Free

Öt esztendőkezdő tipp egyetemistáknak

Tar Gábor | 2023-01-01
Az új év tökéletes alkalom arra, hogy mérleget vonj az előző évedről, és átgondold, mit szeretnél elérni vagy miben kívánsz előbbre lépni az új évben. A neves Times Higher Education felsőoktatási magazin öt tippet gyűjtött össze, amivel egy egyetemista felkészülhet az új szemeszterre, illetve az új évre.

1. Gondold át az elmúlt évet!

A mostani időszak tökéletes alkalom arra, hogy átgondold, mi ment jól az elmúlt évben, és miben tudnál javítani. Talán rátaláltál egy olyan új tanulási módszerre, ami hasznodra volt, és szeretnéd folytatni ennek napi alkalmazását. Másrészt, előfordulhat az is, hogy egy feladat vagy vizsga nem úgy sikerült, ahogyan azt remélted. Ilyenkor gondold át, mi lehetett ennek az oka, illetve azt, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy legközelebb egy hasonló vizsga, feladat már jobban sikerüljön.

2. Vezess be hasznos szokásokat!

Eltarthat egy ideig, mire egy új hasznos szokás megfelelően beépül a napi rutinodba. Ennek elősegítéséhez remek módszer lehet a habit stacking (magyarul leginkább a „szokások egymásra halmozásaként” lehet lefordítani a módszert) – ajánlja a Times Higher Education cikke. Ez azt jelenti, hogy a bevezetni kívánt új szokást összekapcsolod egy már meglévő szokásoddal. Ha például elhatározod, hogy több vizet iszol egy nap (mert ezt tanácsolta az orvos), akkor a reggeli fogmosást össze lehet kötni egy pohár víz megivásával.

Ezt a módszert a tanulásnál is lehet alkalmazni. Ha egy olyan kurzusra jársz, ahol sokat kell olvasnod, de azt nehezen tudod beilleszteni a napodba, akkor például elhatározhatod, hogy a reggeli kávé vagy tea ivása során mindig olvasol valamennyit az adott könyvből.

Ha pedig az angol nyelvtudásodat szeretnéd javítani, akkor a szokásos esti filmnézésedet alakíthatod át úgy, hogy angol nyelven magyar felirattal nézed valamelyik streaming szolgáltatónál a filmeket. Tovább fejlődhetsz azzal, ha egy adott filmet kétszer is megnézel, és második alkalommal már angolra váltod a feliratot is.

3. Időben készülj fel az új szemeszterre!

A téli szünet jó alkalom arra, hogy rendet rakj az egyetemmel kapcsolatos cuccaid között. Ajándékozd el, vagy add el azokat a tankönyveket, amelyeket már nem használsz. A jegyzeteidet is átnézheted – szabadulj meg azoktól, amelyekre már nincs szükséged.

Érdemes úgy nekikezdeni az új évnek, hogy mérleget vonunk az előző évről, és átgondoljuk, miben szeretnénk fejlődni (Fotó: 123rf)

A virtuális térben, a laptopodon is fontos a rendrakás. A téli szünetben átnézheted, törölheted az olvasatlan e-mailjeidet, illetve az esszékhez, beadandó dolgozatokhoz készített vázlataidból is csak azokat hagyd meg, amelyekre még szükséged lehet.

4. Tekintsd át a pénzügyeidet!

A téli szünet első napjai ajándékvásárlással telhettek, a szilveszter pedig rengeteg bulival jár együtt, emiatt sokan az új évnek vékonyabb pénztárcával vágnak neki. Ez egy jó alkalom arra, hogy átgondoljuk a havi költéseinket, melyek az elkerülhetetlen kiadásaink, és melyek azok, ahol spórolni is tudnánk.

5. Szerezz munkatapasztalatot!

Az új év az új dolgoknak is az ideje, amibe az is beletartozik, hogy kipróbálod magad valamilyen munkahelyi környezetben. Ennek sok formája létezik: dolgozhatsz részmunkaidőben, vagy szakmai gyakorlatot is elkezdhetsz, illetve önkéntes munkát is vállalhatsz.

Egy másik cikkünkben pedig azt jártuk körbe, hogy kimondottan a tanulás terén milyen újévi fogadalmakat tehetünk

Címkék: egyetem   egyetemista   fogadalom   szokások   tanulás   újév   újévi fogadalom