Tudástár

Tanárok napja a BME-n – fókuszban a természettudományok

UNIside | 2023-04-12
Április 13-án, csütörtökön tartják meg a Tanárok napja elnevezésű programot a Műegyetemen. A mérnöki, informatikai és egyéb, a jövőt formáló szakmák világába betekintést nyújtó esemény célja, hogy segítséget nyújtson azoknak a tanároknak, akik pályaválasztás előtt álló diákokkal foglalkoznak.

Az információs napra a természettudományos tárgyakat oktató tanárokat, valamint a középiskolákban oktató osztályfőnököket várnak. A Tanárok napja elnevezésű program során a résztvevők betekintést nyerhetnek a mérnöki, informatikai és egyéb, a jövőt formáló szakmák világába.

A tanárok részt vehetnek laborlátogatáson, szakmai beszélgetést folytathatnak az egyetem oktatóival és tanácsokat kaphatnak a diákok felkészítéséhez.

 

Tanárok napja: Segítség a pályaválasztás előtti időszakban

A program célja, hogy segítséget nyújtson azoknak a tanároknak, akik pályaválasztás előtt álló diákokkal foglalkoznak – számolt be az MTI. A laborlátogatásokat követően Pelle Veronika, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársa, valamint Pataki Gábor adatvédelmi szakjogász, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar oktatója Hogyan védjük meg a diákokat a digitális térben? címmel tart kerekasztal-beszélgetést.

A szakértők körbejárják egyebek mellett, hogy veszélyes-e az internet, mit jelent a médiatudatosság vagy milyen kihívások elé állítja a mesterséges intelligencia a pedagógusokat.

 

A STEM területek felé terelnék a lányokat

A programot a szeptember utolsó hétvégéjén megrendezendő Kutatók Éjszakáját szervező konzorcium hirdette meg. A rendezvény ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött, amit a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) honlapján tehetnek meg az érdeklődők.

A NaTE célja, hogy a lányok bátran és magabiztosan induljanak el a STEM (természettudományok, technológia, mérnöki tudományok, matematika) területek irányába.

 

Pécsi Eszter Tanári Díj

A napokban számoltunk be arról, hogy április 23-ig pályázhatnak természettudományos tárgyakat oktató gimnáziumi, illetve szakgimnáziumi tanárok a félmillió forintos pénzjutalommal járó Pécsi Eszter Tanári Díjra.

A BME mellett működő Pro Progressio Alapítvány 14 éve létrehozott díját tavaly nevezték el az első magyar mérnöknőről, Pécsi Eszterről. A díj új elnevezésével az alapítvány ösztönözni és bátorítani kívánja a középiskolás lányokat a műszaki és természettudományi pályák választására példaképül állítva számukra Pécsi Eszter életútját.

Címkék: BME   STEM   tanárok   Tanárok napja   természettudományok