró, Boldizsár Ildikó, és abban is különleges volt az idei év, hogy sci-fi-tematika került a kiemelt díszvendég, John Scalzi személyével a középpontba. Boldizsár Ildikó szerint hasonló a két téma társadalmi megítélése, kívül esnek a komoly irodalmi párbeszéden. Pedig, amíg a kortárs gyerekkönyvek a legfiatalabb generációk problémáira és kérdéseire reagálnak metsző pontossággal, úgy a science-fiction és a fantasy azért tudnak olyan erősek lenni, mert azt írják le, ami nagyon is lehetséges; a jelenből következő jövőt

Minden évben díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, idén Hollandia. (Fotó: UNIside)

Minden évben díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország. Az utóbbi években Szerbia, Szlovákia és  Norvégia, idén pedig Hollandia fogadta el a felkérést. Nemcsak a kortárs holland irodalom magyar megjelenése kapott így kiemelt szerepet, hanem a holland-magyar könyvkiadás szinte könyvnyomtatással egyidős kapcsolata. A Holland Királyság budapesti nagykövete, Desirée Bonis mondott a nyitóünnepségen beszédet, valamint Arnon Grunberg író szerepelt holland díszvendégként. A holland program szlogene, – Könyvek tengerén – arra kínán reflektálni, hogy milyen gazdag a holland irodalom magyar nyelvű megjelenése, és a magyar irodalom hollandiai jelenléte.

A könyvfesztiválon ugyanakkor a kiadók legfrissebb és legnépszerűbb köteteit is kedvezménnyel lehetett megvásárolni, és számos íróval személyesen találkozni. Idén, hogy a hazai szerzők kis töredékét említsük: Péterfy Bori, Bodor Ádám, Nádasdy Ádám, Gerlóczy Márton, Berg Judit, Grecsó Krisztián, Oravecz Imre, Háy János és Marék Veronika is dedikált.

Külön kiállítóterem fogadja a gyerekeket a nekik szóló irodalommal. A képen Berg Judit mesél nekik. (Fotó: UNIside)

Az olvasás, mint fesztivál önmagában paradox képzet lehet. De a Nemzetközi Könyvfesztivál ezt képes feloldani; igazán inspriráló olvasónak, irodalomkedvelőnek lenni egy ilyen vérkeringésben. Betekintés a személyes kedvencek közé, kitekintés új műfajokra, mint például idén a sci-fi és az ifjúsági irodalom felé.