Tudástár

Amit tudnod kell, ha igazságügyi igazgatás szakra mennél

Kőszegi Anna | 2023-04-29
Érdekel a jog, de szeretnél alapképzésben diplomát szerezni? Az igazságügyi igazgatás szakon jogi, eljárásjogi és igazságügyi ismereteket szerezhetsz. Összegyűjtöttünk mindent, amit erről a szakról tudni érdemes.

Hol helyezkedhetsz el igazságügyi igazgatás végzettséggel?

A képzés célja igazságügyi szervezők képzése, akik ügyviteli, döntéselőkészítési feladatokat látnak el az igazságügyi szervezeten belül. A leggyakrabban betöltött munkakörök ezzel a diplomával a bírósági ügyintéző, igazgatási ügyintéző, bírósági tisztviselő, végrehajtási ügyintéző, pénzügyi nyomozó és rendőr.

Ezen kívül sokan a szociális szférában, de akár a versenyszférában helyezkednek el, előbbiben családgondozóként, utóbbiban HR-asszisztensként. Ez a szak sokszínű végzettséget ad, amit az állami és a magánszférában is hasznosíthatsz.

 

Filmek és híres személyiségek az igazságügy világából

A világ egyik leghíresebb bírója nem más, mint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának néhai bírája, Ruth Bader Ginsburg. Nemcsak jogi tudásával és eredményeivel írta be magát a történelembe, hanem a popkultúrán is nyomot hagyott, pedig nem volt művész, színész vagy író. Alakja azonban sokak számára ismerős lehet világszerte, különösen fekete talárját feldobó különleges gallérok, amelyek között a világ minden tájáról származó alkotások kaptak helyet.

igazságügyi igazgatás

Ruth Bader Ginsburg (Fotó: Supreme Court of the United States)

A történelem legjobb filmjei közül számos örökíti meg a bíróságok világát. Nem is csoda, hiszen az igazság keresése, az emberi természet és viselkedés mind örök témát jelent. Így van ez a világhírű Tizenkét dühös ember című filmben is. A filmben szereplő tizenkét esküdtnek sima gyilkossági ügyben kell ítéletet hoznia. A vádlott bűnösségében a legtöbben teljesen biztosak. Kezdetben tizenegyen vannak egy ellen, ám a helyzet fokozatosan változni kezd, és a történet már az esküdtek történetéről, személyiségéről szól, ami a bűnösséggel kapcsolatos döntéshozatal közben bontakozik ki.

Milyen szakképzettséget ad az igazságügyi igazgatás szak?

 • Igazságügyi szervező.

Jelenleg az országban az alábbi intézetekben érhető el ez a képzés:

Ezekből a tárgyakból jó, ha erős vagy, ha ezt a szakot nézted ki magadnak:

 • Az alábbi érettségi vizsgák közül kettőt kell választanod:

Milyen előképzettség segít a bejutásban?

Érdemes olyan középiskolát választanod, ahol tanulhatsz rendészeti, közgazdasági vagy informatikai ismereteket, ezek mellett persze nem árt, ha bírod a terhelést és nem áll tőled távol a humán tárgyaknál megszokott magolás. Az ezekből tett érettségi „ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy” vagy „szakmai előkészítő vizsgatárgy” néven előnyt jelenthet a felvételi eljárás során.

2024-től a többletpontokat felváltják az intézményi pontok. Vagyis 100 pont esetében az egyetemek maguk dönthetik el, mire adnak plusz pontokat a diákoknak. Szakképzésért intézményi pontot azonban továbbra is adhatnak majd az egyes egyetemek.

Képzési terület

Mennyi időbe telik a képzés?

 • 6 félév.

Milyen tudományágakra és szakterületekre épül a képzés?

 • társadalomtudományi, továbbá statisztikai és informatikai alapismeretek,
  • (társadalomelméleti, szociológiai, jogi és jogszociológiai, igazgatástörténeti, kommunikációs),
 • igazságügyi szakmai ismeretek,
  • (igazgatástörténet, szakigazgatási, pénzügyi, közgazdasági ismeretek, közszolgálati és munkajogi; igazságügyi, eljárásjogi ismeretek, ágazati tudományok főbb területeit felölelő ismeretek és szakmai ismeretek az ügyvédi, közigazgatási, bírói, ügyészi munkával kapcsolatban).

Milyen gyakorlati követelményei vannak a szaknak?

A szakmai gyakorlat a képzés tantervében meghatározott, legalább 40 óra időtartamú gyakorlat az ügyvédi, közigazgatási, bírói, ügyészi feladatok ellátásához kapcsolódó szervezeteknél, intézményekben. Ennek keretében alkalmad nyílik betekinteni bíróságok vagy más igazságügyi szervezetek, illetve ügyvédi irodák működésébe.

Mit tud egy igazságügyi igazgatás szakon végzett hallgató?

 • Rendelkezik szakmájához kapcsolódó társadalomtudományi ismeretekkel.
 • Nélkülözhetetlen jogi alapismeretekkel rendelkezik, az alapvető jogintézmények működését ismeri.
 • Átlátja a főbb jogágak működését.
 • Ismeri a bírósági szervezet- és igazgatási rendszert.
 • Tisztában van a peres és nemperes eljárások, a büntetőeljárás és a bírósági ügyiratkezelés szabályaival.
 • Közigazgatási eljárási ismeretekkel rendelkezik.
igazságügyi igazgatás

Az igazságügyi szervezők döntés előkészítési feladatokat is ellátnak (Fotó: Pexels)

Mivel foglalkozik egy igazságügyi szervező?

 • Segíti az ügyvédi és jogtanácsosi munkát.
 • Szervezői-vezetői feladatokat lát el.
 • Jogi dokumentumokat készít elő, jogi tanácsadással kapcsolatos adminisztratív munkát végez.
 • Idegennyelvű szakmai szövegekből tájékozódik és azokat feldolgozza.
 • Igazgatási, szervezési és jogalkalmazási problémákat, kérdéseket old meg.

Hol tanulhatsz tovább, ha ezen a szakon végeztél?

Mesterképzésen elsősorban olyan szakokon tanulhatsz tovább, mint:

 • kriminológia
 • politikatudomány

A megfelelő plusz tárgyak teljesítésével az alapszakodtól valamennyire eltérő mesterképzést is választhatsz. Így olyanok is szóba jöhetnek, mint a személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatás szak. Fontos, hogy ha az igazságügyi igazgatás alapszak elvégzése után jogi diplomát szeretnél szerezni, akkor erre több egyetemen is lehetőséged van, méghozzá az alapszakon szerzett kredit beszámítása miatt kevesebb félév alatt, mint amennyi időbe egy jogi diploma megszerezhető lenne előképzettség nélkül. A részletekkel kapcsolatban keresd fel a kiszemelt intézmény honlapját.

A jogi képzéssel kapcsolatos legújabb rangsorokat az UNI 2023 kiadványunkban olvashatjátok el, amit itt tudtok megvásárolni

További részleteket a szakról a felvi.hu oldalán olvashattok.