Példakép

Havi százezer forintot kínál a Vásáry Tamás-ösztöndíj

UNIside | 2023-04-21
Május közepéig lehet pályázni egyetemistáknak, főiskolásoknak a Vásáry Tamás-ösztöndíjra zenész, illetve önkéntes kategóriában. A 10 hónapra szóló, havi 100 ezres ösztöndíjat egy-egy zenész hallgató, illetve kiemelkedő önkéntes tevékenységet végző diák nyerheti el.

A 2023–2024-es tanévre is meghirdette a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Vásáry Tamás-ösztöndíjat. A fiatal zenészeket és önkénteseket támogató ösztöndíjat még 2013-ban hozták létre a világhírű zongoraművész és karmester 80. születésnapja alkalmából.

A kormányzat honlapján elérhető pályázati felhívás szerint az ösztöndíj célja

  • az ifjú zenészek szakmai munkájának, művészeti tevékenységének ösztönzése,
  • a kiemelkedő önkéntes tevékenységet végző személyek támogatása.

30 év alatti hallgatók pályázhatnak a Vásáry Tamás-ösztöndíjra

A Vásáry Tamás-ösztöndíjra 30 év alatti, felsőoktatási intézménnyel előkészítő vagy hallgatói jogviszonyban álló diákok pályázhatnak. Az elbírálás során előnyt élvez az a pályázó, aki hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetűnek minősül, továbbá a pályázat önkéntes kategóriájában tevékenységét hátrányos, illetőleg halmozottan hátrányos helyzetű emberek körében végzi.

Vásáry Tamás, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara elnök-karmestere a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek 2023–24-es koncertévadának műsortervét ismertető sajtótájékoztatón 2023. április 19-én (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

A 10 hónapra (2023 szeptemberétől 2024 júniusáig) szóló ösztöndíj havi összege nettó 100 ezer forint.

Az április 18-án közzétett pályázat benyújtásának határidejét a meghirdetést követő 30. napban jelölték meg.

A világ 100 legjobb előadó-művészeti egyeteme között a Zeneakadémia

A hazai zeneművészeti képzéssel kapcsolatos hír volt pár hete, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet a világ 100 legjobb egyeteme közé sorolta a Quacquarelli Symonds (QS) az előadó-művészeti kategóriában. Az egyetemeket minősítő londoni cég szakterületi rangsorain így a hazai intézmények közül a Zeneakadémia szerepelt a legjobban.