Uni

Biztosított az európai uniós kutatásokban való részvételünk

UNIside | 2023-04-13
Mostantól elérhető az az 5 milliárd forintos keret, amelyet a kormány biztosít előlegként az európai uniós kutatásokra – jelentette be Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár, miután egyeztetett a Horizont programokban érintett kutatókkal.

Az egyeztetésbe sikeres magyar kutatókat vontak be. Ők a fiatal magyar kutatói közösség meghatározói, akik számos nemzetközi, direkt európai uniós programban vesznek részt. Olyanokban, amelyek előreviszik nemcsak Magyarország, és a magyar társadalom kutatási kiválóságát, hanem az Európai Unió kutatási kiválóságát is. 

A kutatók az Óbudai Egyetemről, a Semmelweis Egyetemről, az Állatorvosi Egyetemről, a Debreceni Egyetemről érkeztek. A természettudományi területen ma minden második publikáció nemzetközi együttműködésben valósul meg.

 

A Horizont és európai uniós kutatások finanszírozása is megoldott

A tavaly év végi brüsszeli diszkriminatív döntés alapján igaztalan vádak érték a magyar felsőoktatás és kutatás rendszerét. A döntéssel kapcsolatban még folynak a tárgyalások, de a magyar kormány kiáll a magyar hallgatók és a magyar kutatók mellett – hangsúlyozta Hankó Balázs. 

Ezért elérhető mától az az 5 milliárd forint támogatás, ami a Horizont mellett minden más direkt európai uniós kutatási finanszírozásra rendelkezésre áll. Jelen pillanatban ez 9 egyetem 12 pályázatát jelenti.

De számos más direkt uniós forráshoz is hozzáférhetnek társult tagként a magyar kutatók, amelyek előreviszik az agrárgazdaságot, az élelmiszerbiztonságot, a mérnöki tudományt, vagy akár az egészségtudományt.

 

Az egyetemek támogató nyilatkozatot is kapnak. Ezeket a konzorciumban résztvevő európai partnereknek, és európai egyetemeknek tudnak bemutatni. (Fotó: OH)

Az államtitkár hozzátette: a folyamatok előrevitele érdekében a forrás biztosítása mellett az egyetemek támogató nyilatkozatot is kapnak. Ezeket a konzorciumban résztvevő európai partnereknek és európai egyetemeknek tudják bemutatni. 

 

Jelentős segítség érkezett a kormánytól

A résztvevő magyar kutatók egyike Kasza Gyula, az Állatorvostudományi Egyetem docense. Neki az elmúlt időszakban 8 sikeres Horizont-együttműködése volt. Most úgy fogalmazott: a brüsszeli döntés évtizedes együttműködéseket érintett hátrányosan, amiket újraépíteni nagyon nehéz volna. 

Elmondása szerint a tavaly év végi brüsszeli döntés úgy befolyásolta volna a magyar kutatók sorsát, hogy sem az előzményeket nem látták, sem a következményeket nem lehet előre megbecsülni. Hiszen nem tudni, hány pályázatból maradtunk ki amiatt, mert rossz hírnevünket keltették. Nagyon fontos, hogy azok a graduális kutatók, doktoranduszok, posztgraduális kutatók, akik Magyarországon szeretnének nemzetközi minőségű kutatásokat végezni, részesei tudjanak maradni a nemzetközi kutatási hálózatnak. A mostani bejelentés jelentős segítség ahhoz, hogy folytatni tudják a pályázataikat – tette hozzá.