Rangsorok

Az Oxford a legjobb brit egyetem a The Times-nál

Tar Gábor | 2022-09-28
Tizenkét év után ismét az oxfordi egyetem került a The Times brit napilap felsőoktatási rangsorának élére, amely az Egyesült Királyság legjobb egyetemeinek listáját közli. Oxford nagy riválisa, a cambridge-i egyetem idén harmadik lett.

Az évente megjelenő felmérés (The Times and Sunday Times Good University Guide) számos szempont alapján értékeli az egyetemek tevékenységét. Többek között megvizsgálják

 • a hallgatók elégedettségét,
 • az egyetemen folyó oktatás, illetve kutatások minőségét,
 • a BA-diplomát szerzett diákok továbbtanulási vagy elhelyezkedési mutatóit,
 • illetve a hallgató/oktató arányt.

A cambridge-i egyetem idén is csak harmadik

Az oxfordi egyetem mögött a skóciai St Andrews Egyetem került a második helyre, amely tavaly a rangsor élén végzett. Először tavaly fordult elő a The Times rangsorában, hogy nem a két nagy neves egyetem, az Oxford, illetve nagy riválisa, a Cambridge vezette a listát. A cambridge-i egyetem idén a harmadik helyet szerezte meg megismételve tavalyi eredményét.

Oxfordban a legjobb a hallgató/oktató arány

Az oxfordi egyetem különösen jó eredményt ért el a hallgató/oktató arányban, amely mutatóban a legjobb értékkel bír, miután 10,5 hallgatóra jut egy oktató.

„Az, hogy idén az Oxford került a rangsor élére, főként az igen alacsony hallgató/oktató aránynak köszönhető”

– idézte a The Times felmérésének szerzőjét, Zoe Thomas-t az Oxford Mail.

Oxfordi diákok a diploma megszerzése után (Fotó: 123rf)

A kutatások minőségét értékelő indikátorban pedig a negyedik helyet szerezte meg az oxfordi egyetem, amely nemrégiben azzal szerzett világszerte elismerést, hogy a brit-svéd Astra Zeneca gyógyszeripari céggel közösen vakcinát fejlesztett ki a koronavírus ellen. A BA-diplomát szerzett diákok továbbtanulási vagy elhelyezkedési mutatói terén is a negyedik legjobb egyetemnek számít az Oxford a The Times rangsorában.  

Három londoni egyetem a top10-ben

A 132 intézményt rangsoroló lista első tíz helyén a dobogósokon kívül még három londoni egyetem (London School of Economics and Political Science, Imperial College London, University College London), illetve a durhami, a bath-i, az edinburgh-i egyetem, valamint a Coventry-ben található University of Warwick kapott helyet.

Az Egyesült Királyság top10 egyeteme:

 1. University of Oxford
 2. University of St Andrews
 3. University of Cambridge
 4. London School of Economics and Political Science
 5. Imperial College London
 6. Durham University
 7. University College London
 8. University of Bath
 9. University of Warwick
 10. University of Edinburgh

Forrás: The Times and Sunday Times Good University Guide 2023

Az oxfordi egyetem a különböző globális felsőoktatási rangsorokban is jellemzően az élmezőnyben található. A Times Higher Education (THE) felmérésében például az elmúlt hat évben a lista élén végzett. A Quacquarelli Symonds (QS) londoni elemző cég nyáron megjelent idei felsőoktatási világrangsorában viszont a Cambridge megelőzte az Oxfordot, előbbi a globális rangsor 2., míg utóbbi a 4. helyére került.