Free

Az egyik legveszélyesebb közösségi felület: az Ask.fm

Bodzás Szabolcs | 2022-11-01
Az Ask.fm egy olyan közösségi weboldal, ahol a felhasználók kérdéseket tehetnek fel egymásnak, akár névtelenül is.

Hamar jött népszerűség

A lettországi székhelyű oldal 2010. július 16-án kezdte meg működését, és villámgyorsan hatalmas népszerűségre tett szert. 2013-án már 80 millió regisztrált felhasználója volt világszerte, elsősorban tinédzserek. Mára 215 millió regisztrált felhasználója van, és percenként 11 ezer kérdés kerül be a rendszerbe.

Lényege, hogy névvel, de név nélkül is fel lehet tenni kérdéseket a felhasználóknak, akik azután sokszor észre sem veszik, hogy válaszaikkal akár magánéletük intim részleteibe is beavatják a kíváncsiskodókat.

Fotó: 123RF

A veszélyek

A tinik pedig általában nem olyasfajta kérdéseket tesznek fel névtelenül, mint, hogy „Milyen napod volt?”, hanem arra kíváncsiak, hogy kinek ki tetszik az iskolából, konkrétan egy adott csajhoz vagy pasihoz volt-e köze a felhasználónak, és sokszor tesznek fel szexuális jellegű kérdéseket is. Sok tini pedig felelőtlen módon olyan dolgokat árul el válaszaival, amit később egészen biztosan megbán. 2011 áprilisában ráadásul bevezették a videóválasz funkciót, ez lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy webkamerával rögzített videókkal válaszoljanak a kérdésekre. 

Az oldalon nem csupán konkrét kérdéseket lehet feltenni, hanem tulajdonképpen kérdésnek álcázott névtelen üzeneteket is lehet küldeni.

Az ilyesmi sok esetben vezetett online zaklatáshoz, ami egészen odáig fajult, hogy néhány tinédzser öngyilkosságot követett el. Emiatt határolódott el többek között az oldaltól a The Sun, a Specsavers és a BT Group is.

Régebben még csak regisztrálni sem kellett ahhoz, hogy névtelenül kérdéseket tehessenek fel egymásnak a felhasználók, vagy kérdés címszó alatt üzeneteket küldjenek, és hogy végig tudják nézni a teljes adatlapját, azaz az összes válaszát. Kérdezni még ma is lehet névtelenül. Persze névvel is már az oldal kezdetétől kezdve csak ez a ritkább eset.

 

Ezt ne feledd!

Azt tanácsoljuk, ha használjátok is ezt az oldalt, nagyon felelősségteljesen tegyétek. Ne feledjétek: minden információ, ami egyszer a netre kikerül, az ott is marad. Ha pedig bármilyen gyalázkodó névtelen üzenetet kaptok, arra inkább ne is reagáljatok, egyszerűen töröljétek.

Ha egy felhasználó negatív tapasztalatokat szerez az oldalon, például bántalmazás áldozata lesz, jelentheti a problémát az Ask.fm munkatársainak is.