Példakép

4 milliárd, közel 2200 pályázarta – rekordot döntött az Új Nemzeti Kiválóság Program

Bodzás Szabolcs | 2022-09-20
A 2022/23-as tanévben minden eddiginél több, összesen 2192 pályázat kapott kedvező elbírálást az Új Nemzeti Kiválóság Programban.

A hat évvel ezelőtt indult program több, kutatási, doktori, posztdoktori témakörben kiírt ösztöndíj pályázatokat foglal magában. A fogadó intézmények nyertes pályázóik ösztöndíjösszege 40 százalékának megfelelő kutatás-működési támogatásban részesülnek.

A 2022/23-as tanévben összesen hat pályázatot hirdettek meg:

  • A Felsőoktatási Alapképzés Hallgatói Kutatói Ösztöndíj Pályázat célja az alapképzésben részt vevő, tehetséges hallgatók kutatási tevékenységének és szakmai fejlődésének támogatása.
  • A Felsőoktatási Mesterképzés Hallgatói Kutatói Ösztöndíj Pályázat célja a mester- (osztatlan) képzésben részt vevő, tehetséges hallgatók kutatási tevékenységének és szakmai fejlődésének támogatása.
  • A Felsőoktatási Doktori Hallgatói Kutatói Ösztöndíj Pályázat célja a kiemelkedő tudományos és művészi eredményeket felmutató, doktori képzésben részt vevő hallgatók, doktorjelöltek kutatási és alkotó tevékenységének és szakmai fejlődésének támogatása.
  • A „Tudománnyal fel!” Felsőoktatási Doktorvárományosi és Posztdoktori Kutatói Ösztöndíj Pályázat célja a kiemelkedő tudományos és művészi eredményeket felmutató fiatal kutatók, predoktorok és doktorjelöltekdoktorvárományosok és posztdoktorok kutatási és alkotó tevékenységének és szakmai fejlődésének támogatása, amelynek eredménye magas színvonalú, figyelemre méltó publikáció, egyéb – az adott tudományágban releváns – tudományos, műszaki vagy művészi alkotás, valamint doktorvárományosok esetén a doktori disszertáció (PhD, DLA) megírása.
  • A Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíj Pályázat célja a kiemelkedő tudományos és művészi kutatási eredményeket felmutató, az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíjában részesülő oktatók, kutatók támogatása.
  • A „Tehetséggel fel!” Felsőoktatást Megkezdő Kutatói Ösztöndíj Pályázat célja a középiskolai tanulmányaikat sikeresen befejező, a középiskolai tudományos tanulmányi versenyen eredményesen teljesítő, alapképzésre, osztatlan mesterképzésre jelentkező, elsőéves tehetséges hallgatók kutatási tevékenységének és szakmai fejlődésének támogatása, valamint a tanulmányi kötelezettségen túlmutató kutatói tevékenység támogatása.

Az első négy pályázat elektronikus benyújtásának határideje 2022. június 2-a volt, a ‘Bolyai+’-é június 30-a, a “Tehetségre fel!”-é június 23. A korábbi  járványügyi helyzetre való tekintettel a pályázatok benyújtására kizárólag elektronikus úton volt lehetőség.

A pályázatokat júliusban értékelték. A döntés augusztus 24-én született meg, melynek értelmében a négymilliárd forintnyi keretösszegből 2192 pályázat kapott kedvező elbírálást.

Az idei tanév felhívásaira majdnem 4000 pályázat érkezett, amelyeknek 56 százaléka nyert ösztöndíjat, ez 17 százalékkal több az előző évhez képest.

Ez év szeptember 1-jén a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményt adott ki, melyben György Lászlót, innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárt idézték, aki kiemelte, a kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország Kelet-Közép Európa tudásközpontja legyen és, minél több fiatal válassza a kutatói pályát, munkájukból pedig világszínvonalú tudományos eredmények, új megoldások, eljárások, innovációk jöjjenek létre, amelyek jelentős gazdasági és társadalmi haszonnal bírnak. Ezt segíti az Új Nemzeti Kiválóság Program is.

forrás: unkp.gov.hu