Munka

Nem mindenhol kötelező, mégse játssz megúszásra: tanulj nyelveket!

Bodzás Szabolcs | 2022-09-20
Sokakat meglepett a döntés, miszerint 2024 szeptemberétől az egyetemek maguk dönthetik majd el, hogy a képzés végén a diploma kiadását nyelvvizsga-bizonyítványhoz kötik-e. Cikkünkben megmutatjuk, miért elengedhetetlen napjainkban az idegen nyelvtudás.

Bizonyára kitaláltátok, hogy elsősorban nyilván az álláskeresésnél lesz nagyon fontos, hogy tudj idegen nyelven kommunikálni. Manapság már szinte minden nagyobb cég megköveteli, hogy legalább angolul tudj alap, sőt inkább középszinten beszélni a külföldi partnerekkel (az angol a közös “világnyelv” mindenütt a cégvilágban vagy intézményi szinten Európában és jobbára Ázsiában is) , de többek között például a vendéglátó iparban is megkövetelik, hogy fel tudd venni egy idegennyelvű asztaltársaság rendelését.

Fotó: 123RF

Fontos persze az is, hogy a nyelvvizsga nem egyenlő a nyelvtudással. Hiába van papírod, ha nem tudod használni a nyelvet, azzal sokra nem mész egy, mondjuk angolul levezényelt állásinterjún. Mert, ha egy olyan pozíciót kell betöltened, aminek kritériuma a nyelvtudás, akkor a munkáltató minden bizonnyal tehát angol nyelven (is) fog interjúztatni. Ugyanakkor természetesen, ha egy olyan pozicióra keresnek embert, ahol nem kell idegen nyelven beszélni, akkor a munkáltató várhatóan rá sem fog kérdezni arra, hogy van-e papírod.

Azt javasoljuk, hogy az angol nyelven kívül még egy nyelvet sajátíts el, ha lehet, akkor felsőfokon, olyat amit kevesebben beszélnek. Persze, mielőtt belevágnál, nézz utána, hogy a te munkaterületeden mi számít hasznosnak és relevánsnak! A cég megbecsült alkalmazottja leszel, ha például te tudsz egyedül csehül, lengyelül, szlovákul vagy finnül folyékonyan beszélni, és a vállalatnak van ilyen központú partnere. Hosszútávon ez akár előrelépéshez is vezethet.

Nem csupán a munkaerő-piacon történő elhelyezkedésnél hasznos a nyelvtudás. Ki ne szeretne például Magyarországon kívül is többet nyaralni, utazni? Ha pedig már belevágsz egy ilyen útba, akkor szeretnéd megismerni az általad kiválasztott ország kultúráját, megnézni látványosságait.

Magyar nyelvű idegenvezetőt általában csak csoportos kirándulásokhoz szoktak szervezni (bár akad, aki egymaga kifizet egy tour guide-ot, hogy mutasson be neki egy adott országot, de az egy kisebb vagyonba kerül). Társas úton viszont folyamatosan alkalmazkodnod kell másokhoz, nem magad osztod be az idődet a teljes utazás alatt. Sokkal kényelmesebb, ha csak kiválasztasz egy országot, és saját magad vagy a barátaiddal (esetleg a pároddal) járod be azt, és nincs szükséged senkinek a nyelvi segítségére, lényegében mindent megértesz magadtól.

Apropó, ha már szóba került a párválasztás… Ebben az esetben akár életed szerelmét is elszalaszthatod, ha nem tudsz vele szóba állni. A fesztiválokra például rengeteg külföldi jön, de egy teljesen átlagos csütörtök délelőtt is előfordulhat, hogy miután jobbra húztál valakit a Tinderen, ő angolul ír rád… Kár lenne csupán nyelvi okokból kihagyni azt, hogy megismerkedj az illetővel!

Reméljük sikerült rávilágítanunk arra, hogy milyen fontos a mai világban, hogy megértsd és beszéld az idegen nyelveket, de legalábbis az angolt mindenképpen.