Uni

Milyen egyetemekre járnak napjaink hercegei és hercegnői?

Kőszegi Anna | 2022-11-05
Vajon melyek azok a legnevesebb egyetemek, ahol gyakran megfordulnak a királyi sarjak? Utánanéztünk annak is, melyek az általuk legkedveltebb szakok! Kíváncsi vagy, hogy melyik intézménybe jár a legtöbb herceg és hercegnő?

Egyetemre járni a világon kevesek kiváltsága, a világ legjobb egyetemeire járni pedig olyan privilégium, ami csak a legszűkebb körnek adatik meg. Nem csoda, ha a királyi családok tagjai ezek közül az egyetemek közül válogatnak, és a legjobb intézmények hírnevét színesítik jelenlétükkel. Szerencsére azért nem kell herceg vagy hercegnő titulus ahhoz, hogy valaki felvételt nyerjen egy ilyen intézménybe.

Erzsébet belga hercegnő

Az utóbbi hónapok egyik fontos eseménye volt az európai királyi családok körében, hogy Erzsébet belga hercegnő, aki a belga trón első számú várományosa, megkezdte egyetemi tanulmányait. Persze nem akármilyen intézményt választott felsőoktatási karrierje helyszínéül. Az Oxfordi Egyetemre esett a döntése, ahol történelmet és politikatudományt fog hallgatni. A hercegnő korábbi tanulmányait is egy királyi sarjaktól benépesített brit akadémián teljesítette, ezért szeretett volna visszatérni a szigetekre. A belga királyi család közleményében azt is kifejtette, hogy a hercegnő gyakran visszatér majd Belgiumba és a közélet aktív szereplője marad.

Vilmos walesi herceg és Katalin walesi hercegné

Wales legújabb hercege, miután befejezte középiskolai tanulmányait a híres Etonban, kihagyott egy évet. Ezalatt megfordult a seregben, dolgozott farmon, járt Afrikában és Chilében is. 2001-ben kezdte meg felsőoktatási tanulmányait a skóciai Szent András Egyetemen, ahol először művészettörténetet tanult, később pedig földrajzra váltott. Miután megszerezte diplomáját, több helyen is dolgozott. Később, 2014-ben, ismét visszaült az iskolapadba. Mezőgazdasági menedzsmentet hallgatott a Cambridge-i Egyetemen, mivel a királyi család bevételeinek jelentős része saját gazdaságaikból származik. Ezeknek az igazgatásából az uralkodó legidősebb fiának is ki kell vennie a részét.


Katalin hercegné szintén kihagyott egy évet az egyetem előtt. Olaszországban tanult, valamint Chilében önkénteskedett, akárcsak Vilmos herceg. Később Katalin is a Szent András Egyetemen tanult művészettörténetet és pszichológiát, tanulmányai mellett pincérkedett is részmunkaidőben. Egyetemi évei alatt több adománygyűjtő és jótékonysági eseményen részt vett, ezért a rangos Edinburgh Hercege Nemzetközi Díjat is megkapta. 2005-ben diplomázott le.

Mako és Kako japán hercegnők

Úgy tűnik, az Egyesült Királyság egyetemei a világ minden szegletéből vonzzák a királyi házak fiatal tagjait, akik szeretnének minőségi oktatásban részt venni. A japán királyi család az utóbbi időben gyakran képezte szóbeszéd tárgyát, hiszen az összes uralkodóház közül talán náluk a legtöbb a szigorú és különös tradíció.

A hírek egyik leggyakoribb szereplője az elmúlt években Mako hercegnő. Ugyanis hivatalosan már nem hercegnő, mivel közrendűvel kötött házasságot, ezért elvesztette státuszát a császári családban. A Dublini Egyetemen angolt tanult, később pedig az Edinburgh-i Egyetemen művészettörténetet, majd a Leicesteri Egyetemen szerzett mesterdiplomát. Jelenleg New Yorkban él férjével. Húga, Kako hercegnő a Leedsi Egyetemen tanult színművészetet és pszichológiát.

Címkék: anglia   Belgium   egyetem   Európa   felsőoktatás   herceg   hercegnő   japán   oktatás