Free

Múzeumok Őszi Fesztiválja

UNIside | 2023-09-25
A tudomány és a technológia kapcsolatára fókuszál idén a Múzeumok Őszi Fesztiválja – adta hírül az MTI.

A témák között kiemelt helyen szerepel a tudomány és a technológia kapcsolata, a tudományos eredmények hiteles kommunikációja, valamint a természettudományok és a múzeumok kapcsolódási pontjai. A programsorozat szeptember 25-e és november 12-e között kerül megrendezésre országszerte, több, mint 40 fővárosi és 80 vidéki múzeum részvételével nagyjából 700 féle program várja a látogatókat.

A programsorozat szervezője és koordinálója a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ. A megnyitó szeptember 25-én a Magyar Természettudományi Múzeumban kerül megrendezésre, ahol átadják a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat, a Múzeumpedagógiai Életműdíjat és a Családbarát Múzeum elismeréseket. A rendezvénysorozat a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg, ami kisebb, helyi múzeumoknak és bemutatótereknek is segít abban, hogy be tudjanak kapcsolódni az országos sorozatba.

Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium múzeumi főosztályának vezetője az eseményről szóló csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a múzeumpedagógusok egyik legfontosabb feladata, hogy a fiatalabb generáció tagjainak olyan élményeket tudjanak biztosítani, amelyeket a digitális világban nem tudnak megtapasztalni.

Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója elmondta, hogy a mai világban felerősödik a múzeumoknak azon szerepe, hogy hiteles tudományos információkat osszanak meg, és ennek egyik eszköze a múzeumok hiteles, ellenőrzött tárgyi anyagainak bemutatása is.

„A kulturális szcéna legizgalmasabb, legsokszínűbb, legtöbb lehetőséget biztosító területe a múzeumi világ, és a látogatóknak szüksége van ránk” – hangsúlyozta Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója.

A fesztivál szeptember 25-étől november 12-éig tart. (Fotó: 123RF)

 

Tematika

Az idei rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet az innovációkra, a tudás megosztásának újszerű lehetőségeire, valamint a múzeumok kompetencia–, és készségfejlesztésben betöltött szerepére. A fesztiválhoz csatlakozó intézmények 10 tematika mentén szervezték meg programjaikat:

 

Csak természetesen

A témakör elsősorban a természettudományokhoz, természetismerethez és a környezettudatossághoz kapcsolódó programokra fókuszál.

 

Kerülj pályára!

Fiatalokat megszólító 16+-os témakör, amely arra irányul, hogy a múzeumok megmutassák, hogyan tudják megszólítani a fiatalokat, támogatni a diákok készségfejlesztését, akár segítséget nyújtani a pályaválasztásukban.

 

Hozzáférhető múzeum

A témakörben találhatunk fizikai, szellemi és szociális hátránnyal élők számára szervezett foglalkozásokat, de olyanokat is, amik a múzeum falain kívülre, akár oktatási intézményekbe, idősek otthonába viszik el a múzeumi tartalmakat.

 

Múzeumi kulisszatitkok

Az intézmények látogatók elől elrejtett titkaiba nyerhetünk bepillantást.

 

Értékeink újratöltve

A tematika célja, hogy kreatív múzeumi eszközökkel mutassa be a szellemi kulturális örökségvédelmet, valamint nagyjaink hagyatékát.

 

Fitt múzeum

A programok az egészségmegőrzésre, valamint a testi-, lelki jóllét múzeumi eszközökkel való megteremtésére irányulnak, például szervezett sétákkal vagy kerékpározással történelmi emlékhelyek, kulturális helyszínek, építészeti emlékek és természeti különlegességek felfedezésére, de jógára, illetve reggeli tornára is várják a látogatókat.

 

Múzeumi szünetelő

Az őszi szünet alatt kínál a gyermekek, valamint a családok számára kikapcsolódási lehetőséget.

 

Múzeumi őszbúcsúztató

A témakörben többek között őszi témájú kézműves foglalkozásokra, valamint az őszi jeles napokkal kapcsolatos rendezvényekre várják a látogatókat.

 

Tanárok és óvodapedagógusok napja

Lehetőséget ad a múzeumoknak, hogy bemutassák a pedagógusok számára, milyen eszközökkel tudják támogatni a köznevelést, valamint a gyermekek fejlesztését.

 

Szakmai programok

Kerekasztal-beszélgetések, konferenciák, könyvbemutatók és workshopok keretében a tudományok, valamint a készségfejlesztés múzeumi aspektusait mutatják be az intézmények.

 

(Forrás: MTI)