Uni

HÖOK: ne zárják be a kollégiumokat, és a fűtés is legyen 18 foknál melegebb

Tar Gábor | 2022-10-10
Elfogadhatatlan energiatakarékossági megoldásnak tartja a kollégiumok bezárását a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), amely azt is kéri, hogy a közintézményekben előírt 18 fokos fűtési limit ne vonatkozzon az állami fenntartású kollégiumokra.

Az egyetemek energiatakarékossági lépései kapcsán két kérdésben (a kollégiumok tervezett bezárása, valamint a 18 fokos fűtési limit kapcsán) is megfogalmazta véleményét a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).

A kollégiumok bezárásával kapcsolatban az érdekképviselet közleménye leszögezte: „a hallgatók lakhatása nem lehet a spórolás eszköze: a kollégiumok bezárása a szorgalmi és a vizsgaidőszak ideje alatt elképzelhetetlen és elfogadhatatlan megoldás”.

Korábban zárnák az őszi félévet, később kezdenék a tavaszit

A HÖOK sajtófőnöke, Budai Marcell az InfoRádiónak elmondta: információik szerint egyes egyetemek azt tervezik, hogy a vizsgaidőszak végét előrébb hozzák, például január közepére, de nem kezdik meg a tavaszi félévet február elején, hanem csak a hónap közepén vagy akár március elején. A két időpont között kialakuló téli szünetben pedig beszüntetnék a működést, amelynek részeként a kollégiumokat is bezárnák. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem már döntött is kollégiumi bezárásról.

A HÖOK közleménye szerint az érdekképviselet azt szeretné elérni, hogy abban az időszakban is, amikor az intézmények felfüggesztik a tevékenységüket, azok a hallgatók, akik életvitelszerűen laknak kollégiumban, vagy akiket (diák)munkájuk az egyetemvároshoz köt, intézményi engedéllyel maradhassanak a kollégiumban. Budai Marcell elmondta: már folynak egyeztetések a szakminisztériummal a kérdésben.

18 fokban élni a kollégiumokban „kicsit túlzásnak tűnik”

A közintézmények számára előírt 18 fokos fűtési limittel kapcsolatban pedig a HÖOK azt kéri, hogy a szabályozás ne vonatkozzon az állami fenntartású kollégiumi épületekre. Budai Marcell ezzel kapcsolatban azt mondta: a 18 fokos hőmérsékletet az egyetemi előadótermekben el lehet azt képzelni, ha a hallgatói visszajelzések is megerősítik, hogy ez nem „egy elképesztően tragikus dolog” az oktatás minőségére nézve, azonban 18 fokban lakni „kicsit túlzásnak tűnik”.

Fotó: 123rf

A HÖOK azt szeretné elérni, hogy a kollégiumok kapjanak felmentést a 18 fokos limit alól hasonlóan az egészségügyi intézményekhez, vagy a bentlakásos ellátást nyújtó szociális intézményekhez. Ebben a kérdésben is már folynak az egyeztetések a szaktárcával.

Mint ismert, a szeptember közepén megjelent 353/2022. számú kormányrendelet szerint október 1-jétől az állami intézményekben a fűtés nem lehet 18 foknál (a 14. éven aluliakat oktató köznevelési intézményekben 20 foknál) magasabb. A jogszabály az állami fenntartású egyetemekre – például ELTE, BME, közszolgálati egyetem – vonatkozik. A közszolgálati egyetem október 1-jétől hatályos rektori utasítása szerint az egyetem helyiségeiben, tereiben a fűtés nem haladhatja meg a 18 fokot, kivéve a Ludovika Aréna uszodai létesítményét és az orvosi rendelőket.

 

Címkék: 18 fok   fűtés   fűtési limit   HÖOK   kollégium