Rangsorok

A BME ismét előrelépett az egyetemi világrangsorban

UNIside | 2023-06-29
A tavalyinál száz hellyel jobb helyezésével a BME érte el a legnagyobb előrelépést a magyar egyetemek közül a Quacquarelli Symonds (QS) 2023-as világranglistáján.

A műegyetemi diploma kiemelkedő értékét jelzi, hogy a végzett hallgatók foglalkoztatottságára vonatkozó indikátorban 329. helyen szerepel a BME. 

A QS rangsor  készítői több szempont alapján vizsgálták a világ legkiemelkedőbb 3000 felsőoktatási  intézményét. A sorrend felállításakor az akadémiai elismertséget, a munkáltatói megbecsültséget, a tudományos munkák idézettségét, az oktatók és a hallgatók arányát, a külföldi oktatók és kutatók, valamint a külföldi hallgatók arányát vették figyelembe.

(Fotó: BME)

Az idei QS rangsor három új szempontot is tartalmaz: a nemzetközi kutatási hálózat indikátorát, a végzett hallgatók foglalkoztatási eredményeinek mérőszámát, és fenntarthatósági indikátort. Mindháromban kiemelkedően jó helyezést ért el a Műegyetem, amelyet 741-750. helyre rangsorolt a szervezet. A nemzetközi kutatási hálózat indikátorban a 493. helyen végzett szerteágazó nemzetközi kutatási-fejlesztési projektjeinek illetve külföldi intézményekkel ápolt partnerkapcsolatainak köszönhetően.  Kiemelendő, hogy a BME az európai EELISA egyetemi szövetségen keresztül 9 másik kiváló európai felsőoktatási intézménnyel áll szoros oktatási és kutatási együttműködésben. A Műegyetem hallgatói, tehát Madrid, Isztambul, Zürich, Erlangen, Pisa, Párizs és Bukarest egyetemein is tanulhatnak, mivel az intézmények egyre több tantárgyat ismernek el kölcsönösen, közös képzéseket alakítanak ki és a  hallgatók bevonásával számos kutatás, valamint esemény zajlik.  A végzett hallgatók foglalkoztatottságára vonatkozó indikátorban a 329. helyet érte el a BME a világrangsorban, ami az egyetem ipari kapcsolatai és közös gyakornoki programjai eredményességét igazolja. A fenntarthatósági indikátorban a 360. az intézmény.

A Műegyetem a QS 2023 márciusában publikált szakterületi rangsorában is kiválóan szerepelt. A 20 ezer intézményt vizsgáló szervezet 224. helyre sorolta a világranglistán a BME-t az Engineering and Technology kategóriában. A Quacquarelli Symonds 2022 novemberében közölte új, fenntarthatósági rangsorát, a QS Sustainability 2023-at. A BME ezen is remekül szerepelt: Environmental Impact területen a legjobb magyar intézményként a 198. helyezést érte el, a fenntartható intézmény indikátorban pedig a rangsorolt 700 intézmény között 23. lett.

Promóció

Címkék: BME   foglalkoztatottság   pr   rangsor