Free

Miért veszélyes a fiatalkori alkoholfogyasztás?

Bodzás Szabolcs | 2022-11-30
Bármelyik generációt is nézzük, az egyetemista éveknek mindig is egyik kulcsfontosságú része volt a bulizás: legyen szó fesztiválokról, házibulikról, éjszakai klubokról, diszkókról, spontán szabadtéri összejövetelekről parkokban, tereken vagy vízparton. Általában mindegyik eseménynél egy közös motívumot fel lehet fedezni: az alkoholfogyasztást.

Nagyon kevesen vannak, akik az egyetemista éveikben isznak először alkoholt, hiszen ez leginkább a középiskolás korban történő szocializálódás meghatározó tevékenysége. Ezekben az években a bulizás közben számtalan barátság és szerelem szövődik, ezernyi életre szóló emlék születik. Így az alkoholfogyasztás szokásával sokan fiatalkorúként találkoznak először, pozitív emlékekkel összekapcsolva.

Csakhogy a legtöbbjük nem gondol bele, hogy az ilyenkorban megkezdett alkoholfogyasztási szokásaik az egész életükre kihathatnak. Kétségtelen, hogy a többségük nem válik felnőttként alkoholistává azok közül, akik megisznak néhány pohárral egy partiban. Még azok sem, akik egy-két alkalommal akkora nagyivást tartanak, hogy másnap nem emlékeznek szinte semmire.

 

Magyarország az egymillió alkoholista országa

Azonban bizonyított tény, hogy Magyarországon a felnőtt lakosság több mint tíz százaléka alkoholfüggő, ezért nem árt fokozottan ügyelned arra, hogyan és mennyit iszol. Elsősorban, ha valamely felmenőd (szülőd, nagyszülőd) egyértelműen alkoholista. Másrészt akkor, ha azon kapod magad, hogy egy negatív élmény (például szakítás vagy rokonod elvesztése) után, vagy stresszes helyzetben (például egy nehéz, rendkívül fontos ZH vagy vizsga előtt) az a legelső gondolatod, hogy itallal lazíts. Amennyiben úgy érzed, bármelyik igaz rád, mindenképp óvatosan közelítsd meg az alkoholfogyasztás kérdését. De azoknak is érdemes önvizsgálatot tartani, akik heti szinten többször is annyit isznak, hogy részegek lesznek tőle. Nem csak péntekenként majd ráadásként a szombati buliban.

 

Mikor kezdődik a baj?

A probléma egyértelműen akkor kezdődik, ha már nem pusztán a szórakozás miatt és a társaság kedvéért iszol. Akár egyedül otthon is felbontasz egy doboz sört, kinyitsz egy üveg bort, vagy esetleg lehúzol egy töményet. Ha ez már fiatal korodban elkezdődik, akkor rendkívül magas a kockázata annak, hogy felnőttként alkoholista váljon belőled. Feltehetőleg te sem szeretnéd, ha az lenne később a jelmondatod, amit Cersei Lannister mondott a Trónok harcában: „Iszom, mert jól esik.”. Akkor hallgass inkább Bridget Jonesra, aki így vélekedett: „Ha azonnal nem változtatok, olyan életem lesz, ahol a legmeghittebb kapcsolat egy üveg borhoz fűz.”.

Fotó: 123RF

Ha nem tudod hol a határ, rengeteg problémád származhat később…

A mai világban (ahol nem sikk már inni, mint 40-50 évvel ezelőtt) nagyon nehéz helyzetbe hozza magát egy alkoholfüggő. Szinte bármennyi és bármilyen diplomád vagy egyéb végzettséged lehet, egy állásinterjú alkalmával például a legtöbb HR-esnek feltűnnek az árulkodó jelek (püffedt arc, remegő kezek). Továbbá a párválasztásodat is rendkívül megnehezíti ez a betegség, hiszen kevesen képzelik el magukat egy függőségben szenvedő személy oldalán. Arról már nem is beszélve, hogy ha már esetleg késő, és ezt te is belátod, akkor a felépülés nemhogy nem könnyű, de nem is olcsó: egy 28 napos felépülési program például 2 100 000 forintba kerül.

 

Összességében

Mindent összevetve tehát érdemes már fiatalkorodban is tudatosan, csak mértékkel innod, nehogy olyan szokásod alakuljon ki, ami később akár az egész életedet tönkreteheti.