Free

Ilyenek voltak a retró közösségi oldalak – avagy a Facebook, az Insta és a TikTok előtt is volt élet

Bodzás Szabolcs | 2022-11-24
A Z-generáció tagjai már beleszülettek a közösségi média világába, azonban azt valószínűleg kevesen tudják közülük, milyen is volt a helyzet Magyarországon, mielőtt hazánkban is elterjedt volna előbb a Facebook, majd az azt „felváltó”, ma menő oldalak, például az Insta vagy a TikTok… Van egy olyan magyar közösségi oldal, a MyVip.com, amely nem fiatal, de a mai napig él és virul!

A iWiW és a MyVip története

Habár a Facebook már 2004. február 4-én megkezdte működését, Magyarországon nagyobb mértékben csupán 2009-ben kezdett elterjedni. Létezett azonban két nagyobb hazai közösségi hálózat is akkor: az iWiW és a MyVip.

Az iWiW több mint 20 éve, 2002. április 14-én kezdte meg működését eleinte WiW néven, amit később megváltoztattak , ám a Facebook villámgyors térnyerése, terjedése miatt 2014. június 30-án megszüntették a szolgáltatást.

A MyVip ezzel szemben csak 2006. április 8-án indult el, azonban rohamtempóban regisztráltak rá, elsősorban a hazai fiatalok. Akkoriban úgy szólt a mondás a tinik körében, hogy az öregeknek ott az iWiW, a MyVip a miénk”. Fenn is volt mindenkiről szinte minden adat – a kompromittálóbb bulis képekről nem is beszélve.

Forrás: MyVip

A sok millió (jobbára csak magyar) felhasználóval bíró iWiW mellett másodhegedűsnek tűnő oldalnak, a MyVip-nek a fiatalok (főként az akkori tinik) hatalmas lökést adtak:

az indulását követő kilencedik napján már több mint 100000 felhasználója volt, és 225 napra volt szüksége, hogy elérje az egymilliomodik felhasználóját.

A Facebookon lévő csoportokkal ellentétben, itt klubokba lehetett csatlakozni. Rengeteg klub volt, annak ellenére, hogy csak úgy maradhattál egy klubnak a tulajdonosa, ha pénzt fizettél.

A MyVip-en jelenleg 20 ezer felett van az aktív klubok száma, az 50 legnagyobb klubban a tagok száma meghaladja a 25 ezer főt!

 

Mi a 3 fő különbség a MyVip és a Facebook között?

Három igen nagy különbség van a MyVip és a Facebook között. Az első, hogy az előbbire valakitől meghívót kellett hogy kapjál, s nem is volt mindegy, hogy kitől. Ugyanis az adatlapodon előkelő helyen szerepelt ez az információ, hogy kitől kaptad. Így mindenki próbált kicsit az osztály legkirályabb arcainak a kedvében járni, hogy küldjön közülük valaki.

A másik, hogy a MyVip kiadta, hogy az elmúlt 168 órában ki kattintott rá az adatlapodra, és nézte meg azt. Persze, ezt ki lehetett küszöbölni, be lehetett jelentkezni rejtett funkcióban is, és akkor szabadon lehetett garázdálkodni. Gondba csak akkor kerültél, mikor valakiket kizárólag csak rejtetten szerettél volna megnézni, és csak kijelentkezéskor jöttél rá, hogy nem így tettél.

A harmadik, hogyha a MyVipre képeket töltöttél fel, egy számláló mutatta, hogy hányan kattintottak rá, azaz nézték meg (ebbe a rejtett funkcióban kémkedők is beleszámítottak).

Ez a nézőszám olyan fontos volt a 12-15 évvel korábbi tinik életében, mint a mostaniakéban a lájkok.

A furfangosak azt csinálták, hogy tömbösítve tettek ki például 4-5 képet magukról, és aztán nyílt üzemmódban rákattintottak szinte az összes ismerősük adatlapjára, hogy megjelenjenek ott, és mindenki visszanézze őket, lehetőleg az új képeiket is.

 

Mi van most a MyVip-en?

2009-ben aztán a magyar lakosság körében is rohamosan kezdett terjedni a Facebook, egy rövid ideig a fiatal felhasználók fele-fele arányban használták a két oldalt, de aztán teljesen átszoktak ide. Sokan törölték a MyVip-fiókukat, egyesek pedig egészen egyszerűen olyan sokáig nem léptek be, hogy még az oldalhoz tartozó jelszavukat is elfelejtették.

Az iWiW-vel ellentétben a MyVip a mai napig üzemel.

A mai húsz-harminc éveseknek érdekes lehet visszanézni akkori önmaguk profilját, többek között, hogy kik az ismerőseik (sok közülük lehet azóta már esküdt ellenségként” van nyilvántartva, és a Facebookon régen tiltva van). A fiataloknak pedig érdekes lehet megtekinteni olyan ismerőseik adatlapját és képeit, akik 10-15 évvel ezelőtt voltak tinédzserek, garantáltan lesznek meglepetések.

Címkék: iWiW   jelszó   képek   közösségi oldal   magyar   MyVip   Z-generáció