Uni

Sótonyi Péter rektor: „Nálunk a hallgató nem egy Neptun-kód”

Haiman Éva | 2023-01-09
Az idei tanévtől már harminc hallgatótól vállalja át a képzés költségeit az Állatorvostudományi Egyetem Alapítványa. Velük együtt mintegy 1800 fiatal, köztük a világ 62 országából 1200 külföldi koptatja a padokat a 2022–2023-as tanévben ennek az Európában jelenleg a negyedik helyre sorolt és folyamatosan megújuló állatorvosképző intézménynek a falai között. Az egyetem rektora, Sótonyi Péter nagyon elfogult a diákjaival, de szigorú követelményeket is támaszt velük szemben, mondván: csak olyan állatorvosokat érdemes képezni, akik a szakma elitjét képviselik.

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora az UNI 2023-nak adott interjúban többek között arról beszél, hogy náluk a tanuló nem egy Neptun-kód, rektorként igyekszik odafigyelni a személyes problémáikra is.

Állatorvosi képzés: nagy elvárások, magas bejutási pontszám

A rektor megerősíti, hogy nem könnyű bejutni Magyarország egyetlen állatorvosképző intézményébe.

„Csak olyan állatorvosokat érdemes képezni, akik a szakma elitjét képviselik.” (Fotó: Univet)

„A felvételi pontszámaink évről évre vetekszenek a hazai orvosegyetemekével. Ez 2022-ben rekordmagas, 441 pont volt, ami megegyezik a Semmelweis Egyetem Általános Orvoskarának felvételi pontszámával. Az államilag finanszírozott képzésre csak 120 hallgatót tudunk felvenni, az egyetem azonban nagyon népszerű, a magas belépési küszöb ellenére a hazai diákok körében hat és félszeres a túljelentkezés, ami azt mutatja, hogy nagyon sokan szeretnének állatorvosok lenni. Az önköltséges képzés azonban a magyarok számára nagyon drága, jelenleg évi 2,9 millió forint (ennyi az állami fejkvóta), és ezt nagyon kevesen engedhetik meg maguknak.”

Állatorvosokra viszont nagy szükség van, főleg a gazdasági haszonállatok, az élelmiszer-biztonság és a hatósági állatorvoslás területén. Ezért tavaly először meghirdették a Marek József ösztöndíjat a tehetséges, de az állami képzésre be nem jutottak számára. Tőlük az alapítvány átvállalja a tandíjat, amennyiben aláírják, hogy a haszonállat-gyógyászat, illetve élelmiszerlánc-biztonság területén (is) dolgoznak a végzést követő tíz évben Magyarországon. A felvételi pontszám az ő esetükben alig kevesebb, mint az állami finanszírozással felvetteknél. Ez tavaly 415 pont, de tőlük kérnek motivációs levelet, két állatorvostól ajánlást, valamint náluk szóbeli meghallgatást is tartanak. Az ösztöndíjat felmenő rendszerben működtetjük, tavaly 15 hallgatóval kezdtünk, tavaly már 30, azt követően pedig 45 tanulót tudnak így támogatni. 

Az interjúból sok mindent megtudhatnak még azok, akik állatorvosok szeretnének lenni, vagy érdeklődnek e hivatás iránt. Például, hogy az itt szerzett diplomát Európában mindenütt elfogadják, miután a kontinens 98 állatorvosképző intézménye közül már három alkalommal elnyerték a teljes körű akkreditációt, legutóbb 2013-ban, és ennek a megújítására 2023-ban is lesz lehetőségük. A rektor arról is beszél, 

A Sótonyi Péter rektorral készült teljes interjút az UNI 2023 kiadványunkban olvashatjátok el, amit itt tudtok megvásárolni

Az Állatorvostudományi Egyetem valóban kiemelkedő képzőhely. Az UNIside nemzetközi környezetben elért eredményeket is figyelembe véve készült legújabb rangsorának abszolút győztese az Állatorvostudományi Egyetem lett.