Free

Decemberi programajánló, hogy év végén se unatkozz

Loibl Fanni | 2022-11-30
Decemberben is a legkülönbözőbb programok sora várja azokat, akik szeretnének egy kicsit kikapcsolódni a magyar fővárosban: filmfesztivál, adventi vásárok, kulturális programok, bulik, gasztronómia… ha még nem tudod, hogy mivel fogod tölteni a decemberi hétvégéket, akkor épp itt az ideje, hogy elkezdd a tervezgetést!

Attól, hogy beköszöntött a hűvösebb idő, még nem kell az otthonotokba zárkózni! Ha a szokásos karácsonyi mozizáson kívül különlegesebb programok is érdekelnek, akkor érdemes ellátogatni a következő helyszínek egyikére.

11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál: november 30.–december 4.

Ha siettek, még egészen december 4-ig elcsíphetitek az idei Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál műsorán lévő játék- és dokumentumfilmeket. A fesztivált további, izgalmas programok, hazai forgalmazásba nem kerülő filmek és premier előtti vetítések színesítik. 

Helyszínek: Művész Mozi, Puskin Mozi, Cinego

Ha siettek, még elcsíphetitek a Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál műsorán lévő filmeket. (Forrás: Freepik)

WAMP Karácsonyi vásár: december 4., 11., 18.

December három vasárnapján is vár Budapest szeretett design vására, a WAMP! Az ezúttal karácsonyi kiadásban jelentkező vásáron igazán egyedi ajándékokat találhatsz szeretteidnek. Ezzel támogatva a magyar kézműves kisvállalkozókat, tervezőket, művészeket és designereket. Ha pedig saját készítésű ajándékra vágysz, akkor is van alternatíva: több alkotó is tart workshopot, ahol személyre szabhatod a kiválasztott portékát.

Helyszín: 1093 Budapest, Fővám tér 11-12.

Be massive Horizon Party és adománygyűjtés: december 9.

Gyönyörködj a Városliget szépségében Európa legnagyobb szabadtéri korcsolyapályáján száguldva! (Vagy éppen esve-kelve, esetleg a pálya szélén ücsörögve. Ki mennyire profi e sportban, ugyebár.) Ráadásul ezen a programon is összekötheted a kellemest a hasznossal. A szervezők ugyanis az esemény keretében kezdik meg az év végi adománygyűjtést a Bethesda Gyermekkórház részére.

Helyszín: Városligeti Műjégpálya

A diótörő – Reggeli és balett: december 10–30.

Balettimádóknak egy igazi, kihagyhatatlan csemege: hétvégenként és az év utolsó napjaiban a londoni Covent Garden 2022–23-as operaévadának, A diótörő című előadását vetítik majd az Aria Hotel mozitermében. Az előadás előtt elegáns, pezsgős büféreggelire invitálják a jegyet váltó vendégeket a hotel kávézójában.

Helyszín: Café Liszt, Aria Hotel Budapest (moziterem)

El Greco kiállítás, október 28– február 19.

Még mindig látogatható El Greconak, az európai művészettörténet egyik legkiemelkedőbb mesterének életművét bemutató tárlata a Szépművészetiben. A jegyet váltók a spanyol-krétai művész közel hetven művét tekinthetik meg. A kiállításra olyan közgyűjtemények kölcsönöztek alkotásokat, mint a madridi Prado, a párizsi Louvre vagy a londoni National Gallery.

Helyszín: Szépművészeti Múzeum

Adventi vásárok Budapesten

Az örök klasszikusok között tudhatjuk a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt és az Advent Bazilikát, amelyek egész decemberben folyamatosan várják a látogatókat. A budai oldalon pedig, a Várkert Bazár rendezvénytermében több vasárnapon is iparművészeti vásárt tartanak. Itt népszerű designerek és díjnyertes tervezők művészi munkái, a hazai iparművészet remekeit lehet megvásárolni. A Vegan Sunday Market adventi kiadását december 11-én lehet megtekinteni, december 17-én pedig a Szimpla Kert tart kézműves adventi vásárt.

A Vörösmarty téri karácsonyi vásár és az Advent Bazilika egész decemberben folyamatosan várja a látogatókat. (Forrás: Freepik)

+1 Ne hagyd ki Szentendre varázslatos hangulatú karácsonyi vásárát sem! Érdemes kikeresni előre azt is, hogy mikor milyen programok várhatóak.

Címkék: advent   Budapest   karácsony   program   programajánló