Free

Három tipp nyárra, Neked! avagy: nyáron nem tanulunk! De mit csinálj helyette? (2.rész)

Gunda-Szabó Dóra | 2023-07-04
Cikksorozatunkkal olyan ötleteket gyűjtöttünk össze, amikkel tanulás nélkül erősítheted az írás- vagy beszédkészséged, nyelvtudásod, kreativitásod vagy csak egyszerűen tájékozottabb lehetsz. Pihenj aktívan nyáron!

A nyár a pihenésé, ez vitathatatlan. A legtöbb, amit a jövő tanévért tehetsz, hogy feltöltődsz és kipihened magad. 

A nyári szünet két és fél hónapja ugyanakkor olyan tevékenységekre ad lehetőséget, amire az iskolaidő nem. Ráadásul fejlesztenek és készítenek téged arra, hogy eredményesebben tanulj, jobban teljesíts az érettségin. Cikksorozatunkkal olyan ötleteket gyűjtöttünk össze, amikkel tanulás nélkül erősítheted az írás- vagy beszédkészséged, nyelvtudásod, kreativitásod vagy csak egyszerűen tájékozottabb lehetsz. Pihenj aktívan nyáron!

TIPPJEINK:

 

1. Társasjátékozz!

Talán manapság már senkinek sem a dobok-lépek típusú Ki nevet a végén?– hangulat jut eszébe a társasjátékozásról, ahogy az sem, hogy a társasjátékozás csak gyerekeknek való. Valószínűleg a huszadik századi nagy klasszikusok, mint a Monopoly, Rizikó vagy Scrabble mindenki számára ismerősek. Az új generációs játékok azonban olyan dimenziókat hoztak a műfajba, amitől óriásira nőtt a népszerűségük életkortól függetlenül. A rövid, mechanikus és főleg szerencsén alapuló játékokat felváltották az elvont vagy stratégiai, absztrakt-logikai vagy kooperatív jellegűek, amik akár 3-4 órás játékidőt igényelnek. Sokan úgy gondolják, hogy a 2000-ben megjelent területfoglalós Catan telepesi nyitott új utat az európai játéktípusnak. Nálunk jelenleg a legnépszerűbbek közé tartoznak az Azul, A Mars Terraformálása, Ticket to ride, Cascadia vadvilága, Carcassone, 7 csoda párbaj, Kartográfusok. A társasozás erősíti a koncentrációd és lényeglátásod, javítja a memóriát és logikát és nem utolsó sorban szociális készségeket is fejleszt, hiszen társaságban kell játszani. Kisgyerekeknél a nyerés és vesztés élmény feldolgozásának fontos terepe. 

A rendszeres kreatív írás nemcsak az íráskészségedet javítja, hanem tudatosabbá, nyugodtabbá tesz. (Fotó: 123rf)

2. Kreatív írás nyáron

Az idegen nyelvi vizsgákon, az irodalom és történelemérettségin szövegeket kell létrehoznod, és ebben bizony azok, akiknek jó az íráskészségük nagy előnyre tesznek szert, még akkor is, ha tárgyi vagy nyelvi tudásuk nem tökéletes. Jó szöveget írni senkinek sem egyszerű. A nyáron rövid írásgyakorlatokkal fejlesztheted magad. Nem kell verselemzéseket fogalmaznod, csak alakítsd, használd a nyelvet. Kreatívan. Ha úgy érzed, nem kenyered a naplóírás, írd minden nap egy rövid fiktív levelet a napodról egy történelmi híres embernek vagy a kedvenc együttesed billentyűsének. Bökj rá véletlenszerűen 5 szóra egy könyvlapon, és azokat felhasználva írj egy rövid történetet. Fejezz be egy ismert történetet másképpen. Írj paródiát; figurázz ki egy jellemző, akár irodalmi beszédmódot, korstílust, szaknyelvet. Csak az tud jól parodizálni, aki jól ismeri a tárgyat. Akár le is fordíthatod a kedvenc dalszövegedet. A rendszeres kreatív írás nemcsak az íráskészségedet javítja, hanem tudatosabbá, nyugodtabbá tesz, növeli az IQ-dat és javítja a kommunikációs készségeidet is.

A testmozgás nemcsak az izmokat és erőnlétet növeli, hanem jótékony hatással van a szellemi teljesítményre is. (Fotó: 123rf)

 

3. Próbálj ki egy új sportot nyáron!

A testmozgás nemcsak az izmokat és erőnlétet növeli, hanem jótékony hatással van a szellemi teljesítményre is. A rendszeres edzéseken kívül egy-egy új mozgásforma is új idegkapcsolatokat épít ki az agyban. Nem kell nagy dolgokra gondolnod, a vízpart rengeteg lehetőséget nyújt nyáron: kérj kölcsön egy búvárszemüveget és nézz a víz mélyére; próbálj egy ki egy sup deszkát és egyensúlyozz, állj be vízilabdázni vagy vízirögbizni. De ha a parton jobban érzed magad, számtalan labdajáték közül választhatsz. Elhatározhatod, hogy a nyáron megtanulsz kézen vagy kötélen járni vagy életedben először kipróbálod a görkorcsolyát. Az biztos, hogy egy új élménnyel is gazdagodsz. 

 

Címkék: kreatív írás   nyáron   sport   társasjáték